Τζέιμς Μίλνερ: «Είναι μεγάλο πράγμα όταν βλέπεις τον προπονητή σου να δείχνει τα συναισθήματά του»

Ο Τζέιμς Μίλνερ εξηγεί γιατί επέλεξε την Μπράιτον και την επανασύνδεση με τον πρώην συμπαίκτη του στη Λίβερπουλ, Άνταμ Λαλάνα, για την 22η συνεχόμενη σεζόν του στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου με έκτη διαφορετική ομάδα.

Τζέιμς Μίλνερ: «Είναι μεγάλο πράγμα όταν βλέπεις τον προπονητή σου να δείχνει τα συναισθήματά του»

«Απλά μου φάνηκε σωστό από την άποψη της προσαρμογής», δήλωσε ο Τζέιμς Μίλνερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην The Athletic. «Μιλώντας με τον Λαλάνα, άκουσα πολλά καλά πράγματα - βλέποντας πώς έπαιξε η ομάδα, το ταξίδι που έχει κάνει ο σύλλογος, πού βρίσκονται στο ταξίδι τους και θέλουν να συνεχίσουν να βελτιώνονται.

Ο ιδιοκτήτης (Τόνι Μπλουμ) έχει αναλάβει τον σύλλογο και έχει κάνει σπουδαία δουλειά, από την κορυφή μέχρι το τέλος. Έχουν κάνει μερικές φανταστικές μεταγραφές και οι παίκτες έχουν ανθίσει εδώ. Ένιωσα ότι ήταν το κατάλληλο μέρος για μένα.

Αισθάνομαι ότι μπορώ να συνεισφέρω στον σύλλογο εντός και εκτός γηπέδου και να βοηθήσω σε αυτό το ταξίδι».

Κατά την διάρκεια των πέντε σεζόν που έπαιξαν μαζί υπό τον Γιούργκεν Κλοπ, η Λίβερπουλ κατέκτησε την Premier League και το Champions League, ενώ ήταν δεύτερη στο Europa League με τους Μίλνερ και Λαλάνα στις τάξεις της.

Γυρίζοντας τα χρόνια πίσω, οι δυο τους ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους, καθώς η Μπράιτον ξεκινάει το πρώτο της ταξίδι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αυτή τη σεζόν, μαζί με την Λίβερπουλ στο Europa League.

Ο Μίλνερ ακολούθησε τον Λαλάνα στη νότια ακτή - όπως έκανε και στο Άνφιλντ, υπογράφοντας τον Ιούνιο του 2015 από την Μάντσεστερ Σίτι σχεδόν ένα χρόνο μετά τη μετακίνηση του Λαλάνα από την Σαουθάμπτον.

Η Μπράιτον είναι η νοτιότερη πόλη που έχει βρεθεί ο Μίλνερ όσον αφορά τους συλλόγους στους οποίους έχει αγωνιστεί, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου «με μεγάλη διαφορά», κατά την διάρκεια μιας καριέρας όπου ο 37χρονος από το Γιορκσάιρ έχει συγκεντρώσει 619 συμμετοχές στην Premier League σε περιόδους επίσης με την ομάδα της πόλης του, την Λιντς, την Άστον Βίλα και την Νιούκαστλ, συνοδευόμενες από 61 συμμετοχές στην Εθνική Αγγλίας.

Οι γεωγραφικές επιπτώσεις του ξεριζωμού μετά από οκτώ χρόνια στη Λίβερπουλ είναι μια ακόμη ένδειξη της φωτιάς που υπάρχει ακόμη στην καρδιά του Μίλνερ στην προοπτική μιας νέας περιπέτειας με την Μπράιτον, στην οποία εντάχθηκε ως ελεύθερος τον Ιούνιο.

«Δεν ήρθα εδώ για να δω τις τελευταίες ημέρες», λέει ο Μίλνερ. «Θέλω να πιέσω, θέλω να συνεχίσω να δουλεύω όσο πιο σκληρά μπορώ και να πάρω τους παίκτες γύρω μου και να τους πιέσω επίσης.

Ελπίζω ότι μπορούν να με πιέσουν, μπορώ να τους πιέσω και να έχουμε μια καλή σεζόν».

Η επιρροή του Λαλάνα στην πορεία της Μπράιτον από τότε που τελείωσε την εξαετή θητεία του στη Λίβερπουλ υπογράφοντας, επίσης με ελεύθερη μεταγραφή, τον Ιούλιο του 2020 ήταν πρόδηλη, αρχικά επί Γκρέιαμ Πότερ και ακόμη περισσότερο από τότε που ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι ανέλαβε προπονητής τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Πότερ έφυγε για την Τσέλσι.

