Φυλάκιση 30 ετών σε πέντε άτομα για «πειρατεία» της Premier League

Πέντε άνδρες καταδικάστηκαν σε συνολικά περισσότερα από 30 χρόνια φυλάκιση, μετά τη δίκη-ορόσημο που ξεκίνησε η Premier League για την πάταξη της πειρατείας και της παράνομης ροής αγώνων στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας. 

Φυλάκιση 30 ετών σε πέντε άτομα για «πειρατεία» της Premier League

Τα εμπλεκόμενα άτομα, ηλικίας μεταξύ 30 και 46 ετών, διαχειρίζονταν μία από τις μεγαλύτερες παράνομες υπηρεσίες ροής του Ηνωμένου Βασιλείου και εισέπρατταν εκατομμύρια λίρες πουλώντας αποκωδικοποιητές που έδιναν στους πελάτες πρόσβαση στο περιεχόμενο παράνομα, σύμφωνα με την Daily Mail.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σήμερα (30/5) Chesterfield Crown Court για διάφορα αδικήματα, όπως συνωμοσία για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Από τα ονόματα του «κυκλώματος» γνωστά έγιναν εκείνα που αφορούν τον 36χρονο Μαρκ Γκουλντ, τον 46χρονο Στίβεν Γκόρντον, τον 41χρονο Πίτερ Τζόλεϊ, τον 36χρονο Κρίστοφερ Φίλβους, τον 33χρονο Γουίλιαμ Μπράουν και τον 30χρονο Ζακ Σμιθ.

Οι προαναφερόμενοι συγκέντρωσαν πάνω από 7 εκατομμύρια λίρες στο διάστημα μεταξύ του 2016 και του 2021, μέσω τριών ιδιωτικών οργανισμών ροής που παρείχαν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών αγώνων της Premier League.

Ο Γκουλντ καταδικάστηκε σε 11 χρόνια, ενώ ο Γκόρντον, ο Τζόλεϊ, ο Φίλβους και ο Μπράουν έλαβαν ποινές από τρία έως έξι χρόνια. Ο Σμιθ, ο οποίος λειτούργησε ως «τυφλοπόντικας» πουλώντας πληροφορίες που είχε αποκτήσει από την εργασία του σε διαδικτυακό πρακτορείο παρακολούθησης και εφαρμογών, εξακολουθεί να είναι ελεύθερος και έχει εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Κατά την έκδοση της απόφασης ο δικαστής Μάρτιν Χερστ υπογράμμισε πώς η ομάδα χρεώνει 10 λίρες το μήνα για την υπηρεσία στους «πελάτες» της. Μια παρόμοια συνδρομή στο Sky Sports και το BT Sports, τους σημερινούς κατόχους δικαιωμάτων της Premier League στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συνδρομή κοστίζει μεταξύ 60 και 80 λίρες το μήνα.

Την έρευνα και τη δίωξη ανέλαβε η Premier League και υποστηρίχθηκε από τον ιδιωτικό οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας FACT και τη Hammersmith & Fulham Trading Standards, που πραγματοποίησαν σειρά από εφόδους και συλλήψεις σε οκτώ διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, το 2018.