Κλοπ: «Φυσικά υπάρχουν λόγοι για αισιόδοξες σκέψεις»

Ο Γιούργκεν Κλοπ μίλησε για το ότι η Λίβερπουλ θα τερματίσει πέμπτη στην Premier League, για τις μεταγραφές του καλοκαιριού αλλά και για το εάν θα κάνει αλλαγές απέναντι στην Σαουθάμπτον. 

Κλοπ: «Φυσικά υπάρχουν λόγοι για αισιόδοξες σκέψεις»

Ο Γιούργκεν Κλοπ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο προπονητικό κέντρο της Λίβερπουλ το πρωί της Παρασκευής, όπου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιβεβαίωση ότι η ομάδα του θα ολοκληρώσει τη σεζόν στην πέμπτη θέση της Premier League και θα προκριθεί στο Europa League, την επικείμενη μεταγραφική περίοδο, την πρόοδο των νεαρών παικτών αυτή την σεζόν και την πρόθεσή του να κάνει αλλαγές απέναντι στην Σαουθάμπτον.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κλοπ:

Για την επιβεβαίωση ότι η Λίβερπουλ θα τερματίσει στην πέμπτη θέση τη φετινή σεζόν:

Φυσικά την στιγμή που είναι βέβαιο ότι δεν μπορείς να προκριθείς πια στο Champions League, αυτή είναι μια στιγμή που... γιατί ακόμα και όταν ήξερα μετά το τελευταίο παιχνίδι ότι χρειάζονται έναν βαθμό ή οτιδήποτε άλλο, οι άλλες δύο ομάδες χρειάζονται έναν βαθμό, για μένα ήταν ξεκάθαρο ότι θα πάρουν αυτόν τον βαθμό, οπότε τράβηξα ένα είδος γραμμής από κάτω. Είμαι πολύ αισιόδοξο άτομο, αλλά σε αυτές τις στιγμές δεν μπορούσα να το δω. Αν συνέβαινε αυτό θα το επιδιώκαμε, έτσι προετοιμάσαμε την εβδομάδα. Αν έχαναν [η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ] χθες το βράδυ, ναι, είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τώρα ξανά την διάθεση και είπα στην αρχή της εβδομάδας: "Ω, αυτό ήταν" και στη συνέχεια, στα μέσα της εβδομάδας είπα: "Ω, ξαφνικά υπάρχει μια ευκαιρία".

Είναι απολύτως φυσιολογικό και νομίζω ότι στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συμβαίνουν συνεχώς τόσα άσχημα πράγματα, δεν νομίζω ότι [το χθεσινό μήνυμα του Μοχάμεντ Σαλάχ] ήταν ένα από αυτά, ήταν απλώς μια φυσιολογική περιγραφή της κατάστασής του, του συναισθήματός του. Και εκείνη την στιγμή αμέσως μετά το παιχνίδι έχει δίκιο, δεν υπάρχει άμεσα η στιγμή για να στείλει κάποιο αισιόδοξο μήνυμα - αλλά ίσως μια ώρα αργότερα, μια μέρα αργότερα. Τον είδα τώρα στην καντίνα και χαμογελούσε, δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν τον ρώτησα, αλλά δεν είχε κακή διάθεση. Και αυτό είναι όλο. Είμαστε στη σεζόν όχι από μια εβδομάδα ή οτιδήποτε άλλο, είμαστε πολύ καιρό εδώ και από ένα συγκεκριμένο σημείο και μετά ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή δεν θα είναι μια ιστορικά καλή σεζόν, νομίζω ότι είπαμε τα πάντα γι' αυτό, ότι δεν είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι με αυτό, ότι κάναμε λάθη, ότι δεν μπορούσαμε να αποδώσουμε αρκετά συχνά, ότι δεν ήμασταν αρκετά συνεπείς.

