Τόφολο: Ανεστάλη ο αποκλεισμός του λόγω «σημαντικών ελαφρυντικών»

Η ανεξάρτητη ρυθμιστική επιτροπή που αποφάσισε την τιμωρία του Χάρι Τόφολο για 375 παραβάσεις των κανόνων στοιχηματισμού της FA αναφέρει ότι υπήρχαν «σαφείς και επιτακτικοί» λόγοι για να δοθεί στον αμυντικό της Νότιγχαμ Φόρεστ ποινή αποκλεισμού με αναστολή και να του επιτραπεί να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο.

Τόφολο: Ανεστάλη ο αποκλεισμός του λόγω «σημαντικών ελαφρυντικών»

Στον 28χρονο Χάρι Τόφολο επιβλήθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή πεντάμηνος αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο, με αναστολή μέχρι την σεζόν 2024-25. Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 20.956 λιρών.

Ο Τόφολο, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την FA τον Ιούλιο, παραδέχθηκε ότι παραβίασε τον κανόνα E1 (β) της FA - σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά - σε 375 περιπτώσεις μεταξύ της 22ας Ιανουαρίου 2014 και της 18ης Μαρτίου 2017.

Η περίπτωση του Τόφολο έχει προκαλέσει συγκρίσεις με εκείνη του επιθετικού της Μπρέντφορντ, Άιβαν Τόνεϊ, στον οποίο επιβλήθηκε οκτάμηνος αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο από ανεξάρτητη επιτροπή τον Μάιο για 232 παραβάσεις στο στοίχημα.

Σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής σχετικά με την τιμωρία του Τόφολο, οι κατευθυντήριες γραμμές της FA αναφέρουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει αθλητική κύρωση - δηλαδή απαγόρευση από το ποδόσφαιρο - σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά το «ουσιαστικό ελαφρυντικό» οδήγησε σε μειωμένη ποινή.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο δικηγόρος του Τόφολο, Νικ ντε Μάρκο, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιβληθούν αθλητικές κυρώσεις, αλλά αν υπάρξουν, αυτές θα πρέπει να ανασταλούν. Η έκθεση αναφέρει ότι «η FA δεν προσπάθησε να μας πείσει για το αντίθετο».

Η ανεξάρτητη επιτροπή αναφέρει ότι θα επέβαλε 10μηνη ποινή αποκλεισμού στον Τόφολο, αλλά για τις ελαφρυντικές περιστάσεις. Αυτές, λέει, επέτρεψαν να μειωθεί σε πέντε και στη συνέχεια να ανασταλεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Τόφολο τοποθέτησε 375 στοιχήματα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Τόφολο πόνταρε συνολικά 1.323,92 λίρες, με το μέσο όρο του στοιχήματός του να είναι 3,53 λίρες. Η συνολική απόδοση του Τόφολο ήταν 956,22 λίρες, με συνολική απώλεια 367,70 λίρες. Έβαλε επίσης ένα στοίχημα στον εαυτό του για να σκοράρει κατά την διάρκεια του τελικού των πλέι οφ της League One το 2015, τον οποίο η ομάδα του Σουίντον έχασε με 4-0 από την Πιτέρμπορο.

Από τα στοιχήματα, τα 40 τοποθετήθηκαν στην ομάδα του Τόφολο, ενώ τα 15 εναντίον της ομάδας του. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Τόφολο δεν ήταν στην ομάδα του αγώνα για την πλειονότητα αυτών, αλλά σε μία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε ως αναπληρωματικός.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Τόφολο αντιμετώπιζε προβλήματα με την ψυχική του υγεία κατά την περίοδο κατά την οποία έλαβαν χώρα οι κατηγορίες, με αποτέλεσμα να παίζει τυχερά παιχνίδια με αυξημένη συχνότητα.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε ενώπιόν μας, δεχόμαστε ότι τα στοιχήματα που τοποθετήθηκαν από τον (Τόφολο) κατά τις σχετικές περιόδους που αποτελούν το αντικείμενο αυτής της κατηγορίας ήταν αποτέλεσμα, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, των σημαντικών προκλήσεων ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε ο HT κατά τις περιόδους αυτές», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση προσθέτει μεν ότι «οι παραβάσεις που διέπραξε ο (Τόφολο) ήταν σημαντικές- σίγουρα, δεδομένου του αριθμού των στοιχημάτων και της φύσης ορισμένων από αυτά, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ασήμαντες παρά τα χαμηλά στοιχήματα που αφορούσαν», αλλά αναφέρει επίσης ότι η «πραγματική μεταμέλεια» και η πεποίθησή του ότι τα στοιχήματα θα τον βοηθούσαν να ενταχθεί σε ορισμένα κλαμπ όπου ο τζόγος φαινόταν να είναι διαδεδομένος ήταν άλλοι ελαφρυντικοί παράγοντες.

Σημειώνει επίσης ότι ο Τόφολο ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι δεν επιτρεπόταν να στοιχηματίζει σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ακόμη και σε αυτούς που αφορούσαν τη δική του ομάδα. Η έκθεση δέχεται ότι ο Τόφολο «δεν έλαβε καμία επίσημη εκπαίδευση, καθοδήγηση ή κατάρτιση σχετικά με την ηθική συμπεριφορά ή τους κανόνες στοιχηματισμού της FA» και προσθέτει ότι δεν έχει τοποθετήσει κανένα στοίχημα από τότε που έμαθε ότι του απαγορεύεται ο στοιχηματισμός.

Συνεχίζει: «Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται απίθανο στην εποχή μας, δεχόμαστε ότι στην πραγματικότητα ήταν αυτή η περίπτωση για (τον Τόφολο). Τα εν λόγω γεγονότα έλαβαν χώρα πριν από αρκετά χρόνια».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο Τόφολο δεν προσπάθησε να αρνηθεί τις κατηγορίες ή ότι τα στοιχήματα έγιναν από τον ίδιο, με τον παίκτη της Φόρεστ να είναι «ειλικρινής και ανοιχτός σχετικά με τα στοιχήματά του». Ο Τόφολο βοηθά επίσης την FA «σε σχέση με ένα άλλο θέμα που προέκυψε ως αποτέλεσμα πληροφοριών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του».

Ο πρώην διεθνής με την εθνική ομάδα νέων της Αγγλίας προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει την FA στην εκπαίδευση των παικτών νέων για να τους αποτρέψει από τον τζόγο και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή.