Μπαρτσελόνα: Τα μεταγραφικά σχέδια της - Κανσέλο, Ζοάο Φέλιξ και ο νέος ρόλος του Ντέκο ως ηγέτης

Η Μπαρτσελόνα είναι έτοιμη για μεταγραφικό ντεμαράζ τις επόμενες δύο εβδομάδες, με τον σύλλογο να εξακολουθεί να επιθυμεί να ενισχύσει την ομάδα του Τσάβι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Μπαρτσελόνα: Τα μεταγραφικά σχέδια της - Κανσέλο, Ζοάο Φέλιξ και ο νέος ρόλος του Ντέκο ως ηγέτης

Η είδηση της Τετάρτης ότι ο αθλητικός διευθυντής Ματέου Αλεμάνι πρόκειται να εγκαταλείψει τον ρόλο του μόλις κλείσει η μεταγραφική περίοδος, προκάλεσε σοκ. Ο Τσάβι δεν γνώριζε ότι η ανακοίνωση θα ερχόταν και ήταν έκπληξη και για τα αποδυτήρια.

Ο Αλεμάνι είχε ήδη αποφασίσει να φύγει από την Μπαρτσελόνα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, πριν κάνει στροφή για να μετακομίσει στην Άστον Βίλα. Αυτή τη φορά όμως η επικείμενη αποχώρησή του φαίνεται οριστική και ο Ντέκο επιβεβαιώθηκε ως αυτός που θα αναλάβει πλέον πλήρως την ευθύνη για την στρατηγική προσλήψεων του συλλόγου.

Ήταν ήδη ένα περίπλοκο καλοκαίρι για την Μπαρτσελόνα όσον αφορά τις μεταγραφές και αυτή η εξέλιξη έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Εδώ είναι η πλήρης εικόνα - και τι μπορούμε να περιμένουμε να συμβεί στη συνέχεια.

Ένας νέος δεξιός αμυντικός;

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος που προτιμά να μην μιλάει για μεταγραφές, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι, δεν δίστασε να ανοιχτεί στην προετοιμασία όταν ρωτήθηκε για έναν νέο δεξιό μπακ.

«Ναι, είναι μια θέση που χρειαζόμαστε και θέλουμε να ενισχύσουμε. Δεν έχουμε φυσικούς παίκτες εκεί και θα θέλαμε έναν», δήλωσε.

Ο Ζουλ Κούντε και ο Ρόναλντ Αραούχο μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτή την θέση, ο Σέρτζι Ρομπέρτο επίσης, αλλά δεν υπάρχει ακόμα φυσική επιλογή εκεί στην ομάδα του Τσάβι όπως είναι η κατάσταση και ο σύλλογος εξακολουθεί να ψάχνει ενεργά για ενίσχυση με δύο εβδομάδες από την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο να απομένουν.

Ο Ζοάο Κανσέλο έχει ένα προφίλ που βγάζει νόημα και η Μπαρτσελόνα εξετάζει το ενδεχόμενο να τον αποκτήσει. Μετά από έναν μη θεαματικό δανεισμό στην Μπάγερν Μονάχου για το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και λαμβάνοντας υπόψη το συμβόλαιο που έχει στη Μάντσεστερ Σίτι, δεν υπάρχουν πολλοί μνηστήρες υψηλού επιπέδου για τον 29χρονο σε όλη την Ευρώπη, οπότε οι πρωταθλητές Ισπανίας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό για αυτόν.

Ο Κανσέλο είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να καλύψει και τον Αλεχάντρο Μπάλντε στο αριστερό άκρο της άμυνας, μια σημαντική ιδιότητα δεδομένου ότι ο Τσάβι δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην τρέχουσα εφεδρική επιλογή του εκεί, τον Μάρκος Αλόνσο.

Ωστόσο πηγές της Σίτι δήλωσαν πριν ταξιδέψουν για το UEFA Super Cup εναντίον της Σεβίλλης στην Αθήνα, ότι δεν έχουν δεχθεί επίσημη προσέγγιση για τον Κανσέλο, είτε από την ίδια την Μπαρτσελόνα είτε μέσω του ατζέντη του παίκτη, Ζόρζε Μέντες.