Αλλά, δεν είμαι σίγουρος, νομίζω ότι τα τελευταία 10 παιχνίδια, αν έχω δίκιο, ακόμη και μετά το Ντουμπάι, αφού ήμασταν στην προετοιμασία, δηλαδή μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν ήταν όλα τέλεια, αλλά ο αριθμός των βαθμών που συγκεντρώσαμε από τότε είναι αρκετά καλός και αν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σε όλη τη σεζόν, θα ήμασταν σε διαφορετική θέση. Φυσικά υπάρχουν λόγοι για αισιόδοξες σκέψεις, γιατί με αυτά που δείξαμε τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό σίγουρα ισχύει. Έχουμε έναν άλλο λόγο για αισιόδοξη άποψη: λόγω της ατμόσφαιρας που δημιούργησαν οι άνθρωποί μας στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι, μετά το παιχνίδι με την Βίλα η ατμόσφαιρα στο γήπεδο, ο τρόπος που αποχαιρέτησε ο σύλλογος, την επόμενη μέρα πώς αποχαιρέτησε ο Μπόμπι [Φιρμίνο]. Όλα αυτά τα πράγματα είναι απολύτως η βάση για ένα φανταστικό μέλλον, οπότε δεν χρειάζεται να το κάνουμε μεγαλύτερο απ' ό,τι είναι. Είναι μια ποδοσφαιρική σεζόν, δεν αποδώσαμε αυτό που όλοι ήθελαν και όλοι περίμεναν δικαίως. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε πραγματικά ενωμένοι και αυτό είναι το καλό.

Αν μπορείς να περάσεις δύσκολες στιγμές όπως κάναμε την προηγούμενη σεζόν, νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή βάση για ένα καλύτερο μέλλον. Βρίσκω πολλούς λόγους για μια αισιόδοξη άποψη, αλλά καταλαβαίνω επίσης ότι μετά το παιχνίδι απευθείας όταν κρίθηκε είναι η στιγμή που το αισθάνεσαι πραγματικά - και αυτό δεν ήταν για μένα διαφορετικό από ό,τι ήταν για τον Μο, ακόμη και αν μπορεί να ήλπιζα λίγο λιγότερο από εκείνον. Αυτό είναι απολύτως εντάξει. Τα αποδυτήρια δεν έχουν κακή διάθεση, μάθαμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Δεν χωριστήκαμε σε μια στιγμή μεταξύ προπονητή και ομάδας, κάτι που είναι εξαιρετικά βοηθητικό. Δεν δείξαμε ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο και δεν είπαμε ότι είναι εξαιτίας σου ή εξαιτίας σου. Όλα αυτά είναι καλά.

Αν δεν προκριθείς στο Champions League η καλύτερη δυνατή θέση που μπορείς να καταλήξεις είναι η πέμπτη, αυτό κάναμε. Αν με είχατε ρωτήσει αυτό πριν από 10 παιχνίδια αν αυτό είναι εφικτό, θα είχα πει: "Όχι, δεν το βλέπω αυτό, για αυτό πρέπει να παίξετε πολύ καλύτερα" και όλα αυτά τα πράγματα. Το ότι τα παιδιά το έκαναν αυτό είναι πολύ καλό. Δεν είναι τέλειο. Δεν καταλήξαμε στην πέμπτη θέση λόγω των τελευταίων 10 παιχνιδιών, καταλήξαμε εκεί λόγω της έλλειψης σταθερότητας πριν από αυτό. Είμαστε πολύ αυτοκριτικοί με τους εαυτούς μας, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλουμε τώρα το κεφάλι κάτω και να το αφήσουμε εκεί μέχρι να ξεκινήσει η νέα σεζόν. Είδα πολύ καλά σημάδια και αυτά είναι τα πράγματα που θα πάρω για την επόμενη σεζόν.

