Ρεάλ Μαδρίτης: Πόσο καλός είναι ο Αρντά Γκιουλέρ;

Η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε τον 18χρονο Αρντά Γκιουλέρ «κάτω από τη μύτη» της μισητής αντιπάλου της, Μπαρτσελόνα. Μπορεί το παιδί-θαύμα να γίνει το μεγαλύτερο αστέρι της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες;

Ρεάλ Μαδρίτης: Πόσο καλός είναι ο Αρντά Γκιουλέρ;

Έπειτα από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, η Ρεάλ Μαδρίτης απέκτησε τελικά τον Αρντά Γκιουλέρ από την Φενέρμπαχτσε, κερδίζοντας την σκληρή μονομαχία με την αιώνια αντίπαλό της, Μπαρτσελόνα για τον Τούρκο νεαρό.

Η μεταγραφή θα κοστίσει στους «μερένχες» 20 εκατ. ευρώ, με μπόνους που θα μπορούσαν να δουν το ποσό να αυξάνεται ενδεχομένως στα 30 εκατ. ευρώ. Ο Γκιουλέρ έρχεται στη Μαδρίτη με εξαετές συμβόλαιο με άμεσο στόχο να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα του Κάρλο Αντσελότι και θα φοράει το νούμερο 24.

Η επιλογή μιας θητείας στην Καστίγια της Ρεάλ Μαδρίτης -την εφεδρική ομάδα του συλλόγου που είναι γεμάτη από παίκτες νέων- ή ένας δανεισμός σε άλλη ομάδα απορρίφθηκαν γρήγορα.

«Αν μου δώσουν την ευκαιρία να παίξω, θα την αρπάξω», δήλωσε ο Γκιουλέρ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την παορυσίασή του την Παρασκευή. «Η επιλογή να φύγω δανεικός δεν είναι στα σχέδιά μου».

Ο 18χρονος θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Τούρκος παίκτης που παίζει στην La Liga για τον ισπανικό σύλλογο μετά τον Νούρι Σαχίν τον Μάιο του 2012.

Τι το ιδιαίτερο έχει λοιπόν ο Γκιουλέρ και γιατί οι «μερένχες» προσπάθησαν τόσο πολύ να τον κάνουν δικό τους; Παρά το γεγονός ότι έπαιξε περιορισμένα λεπτά φέτος, ο νεαρός μέσος έδειξε τις προφανείς δυνατότητές του.

Τοποθετημένος πλάγια δεξιά σε έναν σχηματισμό 4-1-3-2, ο Τούρκος συχνά παρασύρθηκε πιο κεντρικά και προκαλούσε ζημιές στους αντιπάλους από τον άξονα. Από τους παίκτες που έπαιξαν τουλάχιστον 800 λεπτά στο πρωτάθλημα της Τουρκίας την περασμένη σεζόν, οι 20 μεταβιβάσεις μπάλας ανά 90' ήταν η τρίτη υψηλότερη επίδοση μεταξύ όλων των μέσων και των επιθετικών, ενώ ήταν επίσης στην πρώτη 10άδα για την απόσταση μεταβίβασης μπάλας ανά 90' (206 μέτρα) μεταξύ της ίδιας ομάδας.

Σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, ο Γκιουλέρ δημιούργησε 40 ευκαιρίες για γκολ, δηλαδή μία κάθε 23 λεπτά. Αυτός είναι ο καλύτερος μέσος όρος που έχει καταγραφεί από παίκτη σε σεζόν Süper Lig (από το 2014-15), ξεπερνώντας τις προσπάθειες του Ματιέ Βαλμπουενά το 2017-18 (24 λεπτά).

Ο Γκιουλέρ ήταν επίσης πρώτος στο πρωτάθλημα στις προσδοκώμενες ασίστ ανά 90 λεπτά, τόσο συνολικά (0,42) όσο και μόνο από ανοιχτό παιχνίδι (0,29). Αν συγκρίνουμε αυτά τα στοιχεία με τους παίκτες που θα αγωνιστούν για τουλάχιστον 800 λεπτά στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2022-23, μόνο μια επιλεγμένη ομάδα παικτών ξεπέρασε τον μέσο όρο του Γκιουλέρ ανά 90 λεπτά: Ο λόγος για τους Κέβιν Ντε Μπρόινε (0,52), Λιονέλ Μέσι (0,51), Ίντον Ζεγκρόβα (0,45), Ρεμί Καμπελά (0,43), Ραγιάν Σερκί (0,43), Νεϊμάρ (0,43) και Ζόρντι Άλμπα (0,43).

Υπάρχει μια ανησυχία ότι μια μετακίνηση στη Ρεάλ Μαδρίτης θα μπορούσε να έχει έρθει πολύ νωρίς για τον Γκιουλέρ στην καριέρα του. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι είναι ήδη γεμάτη με ταλέντα στην επίθεση και είναι απίθανο ο Γκιουλέρ να δει πολλή δράση στην πρώτη ομάδα το 2023-24.

Αλλά με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Γκιουλέρ μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλός για να του αντισταθεί ο Αντσελότι.