Η Μπαρτσελόνα θα προτιμούσε έναν δανεισμό με οψιόν αγοράς στο τέλος του, επειδή η οικονομική της κατάσταση καθιστά δύσκολη την καταβολή ενός ποσού μεταγραφής. Η Σίτι, ωστόσο, ξεκίνησε την καλοκαιρινή περίοδο με σταθερή πρόθεση να πουλήσει τον Κανσέλο και πηγές με γνώση της κατάστασης επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον διεθνή Πορτογάλο με 44 συμμετοχές από την Σαουδική Αραβία.

Το αν οι σύλλογοι θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για τον Κανσέλο θα εξαρτηθεί και από έναν άλλο παράγοντα που παίζει ρόλο εδώ - μια τεράστια πολιτική μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο.

Με επικεφαλής τον νέο αθλητικό διευθυντή Ντέκο, ο σύλλογος πίεζε όλο το καλοκαίρι να δοθεί προτεραιότητα στην υπογραφή ενός δεξιού μπακ. Ο Τσάβι και το προπονητικό επιτελείο ήθελαν να πιέσουν πρώτα για έναν ανασταλτικό μέσο και κέρδισαν αυτή τη συζήτηση με την υπογραφή του Οριόλ Ρομέου από την Χιρόνα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να έρθει ένας δεξιός μπακ, αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ του συλλόγου για τη θέση αυτή. Ο Τσάβι πιέζει για τον Κανσέλο, το τελικό προϊόν. Ο Ντέκο προτιμά το ανερχόμενο αστέρι της La Liga, τον Ιβάν Φρεσνέδα.

Στα 18 του χρόνια, ο Φρεσνέδα είναι ένα ακατέργαστο ταλέντο αλλά συναρπαστικό. Εντυπωσίασε στη σεζόν 2022-23 που έκανε το ντεμπούτο του με την Ρεάλ Βαγιαδολίδ, αν και ο σύλλογος κατέληξε να υποβιβαστεί από την La Liga. Ο παίκτης αναζητά πλέον διέξοδο και η Μπαρτσελόνα είναι ένας αξιοθαύμαστος προορισμός όσον αφορά τον ίδιο. Ο Ντέκο βλέπει στο πρόσωπο του Φρεσνέδα μια μεταγραφή για το μέλλον, έναν από τους πιο ελπιδοφόρους δεξιούς μπακ στην Ευρώπη, ο οποίος είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή σε λογική τιμή- η Βαγιαδολίδ θα μπορούσε να ζητήσει ένα ποσό γύρω στα 18 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των μπόνους.

Το προπονητικό επιτελείο, ωστόσο, έχει αμφιβολίες ότι ο έφηβος θα προσφέρει άμεση βελτίωση στην ομάδα. Ο Τσάβι επιθυμεί αντ' αυτού να υπογράψει έναν πιο έμπειρο παίκτη, έναν αμυντικό που θα μπορούσε να μπει κατευθείαν στο αρχικό σχήμα και να ενισχύσει τα διαπιστευτήρια της Μπαρτσελόνα και στην Ευρώπη. Γι' αυτό και οι κορυφαίοι υποψήφιοι του είναι ο Κανσέλο και ο Χουάν Φόϊθ.

Τον τελευταίο μήνα, ο Φόϊθ της Βιγιαρεάλ έχει εμφανιστεί συχνά στις μεταγραφικές συζητήσεις των μέσων ενημέρωσης για την Μπαρτσελόνα. Ο 25χρονος, μέλος της ομάδας της Αργεντινής που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι άλλος ένας παίκτης που εκτιμά πολύ ο Τσάβι, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνει αυτή η συμφωνία για την Μπαρτσελόνα. Η ρήτρα αποδέσμευσής του έχει οριστεί στα 42 εκατ. ευρώ και η Βιγιαρεάλ δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει για να δεχτεί κάτι λιγότερο από αυτό, έχοντας ήδη πουλήσει δύο σημαντικούς παίκτες αυτή την περίοδο, τον επιθετικό Νίκολας Τζάκσον (στην Τσέλσι) και τον αμυντικό Πάου Τόρες (στην Άστον Βίλα).

