Αλεξάντερ-Άρνολντ: «Με την μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη»

Ο υπαρχηγός της Λίβερπουλ, Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ θριάμβευσε στην νέα του θέση κατά την διάρκεια μιας απογοητευτικής σεζόν για τον σύλλογο και υποστηρίζει ότι έχει «ξαναβρήκε τις δυνάμεις του». «Στόχος μας είναι η κατάκτηση της Premier League, έχουμε την ομάδα να πάρουμε το Europa League», δήλωσε.

Αλεξάντερ-Άρνολντ: «Με την μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη»

Αν υπάρχει ένα πράγμα από το οποίο δεν μαθαίνουν ποτέ οι οπαδοί του ποδοσφαίρου, αυτό είναι η ετήσια αισιοδοξία που ανθίζει λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν. Ξαφνικά, ανεξάρτητα από τις απογοητεύσεις ή την απελπισία που ήρθαν μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, η θετικότητα και οι δυνατότητες κυριαρχούν και πάλι.

Φυσικά, αυτή η αισιοδοξία μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται όταν η σεζόν ξεκινάει, όχι μόνο με τα αποτελέσματα αλλά και με όσους μέσα στον σύλλογο μιλούν για τις προοπτικές επιτυχίας.

Για τους οπαδούς της Λίβερπουλ, ενώ το 2022/23 ήταν μια χρονιά που πρέπει να ξεχαστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η αναγέννηση στο κέντρο του γηπέδου και η υπόσχεση ότι οι ακόμα νέοι επιθετικοί θα κάνουν ένα ακόμα βήμα προς τα πάνω προσφέρει την δελεαστική προοπτική μιας άμεσης επιστροφής στη μάχη για διακρίσεις το 23/24. Για να συμβεί αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας παράγοντας πρέπει να παίξει τέλεια: οι ιδιότητες και η διαθεσιμότητα του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, του μεγαλύτερου δημιουργού της ομάδας και νέου υπαρχηγού, πρέπει να είναι σταθερά εμφανείς στον περιπλανώμενο, ραδιούργο ρόλο που κατείχε τους τελευταίους μήνες της περασμένης περιόδου.

Προσθέστε το αυτό στις μειωμένες αρχικές μεσοβδόμαδες απαιτήσεις ενός συλλόγου που συμμετέχει στο Europa League αντί για το Champions League, και υπάρχει πραγματική πιθανότητα η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να πάει στο φουλ σε 38 εγχώριους αγώνες αυτή τη φορά. Καλά νέα για τους «κόκκινους», κακά νέα για τις άμυνες σε όλη τη χώρα: αυτό ακριβώς περιμένει, και απαιτεί, να συμβεί ο Άγγλος διεθνής.

«Μας δίνεται η ευκαιρία να επικεντρωθούμε πολύ περισσότερο στην Premier League. Σεβόμαστε τις διοργανώσεις που παίζουμε και θέλουμε να τις κερδίσουμε όλες, αλλά σίγουρα μπαίνοντας στη σεζόν, στόχος μας είναι να κερδίσουμε την Premier League», δήλωσε ο Αλεξάντερ-Άρνολντ σε συνέντευξή του στην Independent. «[Το Europa League] μας δίνει μια καλή ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε αυτό. Δεν είναι να έρθουμε δεύτεροι ή τρίτοι και να χτίσουμε πάνω σε αυτό, είμαστε μια ομάδα γεμάτη νικητές. Ξέρουμε τι χρειάζεται, έχουμε την κουλτούρα και τον προπονητή για να κερδίσουμε.

Είναι θετική πίεση να πάμε και να το ξανακάνουμε γιατί έχουμε την ομάδα για να το κερδίσουμε».

Τολμηρά λόγια, και αυτά που οι πιστοί του Άνφιλντ θα ελπίζουν απεγνωσμένα να βγουν αληθινά.

Αλλά ακόμη και οι πιο σκληροί οπαδοί της Λίβερπουλ θα δυσκολευτούν να ευθυγραμμίσουν αυτό που παρουσιάστηκε κατά καιρούς πέρυσι με τους πιθανούς νικητές του τίτλου αυτή τη φορά, ανεξάρτητα από τις συμφωνίες του καλοκαιριού και την ουσιαστική επανεκκίνηση. Η αποτυχία στις προκλήσεις, όμως, πριν τις ξεπεράσει με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο, είναι αναμφισβήτητα αυτό πάνω στο οποίο έχει χτιστεί αυτή η ομάδα.