Για το αν η απώλεια του Champions League θα μπορούσε να εμποδίσει τη Λίβερπουλ από το να κάνει μεταγραφές νωρίς στη μεταγραφική περίοδο:

Δεν το νομίζω, αλλά θα το δούμε. Δεν το νομίζω. Αυτό είναι προφανώς πιθανό. Πάντα είναι πιθανό τα πράγματα να μην πάνε τόσο γρήγορα όσο θέλεις- δεν είναι μόνο πιθανό, είναι μάλλον πιθανό, γιατί όσο καλύτερους παίκτες θέλεις τόσο μικρότερη είναι η επιθυμία του άλλου συλλόγου να τον αφήσει να φύγει. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να προετοιμάσουμε αλλά είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι ένα μακρύ παράθυρο και μια μακρά προετοιμασία και ένα μεγάλο διάλειμμα στο ενδιάμεσο. Έτσι έχουμε χρόνο- αν πάρουμε τους νέους παίκτες αύριο ή σε έξι ή επτά εβδομάδες δεν αλλάζει το παιχνίδι για μένα, για να είμαι ειλικρινής. Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι υπογράφουν αύριο και μπορώ να τους πω πότε πρέπει να είναι εδώ, μπορούμε να αρχίσουμε να τους δίνουμε τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές και τέτοια πράγματα. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί έτσι, όλα καλά.

Για τα κίνητρα της Κυριακής παρά το γεγονός ότι οι θέσεις των δύο ομάδων έχουν ήδη επιβεβαιωθεί:

Δεν χρειάζεται να κάνουμε [την κατάσταση] τώρα μεγαλύτερη από ό,τι είναι, δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Δεν έχω συνηθίσει σε παιχνίδια την τελευταία αγωνιστική όπου όλα έχουν διευθετηθεί πριν, δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη αυτό, συνήθως παίζουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική και τα πάντα διακυβεύονται λίγο πολύ. Αλλά στο ποδόσφαιρο, παίζουμε αυτό το παιχνίδι μόνο για να κερδίσουμε το παιχνίδι, αυτός είναι ο μόνος λόγος που συναντιόμαστε. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βρω μια σύνθεση με καλά πόδια, με πολλή όρεξη. Και πρέπει να δούμε.

Δεν θα πάρουμε κανένα ρίσκο με παίκτες, επιτρέψτε μου να το πω έτσι, αυτό δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Αλλά έχουμε ένα μεγάλο γκρουπ μαζί και η εβδομάδα προπόνησης φάνηκε πολύ καλή, τα αγόρια το πήραν πολύ σοβαρά, αυτό ήταν ωραίο. Αλλά δεν πήρα κανενός είδους απόφαση γιατί είναι τώρα πολύ νωρίς και δεν είδα ακόμα τον γιατρό. Θα έχω μια σύντομη συζήτηση μαζί του και μετά θα δούμε ποιοι είναι υποψήφιοι και όταν το έχουμε αυτό, τότε πρέπει να βεβαιωθώ ότι θα βρούμε παίκτες που είναι πραγματικά σε όλα τα τμήματα έτοιμοι για το παιχνίδι. Νομίζω ότι είναι λογικό να κάνουμε αλλαγές, για να είμαι ειλικρινής, για να έχουμε φρέσκα πόδια στο γήπεδο. Και παίκτες που θέλουν να δείξουν κάτι, πέρα από το γεγονός ότι ούτως ή άλλως θέλουμε να κερδίσουμε το παιχνίδι, αυτό είναι ξεκάθαρο.

Η Σαουθάμπτον, είναι μια περίεργη περίπτωση. Κάναμε την ανάλυση - μια τόσο ταλαντούχα ομάδα, ποδοσφαιρικά, αν τους αφήσεις να παίξουν θα παίξουν. Σίγουρα έχουν δυσκολευτεί να τελειώσουν τις καταστάσεις και να βρουν έναν τρόπο να αμυνθούν με τρόπο που να αρνούνται την άλλη ομάδα πιο συχνά, αλλά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τομείς, ανάμεσα στα καρέ, είναι σωστό ποδόσφαιρο. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι είμαστε έτοιμοι γι' αυτό, γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, αν δεν είσαι έτοιμος γι' αυτό, τότε το γήπεδο είναι - όχι μόνο στο Σαουθάμπτον αλλά παντού στον κόσμο - πολύ μεγάλο για να καταφέρεις κάτι, γιατί τότε θα δυσκολευτείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, να βρούμε έναν τρόπο να τους υπερασπιστούμε. Αν το κάνουμε αυτό, τότε νομίζω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να δημιουργήσουμε ευκαιρίες- αν το έχουμε αυτό, τότε μπορούμε να σκοράρουμε. Αυτό είναι όλο. Υποθέτω ότι στη νότια Αγγλία ο καιρός θα είναι καλός το Σαββατοκύριακο, οπότε θα είναι μια ζεστή μέρα. Και όποιος το θέλει περισσότερο έχει περισσότερες πιθανότητες να το κερδίσει.