Ο Πάμπλο Μαφέο της Ρεάλ Μαγιόρκα είναι ο τελευταίος δεξιός μπακ που συνδέεται με την Μπαρτσελόνα σε δημοσιεύματα ισπανικών μέσων ενημέρωσης, αλλά ο 26χρονος γεννημένος στη Βαρκελώνη δεν φαίνεται να αποτελεί πιθανή επιλογή.

Τι γίνεται με τη μεσαία γραμμή;

Πέραν της ενίσχυσης με τις καλοκαιρινές μεταγραφές των Ιλκάι Γκουντογκάν και Ρομέου, η ονειρική επιλογή του Τσάβι εδώ ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο συμπαίκτης του πρώτου στη Μάντσεστερ Σίτι, Μπερνάρντο Σίλβα.

Ο διεθνής Πορτογάλος με 82 συμμετοχές θεωρείται από τους προπονητές ως το είδος του παίκτη που μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιονδήποτε ρόλο στη μεσαία γραμμή, ενώ διαθέτει το ταλέντο ελίτ που θα απογειώσει το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα- ειδικά στο Champions League. Επίσης, αρέσει και στο διοικητικό συμβούλιο. Οι μόνοι που μπορεί να μην έχουν πειστεί είναι οι λογιστές της Μπαρτσελόνα, επειδή ο 29χρονος είναι, πρακτικά, μια αδύνατη επιλογή για έναν σύλλογο που μέχρι στιγμής ήταν σε θέση να επενδύσει μόνο 4 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι (τα οποία δαπανήθηκαν όλα για τον Ρομέου).

Έτσι, η Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα σχέδιο Β.

Στα μάτια του Τσάβι, ένας παίκτης που θα μπορούσε να ταιριάζει σε αυτό το πλάνο είναι ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο της Τότεναμ.

Ο 27χρονος Αργεντινός διεθνής βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση στην ομάδα του από τον Μπερνάρντο. Ο Λο Σέλσο έμεινε στον πάγκο στην πρεμιέρα της Premier League την Κυριακή και οι Άγγλοι θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να τον αφήσουν να φύγει (έχοντας περάσει την προηγούμενη μιάμιση σεζόν ως δανεικός στη La Liga με τη Βιγιαρεάλ), αλλά και αυτός θα μπορούσε να καταλήξει να είναι εκτός της εμβέλειας της Μπαρτσελόνα, ειδικά αν αποφασιστεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έναν δεξιό μπακ.

Η απόκτηση ενός παίκτη με προφίλ παρόμοιο με αυτό του Μπερνάρντο ήταν μέρος του σχεδίου από πριν από την περιοδεία πριν από την προετοιμασία στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε συνδυασμό με την περίπτωση του δεξιού μπακ). Όμως η αποχώρηση του Ουσμάν Ντεμπελέ στην Παρί Σεν Ζερμέν μετά την επιστροφή της Μπαρτσελόνα από τις ΗΠΑ άλλαξε τα δεδομένα.

«Αν ζητούσαμε δύο παίκτες με τον Ντεμπελέ στην ομάδα, τώρα μπορείτε να προσθέσετε άλλον έναν», αποκάλυψε πηγή από το περιβάλλον του Τσάβι, όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις του προπονητή να αντικαταστήσει τον Γάλλο εξτρέμ.

Ποιον μπορεί να πληρώσει η Μπαρτσελόνα, όμως, για να ανταποκριθεί στις ικανότητες του Ντεμπελέ; Λοιπόν, κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αρκετοί στον καταλανικό σύλλογο πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ξαναυπογράψουν τον Νεϊμάρ από την Παρί. Πολλαπλές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος Ζοάν Λαπόρτα είχε επενδύσει πραγματικά στον στόχο να τον φέρει πίσω, έξι χρόνια μετά την μετακίνησή του στο Παρίσι - και ότι το συναίσθημα ήταν αμοιβαίο. Ο μόνος που είχε κάποιες ανησυχίες ήταν ο Τσάβι. Ο προπονητής, ενώ δεν αμφισβητούσε το ταλέντο που διαθέτει ακόμα ο 31χρονος πλέον πρώην συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα, είχε κάποιες μεγάλες αμφιβολίες για την επιρροή που θα μπορούσε να έχει στα αποδυτήρια.