«Ήταν μια δύσκολη σεζόν, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες στιγμές στο παρελθόν και σίγουρα θα το ξανακάνουμε. Θα μάθουμε από αυτό και θα προχωρήσουμε μπροστά- εφόσον η περσινή σεζόν ήταν μια μοναδική περίπτωση, αυτό είναι καλό. Ποτέ δεν θέλουμε τέτοιου είδους σεζόν, αλλά αν αυτή είναι πολύ καλύτερη τότε έχουμε αποδείξει στους εαυτούς μας ότι είμαστε ακόμα μια κορυφαία ομάδα», πρόσθεσε ο Αλεξάντερ-Άρνολντ.

Η δική του σεζόν αντικατόπτριζε εκείνη της ομάδας: εξαιρετική σε ορισμένα σημεία, πολύ εκτός φόρμας σε άλλα - και όμως τελείωσε τη σεζόν με μεγαλύτερη επιρροή και αντίκτυπο από οποιονδήποτε άλλο κεντρικό παίκτη της Premier League, με πιθανή εξαίρεση τον Iλκάι Γκιντογκάν. Σίγουρα παρατήρησε όταν είχε μια ανάκαμψη στην τύχη του, αλλά το Νο 66 των Reds δεν ταλαντεύτηκε ποτέ στην προσέγγισή του, επιμένει.

«Τίποτα δεν άλλαξε για μένα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν από πλευράς νοοτροπίας. Συνεχίζεις να δουλεύεις. Ήθελα απλώς να είμαι ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο και αυτό δεν άλλαξε ποτέ - αλλά προς το τέλος της σεζόν ένιωσα ότι είχα τις δυνάμεις μου πίσω, όντας σε θέση να το κάνω με συνέπεια».

Αυτή η αλλαγή ήρθε αφού ο Κλοπ άλλαξε την δυναμική της μεσαίας γραμμής, με τον Τρεντ να παρασύρεται κεντρικά από την θέση του δεξιού μπακ για να κάνει παιχνίδι από χαμηλά. Το γεγονός ότι η αλλαγή έγινε γύρω από τους αγώνες με την Άρσεναλ και την Τσέλσι που έγιναν γρήγορα, μπορεί να ήταν έκπληξη- το ότι προσαρμόστηκε τόσο καλά σίγουρα δεν ήταν.

«Δεν ήταν εβδομαδιαίος σχεδιασμός, ήταν περισσότερο βασισμένος σε πληροφορίες παρά σε εξάσκηση στο γήπεδο», εξήγησε. «Οι προπονητές με εμπιστεύονται για να εκπληρώσω τον ρόλο μου όταν έχω μια αλλαγή. Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, αλλά έκανα πολλές ερωτήσεις και καταφέραμε να το κάνουμε να λειτουργήσει - είναι απλά πολλές πληροφορίες, να μάθουμε πώς να το κάνουμε να λειτουργήσει και όλοι το πίστεψαν.

Το πιο ευχάριστο είναι η ελευθερία να παρασύρεσαι, να παίρνεις την μπάλα και να κάνεις πράγματα. Αυτό συνοδεύεται και από προκλήσεις, πρέπει να είσαι πειθαρχημένος και να τηρείς ένα σχέδιο παιχνιδιού. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, είναι ελευθερία αλλά με μεγάλη ευθύνη για τον έλεγχο του παιχνιδιού».

Η Λίβερπουλ, στο σύνολό της, δυσκολευόταν με το τελευταίο στοιχείο την περασμένη σεζόν και το ίδιο ίσως να παρατηρήθηκε και στην προετοιμασία.

Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ αναγνωρίζει ότι «ακόμα δουλεύεται», ιδιαίτερα όσον αφορά «το να καρφώνονται οι χώροι και ποιος τους γεμίζει» μαζί με το «ποιος καλύπτει γύρω» όταν έχει κάνει τρεξίματα από βαθιά και οι άλλοι αμυντικοί ασχολούνται με τις αντεπιθέσεις.