Ο 35χρονος πρώην διεθνής Άγγλος έχει προσφέρει πολλά στο γήπεδο σε 74 συμμετοχές τις τελευταίες τρεις σεζόν - θα ήταν περισσότερος ο χρόνος συμμετοχής χωρίς τους τραυματισμούς του - και στα αποδυτήρια, όπου είναι μια φωνητική παρουσία ακόμα και όταν δεν παίζει.

Η Μπράιτον επιθυμούσε να πάρει τον Μίλνερ για παρόμοιους λόγους με μονοετές συμβόλαιο, με οψιόν για δεύτερο χρόνο, καθώς εισέρχεται σε νέα εδάφη στην ήπειρο.

«Θέλω απλώς να συνεισφέρω όσο περισσότερο μπορώ εντός και εκτός γηπέδου», λέει ο Μίλνερ. «Ο Λαλάνα έχει προσφέρει τόσα πολλά σε αυτόν τον σύλλογο από τότε που είναι εδώ, με αυτά που έχει προσφέρει στην ομάδα. Βλέπεις παντού την επιρροή του και τη σχέση που έχει με τον προπονητή, ο οποίος ξέρει πόσο σημαντικός είναι για αυτή την ομάδα παικτών.

Δεν έχει σημασία ποιος παίζει περισσότερο, το θέμα είναι να συνεισφέρουμε στην υπόθεση και να έχουμε μια επιτυχημένη σεζόν. Ως οι μεγαλύτεροι, αρχαιότεροι, ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ωθούμε αυτά τα νεαρά παιδιά στις δυνατότητές τους, να σπρώξουμε τα όριά τους και να φέρουμε τη νοοτροπία τους εκεί που πρέπει να είναι και να τους αφήσουμε να ανθίσουν.

Υπάρχει τόση ποιότητα σε αυτά τα αποδυτήρια. Αν μπορέσουμε να συνεχίσουμε να τους πιέζουμε και να τους βοηθάμε να βελτιώνονται, τότε θα μπορέσουν να φτάσουν στις δυνατότητές τους το συντομότερο δυνατό».

Ένα άλλο σημαντικό δέλεαρ που προσέλκυσε τον Μίλνερ να μετακομίσει σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο δύο ώρες οδήγησης νότια του Λονδίνου είναι η ευκαιρία να εργαστεί υπό τις οδηγίες του Ντε Τζέρμπι.

«Το απολαμβάνω πραγματικά», λέει ο Μίλνερ . «Είναι προφανώς ένας κορυφαίος προπονητής, ο τρόπος με τον οποίο κάνει την δουλειά του, το επίπεδο λεπτομέρειας, η προσωπικότητα που δείχνει, η πείνα, η επιθυμία, το πόσο μέσα στο παιχνίδι είναι με τους παίκτες είναι υπέροχο να το βλέπεις.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με μερικούς καταπληκτικούς μάνατζερ στην καριέρα μου - και με μερικούς όχι και τόσο καλούς. Δουλεύοντας με τον Γιούργκεν, ο οποίος είναι ένας από τους καλύτερους, για το χρονικό διάστημα που δούλεψα. Αυτό είναι που με ενθουσίασε και εμένα που ήρθα εδώ - η συνεργασία με τον προπονητή.

Είναι ήδη ένας κορυφαίος μάνατζερ και θα γίνει ακόμα καλύτερος. Θέλω να συνεχίσω να μαθαίνω, να γίνομαι καλύτερος παίκτης και να διευρύνω τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου όσο περισσότερο μπορώ.

Το γεγονός ότι μπορώ να έρθω εδώ και να δουλέψω κάτω από έναν τέτοιο προπονητή ήταν μια μεγάλη έλξη και κάτι που πραγματικά απολαμβάνω».

Ο Μίλνερ βλέπει παραλληλισμούς με τον Κλοπ στο ακατάσχετο πάθος του Ντε Τζέρμπι, στα ζωηρά καμώματά του στον πάγκο και στη δίψα του για επιτυχία.

«Η ένταση και η επιθυμία τους για νίκη είναι μεγάλη», λέει ο Μίλνερ. «Να χοροπηδάει στη γραμμή του γηπέδου και να θέλει να είναι εκεί έξω μαζί σου. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα όταν βλέπεις τον προπονητή σου να δείχνει αυτό το είδος συναισθήματος και αυτή τη θέληση για τη νίκη. Θέλει να είναι εκεί έξω μαζί σου - νιώθει κάθε κλωτσιά. Είναι σπουδαίο να ξέρεις ότι είναι εκεί μαζί σου. Αυτή είναι σίγουρα μια ομοιότητα».