Ωστόσο, η συμφωνία για τον Νεϊμάρ ήταν περισσότερο ελπίδα παρά πραγματικότητα. Η Μπαρτσελόνα ρεαλιστικά θα χρειαζόταν να λύσει το συμβόλαιό του με την Παρί, να συμφωνήσει να δεχτεί μια τεράστια μείωση μισθού και να περιμένει να ολοκληρώσει τις πωλήσεις των Κλεμάν Λενγκλέ και Σεργκίνο Ντεστ (τουλάχιστον) για να κάνει χώρο γι' αυτόν στο μισθολόγιο.

Αυτή η ελπίδα κράτησε όσο καιρό ήταν στο τραπέζι η προσφορά της σαουδαραβικής Αλ Χιλάλ, πριν την δεχθεί ο Νεϊμάρ και την υπογράψει. Η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί αυτά τα νούμερα.

Ο Λαπόρτα είδε στο πρόσωπο του Νεϊμάρ την ευκαιρία να προσπαθήσει ξανά για αυτό που ο σύλλογος δεν κατάφερε να πετύχει με τον Λιονέλ Μέσι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι - την υπογραφή εκ νέου ενός πραγματικού παίκτη-σταρ που θα βοηθούσε να πείσει τους οπαδούς να ακολουθήσουν την Μπαρτσελόνα μακριά από το Καμπ Νου για όλη την φετινή σεζόν (και τουλάχιστον για ένα μέρος του 2024-25), ενώ αυτό θα υποστεί εκτεταμένες, μακρόχρονες ανακαινίσεις.

Το να παίζει στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης για μία και πλέον σεζόν είναι πιθανό να κοστίσει στον σύλλογο τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε βυθισμένο κόστος και διαφυγόντα έσοδα - και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, δεν έχουν πουληθεί ούτε κατά διάνοια όσα εισιτήρια διαρκείας στην προσωρινή τους έδρα, όπως ήλπιζαν ή περίμεναν.

Ως εκ τούτου, ο Λαπόρτα αναζητούσε κίνητρα για να ενθαρρύνει τους οπαδούς και τους τουρίστες να έρθουν (και να πληρώσουν) για να παρακολουθήσουν την ομάδα και η επιστροφή του Νεϊμάρ έμοιαζε με την τέλεια κίνηση στα μάτια του.

Τώρα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για τον Ζοάο Φέλιξ.

Ένας άλλος διεθνής Πορτογάλος, ο 23χρονος έχει προσφερθεί στην ομάδα, καθώς βρίσκεται σε διαμάχη με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ζοάο Φέλιξ δεν σκοπεύει να μείνει στη θέση του μετά τον δανεισμό του στην Τσέλσι για το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και θα προσπαθήσει να επιβάλει την μετακίνησή του, καθώς οι σχέσεις του με τον προπονητή του και τον σύλλογο έχουν χαλάσει.

Πέρα όμως από το οικονομικό σκέλος από την πλευρά της Μπαρτσελόνα, με τον σύλλογο να είναι ακόμα στριμωγμένος στα ταμεία, υπάρχει και άλλο ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί σε αυτή την περίπτωση: Ο Τσάβι. Πηγές από το περιβάλλον του 43χρονου πρώην μέσου της Μπαρτσελόνα και της Ισπανίας αναφέρουν ότι ο Ζοάο Φέλιξ δεν είναι παίκτης που εξετάζεται. Ένα από τα στοιχεία που δεν αρέσει ιδιαίτερα στο προπονητικό τιμ είναι η έλλειψη αμυντικής προσπάθειας.

Τι ακριβώς, λοιπόν, θέλει ο Τσάβι;

Λοιπόν, βλέπει την ομάδα του να εξελίσσεται με ένα σύστημα τεσσάρων μέσων. Βρίσκεται πλέον με μόνο πέντε αξιόπιστες επιλογές σε αυτό το τμήμα (Ρομέου, Φρένκι ντε Γιονγκ, Πέδρι, Γκάβι και Γκουντογκάν). Ο Τσάβι θέλει περισσότερο βάθος σε αυτή την θέση και περισσότερη δημιουργικότητα στο τελευταίο τρίτο.