Για τα θετικά που παίρνει από την ανάδειξη περισσότερων νεαρών παικτών φέτος:

Από τους πολύ νέους νομίζω ότι σίγουρα ο Στέφαν [Μπάϊτσετιτς] είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει, ήταν εξαιρετικός. Έπαιξε σαν άντρας, δυστυχώς στο σώμα ενός παιδιού και μετά τον έπιασε η ένταση αν θέλετε. Αλλά εν πάση περιπτώσει τα σημάδια που μας έδωσε είναι σούπερ, σούπερ ελπιδοφόρα. Ο Μπεν Ντόακ, προφανώς ωραία σημάδια, είναι και πάλι μαζί μας στην προπόνηση. Ιδιαίτερο παιδί, με μεγάλη αυτοπεποίθηση, έχει κάτι που κανείς άλλος δεν προσφέρει πραγματικά, αυτό το είδος ντρίμπλας, αυτό το είδος ευθύβολης γενναιότητας, όλα αυτά τα πράγματα. Τεχνικά πολύ καλός, υψηλή ταχύτητα, εξαιρετικά υποσχόμενος, αλλά πολύ νέος. Δεν θέλω να χάσω κανέναν. Στη συνέχεια, φυσικά, ο Χάρβεϊ [Έλιοτ] έπαιζε πάντα πολλά παιχνίδια για εμάς, έπαιξε για εμάς πολλά παιχνίδια σε μια όχι και τόσο καλή περίοδο- ακόμα πολύ, πολύ νέος, οπότε δεν μπορούσε να το κρατήσει στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά έδειξε και πάλι σούπερ, σούπερ σημάδια. Θα πάει μόνο προς μία κατεύθυνση, αυτή είναι σίγουρα προς τα εμπρός. Και μετά ο Κέρτις [Τζόουνς], το ότι τον πήραμε πίσω ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Νομίζω ότι όλοι το είδαν αυτό. Είναι μακρύς ο δρόμος για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου επειδή είσαι νέος, μεγάλες προσδοκίες, τεράστια κριτική από έξω, όλα αυτά τα πράγματα, και το να βρεις το δρόμο σου μέσα από αυτά δεν είναι εύκολο. Και είμαι πραγματικά χαρούμενος που ο Κέρτις μπόρεσε επιτέλους να το κάνει αυτό, εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, προφανώς, το δικό μας αγόρι κάνει αυτά τα μεγάλα βήματα. Αυτό είναι ωραίο. Έχουμε πολλούς άλλους νεαρούς παίκτες, αλλά νομίζω ότι αυτοί είναι οι νεότεροι, αν έχω δίκιο.

Για το αν κάποιος από τους νεότερους παίκτες μπορεί να δοθεί δανεικός την επόμενη σεζόν:

Ξέχασα τον Φάμπιο Καρβάλιο όταν μίλησα για τους νέους παίκτες [πριν]... Σκέφτομαι τώρα μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η πιθανότητα ότι ίσως ο Φάμπιο να πάει δανεικός ή οτιδήποτε άλλο. Θα το δούμε αυτό. Το θέμα είναι ότι αυτή δεν ήταν η καλύτερη χρονιά του Φάμπιο στην καριέρα του, ξεκάθαρα, σε μια νεαρή καριέρα, αλλά ίσως να ήταν η πιο σημαντική του. Κανένας παίκτης δεν με έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από τον Φάμπιο. Αυτή είναι η αλήθεια, γιατί αυτό το πολύ ταλαντούχο αγόρι ήρθε εδώ με μεγάλα όνειρα και μεγάλες προσδοκίες. Στην αρχή ήταν εντάξει, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Η εργασιακή του ηθική θα του χαρίσει μια φανταστική καριέρα, επειδή προπονούνταν χωρίς να παίρνει τίποτα, και για έναν παίκτη έχεις μόνο ένα δώρο κάθε εβδομάδα: με βάζεις στη γραμμή, αν δεν το κάνεις αυτό, πάρε με στην ομάδα. Είναι η μόνη μου ευκαιρία να ικανοποιήσω έναν παίκτη. Αν δεν το κάνω αυτό, έχει να κάνει με τον παίκτη και το πώς αντιδρά και τις αντιδράσεις του σε μια σειρά [που] δεν έχω ξαναδεί. Απίστευτο. Δεν είμαι σίγουρος αν πάει δανεικός ή οτιδήποτε άλλο, αν τον κρατήσουμε, θα το δούμε αυτό.

