Η Χρυσή Μπάλα του Εμπαπέ…

Το μεγαλύτερο μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού θα έχει πρωταγωνιστή το σπουδαιότερο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μετά την απόσυρση εσχάτως του Κριστιάνο Ρονάλντο προς τα αραβικά πετροδόλαρα και ακόμη πιο πρόσφατα του Λιονέλ Μέσι στα αμερικανικά δολάρια.

Η Χρυσή Μπάλα του Εμπαπέ…

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έφτασε στις διακόσιες συμμετοχές με την Εθνική του, επίδοση που πιθανώς δεν θα μπορέσει κανείς να φτάσει στο μέλλον, ο Λιονέλ Μέσι τα έχει πάρει πια όλα στο ποδόσφαιρο, όπως ο ίδιος δήλωσε. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει; Ίσως να γνωρίσει κάποια στιγμή την απόλυτη αποθέωση στο «Καμπ Νόου» με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, μόνον αυτός θα μπορούσε να είναι ένας ποδοσφαιρικός στόχος, αλλά πιο πολύ έχει να κάνει με τις τιμές και όχι με τη δράση.

Τώρα οι κορυφαίοι άσοι των προηγούμενων δεκαετιών έχουν αρχίσει πια να κάνουν σιγά σιγά στην άκρη απολαμβάνοντας τη δημοφιλία τους και αυξάνοντας εξωπραγματικά τα ήδη δυσθεώρητα κέρδη τους από το ποδόσφαιρο και τις μπίζνες που το περιτριγυρίζουν. Και όλα αυτά μακριά από την Ευρώπη, σε άλλες ηπείρους! Τώρα είναι η σειρά του Κιλιάν Εμπαπέ και του Έρλινγκ Χάαλαντ, οι οποίοι μάλιστα είναι πλέον μαζί στη λίστα των ακριβότερων παικτών του πλανήτη, σύμφωνα με τις κορυφαίες διεθνείς πλατφόρμες. Αποτιμάται η αξία του καθενός στα 180 εκατομμύρια ευρώ, άλλο που για να γίνουν οι μεταγραφές τους ίσως χρειαστούν περισσότερα.

Οι δυο τους είναι τα φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα, έχοντας σκοράρει περίπου αντίστοιχο αριθμό τερμάτων στη σεζόν που τελείωσε. Αν έπαιρνε κανένα… πέναλτι παραπάνω με την Ελλάδα ο Εμπαπέ, θα είχε κι αυτός τα ίδια με τον Νορβηγό. Μικρή σημασία έχει. Ένας εκ των δύο αξίζει τον τίτλο για φέτος, αν και ο Μέσι με την κατάκτηση του Μουντιάλ έχει τους δικούς του υποστηρικτές, ως μία ύστατη αναγνώριση παραδοσιακών βραβείων στα πολλά που έχει στη συλλογή του.

Για τον Εμπαπέ το καλοκαίρι θα είναι πιο «καυτό» σε σχέση με τον Χάαλαντ που απλά θα ξεκουραστεί για μία ακόμη πιο παραγωγική σεζόν με τη Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία πήρε φέτος τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο. Σε… εθνικό είναι από εκείνους τους «άτυχους» μεγάλους ποδοσφαιριστές που δεν θα κατακτήσει ποτέ τίποτα, εκτός αν γίνει κανένα θαύμα τύπου Δανίας και Ελλάδας! Και είναι κάτι που το ξέρει, μερικές φορές τον εκνευρίζει κιόλας, όπως φάνηκε σε πρόσφατο ματς της Νορβηγίας. Αποδοκιμάστηκε γιατί δεν είχε όρεξη να βγάλει φωτογραφίες με τους συμπατριώτες του φανς.

Ο Εμπαπέ, πηγαίνοντας προς τα 25 του χρόνια, έχει γίνει στην Παρί Σεν Ζερμέν τα πάντα. Από οπαδός, αρχηγός, σκόρερ, ηγέτης, διαμορφωτής ρόστερ, «προπονητής» στο γήπεδο και ρυθμιστής προπονητών στον πάγκο. Όλα. Τώρα θέλει να φύγει. Αν γινόταν από φέτος, χωρίς να περιμένει την τελευταία σεζόν του συμβολαίου του. Η Ρεάλ είναι ο προορισμός του, το ξέρουν όλοι. Η αποχώρηση του Μπενζεμά για τις εξωτικές αραβικές προκλήσεις κάνει τους Μαδριλένους να τον έχουν ανάγκη πιο άμεσα από το να περιμένουν έναν χρόνο για να πληρώσουν μόνο τον ίδιο. Η Παρί έχει συμφέρον να τον δώσει φέτος, τα 200 εκατομμύρια που ζητάει δεν θα τα πάρει, αλλά τα 120 εκατομμύρια που δίνει αρχικώς η Ρεάλ μπορεί να αυξηθούν. Στο τέλος, σε αυτές τις περιπτώσεις, κοιτάζουν όλοι να έχουν το μεγαλύτερο συμφέρον, ο καθένας από την πλευρά του. Η Χρυσή Μπάλα λογικά θα δοθεί… πρόωρα στον Εμπαπέ και θα έχει να κάνει με μεταγραφή. Οτιδήποτε άλλο θα είναι έκπληξη. Γιατί πλέον κανείς δεν θέλει και κανέναν δεν συμφέρει οτιδήποτε άλλο…