Η κυριακάτικη ισοπαλία χωρίς γκολ στην πρεμιέρα της σεζόν εκτός έδρας με τη Χετάφε ήταν άλλη μια υπενθύμιση του πόσο η Μπαρτσελόνα δυσκολεύεται να δημιουργήσει ευκαιρίες, κάτι που ακόμη και ο κορυφαίος επιθετικός της, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, σε συνέντευξή του, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι είναι η μεγάλη αδυναμία αυτής της ομάδας.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που ο Τσάβι αποφάσισε να κρατήσει τον Αμπντέ Εζαλζούλι στην πρώτη ομάδα μετά τον επιτυχημένο δανεισμό του την περασμένη σεζόν στην Οσασούνα. Αυτή την στιγμή, ο 21χρονος διεθνής Μαροκινός είναι ο καλύτερος εξτρέμ της Μπαρτσελόνα όσον αφορά την ανάληψη παικτών μετά την αποχώρηση του Ντεμπελέ.

Ο Λαμίν Γιαμάλ είναι ένα άλλο όνομα που μπορεί να εξεταστεί ως πιθανός αντικαταστάτης του Ντεμπελέ μέσα από την ομάδα. Αν και έγινε μόλις 16 ετών πριν από ένα μήνα, ο Γιαμάλ εντυπωσίασε τους πάντες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και ήρθε από τον πάγκο για τα τελευταία 15 λεπτά περίπου κόντρα στη Γκετάφε.

Ο Τσάβι θέλει να διασφαλίσει ότι ο Γιαμάλ θα έχει χώρο για να αναπτυχθεί σε αυτή την ομάδα. Αν εκπληρώσει τις δυνατότητες που σαφώς έχει, η αποχώρηση του Ντεμπελέ θα είναι ευλογία.

Αλλά πώς μπορεί η Μπάρτσα να αντέξει όλα αυτά;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν όλοι.

Ας ξεκινήσουμε με το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τη μεταπώληση του 29,5% των δύο οικονομικών «μοχλών» που ενεργοποίησε το περασμένο καλοκαίρι. Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν με αυτόν τον τρόπο -το μισό της συμφωνίας των 120 εκατομμυρίων ευρώ- αναμένεται να προστεθεί στον προϋπολογισμό του συλλόγου μέχρι το τέλος του μήνα και αυτό φαίνεται ότι ήδη την βοήθησε να εγγράψει τους περισσότερους παίκτες της πρώτης ομάδας.

Το πρωί του Σαββάτου, μια μέρα πριν από εκείνη την πρεμιέρα της σεζόν κόντρα στη Xετάφε, η Μπαρτσελόνα είχε μόλις 12 παίκτες της πρώτης ομάδας εγγεγραμμένους στη La Liga. Αυτή τη στιγμή, λείπουν μόνο ο Ινίγο Μαρτίνεθ (που αυτή τη στιγμή είναι ούτως ή άλλως τραυματίας) και ο Αλόνσο.

Ο Μαρτίνεζ αναμένεται να εγγραφεί επίσημα πριν από την λήξη της προθεσμίας, σύμφωνα με πηγές του συλλόγου. Στην περίπτωση του Αλόνσο, οι ίδιες πηγές αναμένουν κάτι ανάλογο, αλλά ο σύλλογος θα τον άφηνε επίσης ευχαρίστως να φύγει, αν ερχόταν κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον πρώην αριστερό μπακ της Τσέλσι, ο οποίος είχε μια απογοητευτική προετοιμασία.

Η Μπαρτσελόνα ελπίζει επίσης να ολοκληρώσει κι άλλες πωλήσεις πριν κλείσει η περίοδος. Ο Λενγκλέ φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο, με τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό να έχει προσελκύσει πρόσφατα το ενδιαφέρον της σαουδαραβικής Αλ Νασρ. Υπάρχει και ο Ντεστ, ο οποίος δεν έχει δεχθεί ακόμη κάποια πειστική πρόταση για να φύγει, έχοντας περάσει την περασμένη σεζόν ως δανεικός στην Ιταλία με τη Μίλαν.

