Λίβερπουλ: Γιατί παίρνει τον Σομποσλάι - Τι λένε οι αριθμοί

Η Λίβερπουλ φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει μέσα στην ημέρα (1/7) την συμφωνία για την απόκτηση του επιθετικού μέσου της Λειψίας, Ντομινίκ Σομποσλάι. Οι λόγοι για τους οποίους ο Γιούργκεν Κλοπ τον θέλει στο Άνφιλντ.

Λίβερπουλ: Γιατί παίρνει τον Σομποσλάι - Τι λένε οι αριθμοί

Ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, ξαναχτίζει τη μεσαία γραμμή του αυτό το καλοκαίρι, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τον νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Αλέξις Μακ Άλιστερ, και όπως όλα δείχνουν θα προσθέσει και τον Ούγγρο αστέρα, Ντομινίκ Σομποσλάι.

Ο επιθετικός μέσος της Λειψίας είχε συνδεθεί με την μετακίνηση στη Νιούκαστλ , αλλά η Λίβερπουλ φαίνεται να έχει προχωρήσει πολύ τις συζητήσεις για έναν παίκτη που προφανώς έχει ρήτρα αποδέσμευσης λίγο πάνω από 60 εκατομμύρια λίρες (70 εκατ. ευρώ). Γιατί όμως ο Κλοπ θα ήθελε τόσο πολύ να προσθέσει στις τάξεις της ομάδας του τον Σομποσλάι;

Ο 22χρονος είναι ένας επιθετικός μέσος που μπορεί να σκοράρει, να δημιουργήσει και, το σημαντικότερο για τον Κλοπ, να πιέσει. Ο μέσος όρος των σπριντ του ανά 90 (31,7) ήταν ο 11ος υψηλότερος από τους 106 παίκτες των εξτρέμ που έπαιξαν τουλάχιστον 2.000 λεπτά στην Bundesliga την περασμένη σεζόν, ενώ η μέση απόσταση που κάλυψε ανά 90 λεπτά (10,8 χιλιόμετρα) ήταν επίσης στο πρώτο μισό αυτού του γκρουπ. Χρήσιμος για υψηλό πρέσινγκ.

Με την μπάλα, ο Σομποσλάι είναι δημιουργός. Την περασμένη σεζόν είχε την πέμπτη υψηλότερη δημιουργία προσδοκώμενων γκολ (xG) στην Bundesliga (7,7), πολύ υψηλότερη από οποιονδήποτε άλλο συμπαίκτη του σε όλη την σεζόν (μπροστά από το 4,5 του Ντέιβιντ Ράουμ), ενώ το 77% των xG που δημιούργησε προήλθε από το ανοιχτό παιχνίδι (6,0).

Ο Σομποσλάι καταγράφει πολλές συμμετοχές σε επιθετικές ακολουθίες. Στην πραγματικότητα, την περίοδο 2022-23 κατέλαβε την τέταρτη θέση συνολικά στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας σε συνολικές συμμετοχές σε αλληλουχίες με σουτ από ανοιχτό παιχνίδι (163), πίσω μόνο από τους Κίμιχ, Μουσιάλα και Μπέλινγκχαμ. Ενδιαφέρον είναι ότι είχε μια πιο ισόρροπη κατανομή μεταξύ του να έχει το σουτ (49) και να είναι ο δημιουργός ενός σουτ (48) από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην πρώτη 10άδα.

Ακόμα κι αν τον έχετε δει να παίζει μόνο μερικές φορές, θα ξέρετε ότι του αρέσει το σουτ από μακριά. Μόνο ο Σανέ της Μπάγερν (37) είχε περισσότερα σουτ εκτός περιοχής από τον Σομποσλάι (36) στην Bundesliga 2022-23 - και οι συμπαίκτες του φρόντιζαν να τον τροφοδοτούν σε κάθε ευκαιρία. Ο Κίμιχ (992) ήταν ο μόνος παίκτης που έλαβε περισσότερες πάσες ανοικτού παιχνιδιού στο αντίπαλο μισό σε όλη τη σεζόν 2022-23 της Bundesliga από τον Σομποσλάι (850) και οι 31,2 πάσες ανοικτού παιχνιδιού που έλαβε ανά 90 ήταν περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο παίκτη της Λειψίας.