Αλλά πέρα από αυτό, δεν υπάρχουν σχέδια, αυτά τα παιδιά για τα οποία μίλησα τώρα, δεν υπάρχουν σχέδια ήδη τώρα που λέμε, "θα πας εκεί, ή θα πας...". Όχι, όχι, όχι. Θέλουμε να τους κρατήσουμε, αν μπορούμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να παίξουν [τότε] θα τους κρατήσουμε, σίγουρα. Έχουν την ποιότητα, σίγουρα. Η επόμενη γενιά, αν θέλετε, μετά από αυτό είναι ίσως μια διαφορετική ιστορία. Πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε αυτό. Ο Κόνορ Μπράντλεϊ επιστρέφει. [Ήταν] στο κτίριο χθες, τον είδα, έχω την αίσθηση ότι μεγάλωσε στο διάστημα που ήταν στην άλλη ομάδα. Έχουμε μεγάλες ελπίδες γι' αυτόν, για να είμαι ειλικρινής. Ο Λουκ Τσέιμπερς επιστρέφει, άλλα παιδιά επιστρέφουν, ο Όουεν Μπεκ τώρα επέστρεψε ήδη λίγο νωρίτερα, οπότε έχουμε πραγματικά ταλέντα. Ο Τάιλερ Μόρτον επιστρέφει, θα δούμε τι θα γίνει, [είναι] τραυματίας, θα δούμε. Δεν υπάρχουν πραγματικά σχέδια. Η προετοιμασία θα ξεκινήσει και μετά θα πάρουμε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Για το αν η επιλογή της ομάδας του αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να είναι "συναισθηματική":

Θα το δω. Δεν ξέρω. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ήταν ακόμα στις σκέψεις μου, θέλω να παρατάξω τη σωστή ομάδα. Αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον έξω κόσμο [να σκεφτεί κάτι τέτοιο] γιατί θα προσπαθήσω να παρατάξω μια ομάδα που θα είναι έτοιμη για αυτό το παιχνίδι για τα 110, 112 χιλιόμετρα στο παιχνίδι, ό,τι έχουμε να τρέξουμε... για όλα αυτά τα πράγματα, για όλες τις προκλήσεις, για όλα αυτά τα πράγματα, υπάρχουν διαφορετικά πράγματα, ειλικρινά αυτό είναι εντελώς καινούργιο για μένα. Είναι πραγματικά καινούργιο για μένα. Έτσι, χθες το βράδυ, ήμασταν πέμπτοι. Υποβιβάστηκαν, εντάξει, τι σημαίνει αυτό τώρα; Συνήθως παίζουμε την Κυριακή, πρέπει να κερδίσουμε και αν όχι όλα καταρρέουν, και τέτοια πράγματα. Είναι ο τελικός, ή οτιδήποτε άλλο. Οπότε, αυτό είναι πραγματικά διαφορετικό, αλλά θέλω να κάνω το σωστό και δεν αποφάσισα ακόμα οριστικά γιατί για αυτό χρειάζομαι τις πληροφορίες από το ιατρικό τμήμα. Τότε θα αρχίσω να σκέφτομαι πιο λεπτομερώς. Θα δείτε, και τι θα βγάλετε από αυτό, επειδή είναι συναισθηματικό ή οτιδήποτε άλλο, δεν πειράζει, γιατί ίσως επηρεάζεται και από τα δύο. Αλλά προς το παρόν δεν ξέρω.