Αυτές οι πιθανές πωλήσεις, σε συνδυασμό με τον «μοχλό 2.0» και τις επιβεβαιωμένες αποχωρήσεις των Νίκο Γκονζάλεζ, Φρανκ Κέσι και Ντεμπελέ, θα δώσουν, σύμφωνα με πηγές του συλλόγου, αρκετό χώρο κάτω από το όριο των αποδοχών για να εγγράψουν κάθε παίκτη που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή, αλλά και κάποιες νέες μεταγραφές. «Υπάρχει η πεποίθηση στο εσωτερικό του συλλόγου ότι μια μεταγραφή όπως ο Ζοάο Κανσέλο, που θα έρθει με τη μορφή δανεισμού, είναι εφικτή μετά τα οικονομικά κριτήρια του συλλόγου», δήλωσε πηγή στελεχών.

Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε ότι έλαβε 8,5 εκατ. ευρώ από την πορτογαλική Πόρτο για τον Γκονζάλες και 12,5 εκατ. ευρώ από τη σαουδαραβική Αλ Αχλί για τον Κέσι, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν μπορεί να καταφέρει να βάλει στην άκρη περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ από την περίπλοκη υπόθεση του Ντεμπελέ.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, η Μπαρτσελόνα πρέπει επίσης να αποφασίσει πλήρως για τις θέσεις προτεραιότητας που θέλει να ενισχύσει.

Και γιατί ο Αλεμάνι προχωράει;

Ο Αλεμάνι είναι μια σημαντική φιγούρα από τότε που ήρθε στην Μπαρτσελόνα το 2021. Τον Μάιο, ο Τσάβι τον περιέγραψε ως «ένα εξαιρετικό άτομο» που «έχει βάλει πολλή τάξη και δομή μέσα σε αυτόν τον σύλλογο». Το έργο του για την μείωση των δαπανών του συλλόγου για μισθούς, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι κανόνες δαπανών της La Liga, τον είδε να κερδίζει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη πολλών στον σύλλογο.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ότι ο Αλεμάνι θα αποχωρούσε στις αρχές Μαΐου (πριν αλλάξει γνώμη και ζητήσει να παραμείνει), ο σύλλογος άρχισε να εξετάζει νέους υποψηφίους για να τον αντικαταστήσει. Ο Λαπόρτα πίστευε ότι ο Ντέκο ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ο Λαπόρτα υποσχέθηκε στον Ντέκο στις αρχές Μαΐου, όταν φάνηκε ότι ο Αλεμάνι θα έφευγε από τον σύλλογο, ότι θα γινόταν το κύριο πρόσωπο μέσα στην αθλητική κατεύθυνση της Μπαρτσελόνα.

Όμως, λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, ο Αλεμάνι τηλεφώνησε στον Λαπόρτα και ζήτησε συνάντηση σε ένα ιδιωτικό γεύμα. Εκεί, αποκάλυψε ότι πλέον μετάνιωσε για την απόφασή του και ζήτησε να παραμείνει.

Ενώ ο Λαπόρτα δέχτηκε με χαρά την πρόταση του 60χρονου, η είδηση δεν έγινε δεκτή με τον ίδιο ενθουσιασμό στο στρατόπεδο του Ντέκο.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής είχε ήδη βάλει στο μυαλό του να γίνει ο βασικός άνθρωπος της Μπαρτσελόνα στις προσλήψεις και δεν σκόπευε να μειώσει αυτό το στάτους. Δούλευε στη σκιά όλο το καλοκαίρι ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις κατά τη διάρκεια πιθανών μεταγραφικών συζητήσεων και δεν δίστασε να καταστήσει σαφείς τις ιδέες του στον σύλλογο.

Μια πηγή της Μπαρτσελόνα το έθεσε ως εξής: «Ο Ντέκο μας ζήτησε να έχουμε όλες τις εξουσίες».

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Αλεμάνι, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η αποχώρησή του πλέον έχει να κάνει με την άφιξη του Ντέκο και τη νέα δομή που διαμορφώνεται στην Μπαρτσελόνα .