Η αυτοκρατορία του Πεπ αντεπιτίθεται

«Η νίκη βοηθά να γίνεις καλύτερος. Η ψυχική αποκατάσταση είναι καλύτερη». Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για τη νίκη και όταν μιλάει, τον ακούς. 

Η αυτοκρατορία του Πεπ αντεπιτίθεται

«Το είπα πολλές φορές στους παίκτες: "Είστε κουρασμένοι, το ξέρω". Ταυτόχρονα, αν επιθυμείς και βρίσκεσαι στη σωστή θέση, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει απίστευτη ενέργεια που δεν πιστεύει ότι έχει».

Τι κι αν κάποιοι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι αισθάνονται κουρασμένοι, στο γήπεδο δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Εδώ και πολλά χρόνια άλλωστε δείχνουν να έχουν περισσότερη ενέργεια στο τέλος της σεζόν απ' ό,τι στην αρχή της. Η Σίτι στέφθηκε πρωταθλήτρια για τρίτη συνεχόμενη σεζόν και η νίκη επί της Τσέλσι επέκτεινε το νικηφόρο σερί της στα 12 συνεχόμενα ματς στο πρωτάθλημα αλλά και το αήττητο σερί της σε 24 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Ενώ οι τελικοί του FA Cup και του Champions League στον ορίζοντα της δίνουν μεγάλες πιθανότητες για ένα ιστορικό τρεμπλ.

Είναι ενδιαφέρον ότι το μοτίβο της νικηφόρας πορείας της φέτος θυμίζει εντυπωσιακά εκείνο της περιόδου 2018-19, όπου 14 συνεχόμενες νίκες κράτησαν πίσω της την Λίβερπουλ τελειώνοντας την σεζόν με 98 βαθμούς και κατακτώντας τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική.

Αν μια ομάδα ξέρει να κάνει σερί και να κατακτά τίτλους, αυτή είναι σίγουρα η «πολεμική μηχανή» του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Καταλανός τεχνικός έχει καταφέρει να παρουσιάσει στο γήπεδο μια ομάδα που φέρνει σε πολλούς στο μυαλό εκείνη την «υπερηχητική» Μπαρτσελόνα του 2010/11 που είχε συγκλονίσει τον πλανήτη της «στρογγυλής Θεάς» με το ποδόσφαιρό της.

Τότε οι «μπλαουγκράνα» του Πεπ είχαν φιλοδωρήσει με 5 γκολ την Ρεάλ Μαδίτης ενώ φέτος οι «πολίτες» την διέσυραν με το ιστορικό 4-0 στον ημιτελικό του Champions League. Χρειάστηκαν δε 24 λεπτά στην πρωταθλήτρια Ευρώπης για να κάνει την πρώτη της επιτυχημένη μεταβίβαση πάνω από την σέντρα.

Και στην πορεία του αυτή φέτος, ο Πεπ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα χωρίς αδυναμίες. Οι «πολίτες» πιέζουν ασφυκτικά τον αντίπαλο, στήνουν παγίδες και με το που κερδίσουν πίσω την κατοχή «κρύβουν» την μπάλα πριν την εμφανίσουν στα αντίπαλα δίχτυα.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και φέτος ο πολυμήχανος τεχνικός κατάφερε να σκαρφιστεί κάτι καινούριο. Έφερε τον Στόουνς σε ρόλο εσωτερικού μέσου πλάι στον Ρόντρι, επιτρέποντας στην ομάδα του να έχει έναν επιπλέον παίκτη στην επίθεση αλλά και μια στέρεη δομή τριών στόπερ στα μετόπισθεν.

Την ιδέα του αυτή έσπευσαν να ακολουθήσουν τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης με τον Καμαβινγκά να αναλαμβάνει αυτόν τον υβριδικό ρόλο αριστερού μπακ και επιπλέον μέσου όσο και η Λίβερπουλ με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ να μετατρέπεται στον πιο φορμαρισμένο παίκτη της Premier League στον νέο του ρόλο.

Ακόμη, ο Γκουαρντιόλα το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, μετατρέποντας αυτό το 3-2-4-1 σε 3-1-4-2 στον επαναληπτικό με τους «μερένχες». Συγκεκριμένα, ο Στόουνς επέστρεψε στην αμυντική τριάδα και ο Ακάντζι έγινε… αριστερός χαφ επιτρέποντας στον Τζακ Γκρίλις να παίξει πλάι στον Έρλινγκ Χάαλαντ «κομματιάζοντας» έτσι το όποιο build-up επιχείρησαν οι έμπειροι αμυντικοί της Ρεάλ.

Ο Πεπ λοιπόν με τις ιδέες του μοιάζει να έχει φθάσει πιο κοντά από ποτέ στην «Γη της Επαγγελίας», την κατάκτηση του Champions League με την Σίτι, την οποία έχει την ευκαιρία να συνοδέψει με κάτι τόσο σπάνιο, όσο είναι ένα τρεμπλ.

ΥΓ. Δεν θα πρέπει να συγχέεται η εξωαγωνιστική συμπεριφορά της διοίκησης της Σίτι, με τις περισσότερες από 105 οικονομικές παραβάσεις για τις οποίες διώκεται με την αγωνιστική τελειότητα που της έχει προσδώσει η ιδιοφυία του Πεπ.