O «Μαύρος Σεπτέμβρης» της Μπαρτσελόνα

Ανοίγουμε το «μαύρο κουτί» των τριων σερί ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και των ελάχιστα πειστικών εμφανίσεων των Καταλανών

O «Μαύρος Σεπτέμβρης» της Μπαρτσελόνα

«Να πάει και να μην γυρίσει!», ίσως σκέφτονται ιθύνοντες και φίλοι της Μπαρτσελόνα, σήμερα, τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου. Ο οποίος εξελίχθηκε σε «Μαύρο Σεπτέμβρη» για την ομάδα τους.

Ειδικά το φινάλε του. Μέσα σε έξι μέρες οι «μπλαουγκράνα» έδωσαν 3 αγώνες πρωταθλήματος έχοντας 2 ισοπαλίες και μία ήττα. Μετά το, εντός έδρας, 2-2 με την Ζιρόνα, της περασμένης Κυριακής (με παίκτη λιγότερο από το 35’, πάντως, λόγω αποβολής του Λενγκλέ), ήρθε, μεσοβδόμαδα, η παρθενική φετινή ήττα (αλλά και στα χρονικά των μεταξύ τους αναμετρήσεων) από την -ουραγό και δίχως νίκη ως τότε- Λεγκανές, με δύο γκολ σε 68 δεύτερα, που διαμόρφωσαν το 2-1. Σ’ αμφότερες τις αναμετρήσεις η Μπάρτσα προηγήθηκε, αλλά δεν κέρδισε.

Χθες, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, το «σενάριο» άλλαξε: οι Βάσκοι προηγήθηκαν, εκμεταλλευόμενοι την, χρόνια, «εξάρτηση» των αντιπάλων τους από Μέσι (κυρίως) και Μπούσκετς κι η Μπάρτσα ισοφάρισε (1-1) μετά την είσοδο του Αργεντινού.

Το ότι η νταμπλούχος παραμένει επικεφαλής (λόγω διαφοράς τερμάτων) δεν εφησυχάζει κανένα στη Βαρκελώνη. Άλλωστε, πέραν των 7 χαμένων πόντων, προβληματίζουν κι οι εμφανίσεις.

Η κρίση αποτελεσμάτων, που ενέσκηψε, δεν είναι...ουρανοκατέβατη. Κι ενόσω κέρδιζαν οι Καταλανοί δεν ικανοποιούσαν.

Στο Βαγιαδολίδ νίκησαν (1-0) λόγω...VAR, που ακύρωσε (ορθώς) γκολ των γηπεδούχων στις καθυστερήσεις. Στο «Ανοέτα», τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, την κατέβαλαν (2-1), μ’ ανατροπή, λόγω λαθών του, γκολκίπερ, Ρούγι και με κορυφαίο τον...Τερ Στέγκεν!

Στο τρίτο εκτός Βαρκελώνης «την πάτησαν». Ανεξαρτήτως έδρας, όμως, η φετινή Μπαρτσελόνα είναι ευάλωτη ανασταλτικά. Μόνο σε τρία ματς κράτησε την εστία της απαραβίαστη. Με Αλαβές, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (3-0), με Αϊντχόφεν (4-0) και στο Βαγιαδολίδ .

Οκτώ γκολ παθητικό, σε 7 αγωνιστικές, όταν πέρσι ήταν εννιά, σ’ όλο τον πρώτο γύρο!
Ακόμη κι η νεοφώτιστη Ουέσκα προηγήθηκε στο «Καμπ Νόου». Άλλο που, μετά, «έφαγε»...οκτώ (8-2)!

Ωστόσο, καμιά ομάδα –ακόμη κι έχοντας Μέσι, Σουάρες, Ντεμπελέ «μπροστά»- δεν μπορεί, συνεχώς, να διορθώνει αμυντικές «ανορθογραφίες», που δημιουργούν ανασφάλεια σ’ άπαντες.

Η αλλαγή συστήματος κι ο «παράγων» Ντεμπελέ

Γενεσιουργός αιτία, των οποίων, αποτελεί η αλλαγή συστήματος. Ο Βαλβέρδε, που δέχθηκε σφοδρή κριτική πέρσι, μετά τον αποκλεισμό από την Ρόμα, για ατολμία, εγκατέλειψε, το καλοκαίρι, το «συντηρητικό» 4-4-2, που τον έχρισε πρωταθλητή, μαθηματικά, αήττητο, αλλά χωρίς ελκυστική μπάλα, για το πιο «ορθόδοξο», κατά τους (λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου) φίλους των Καταλανών, 4-3-3.

Με βασικό τον Ντεμπελέ, που λέγεται πως μερίδα της διοίκησης ήθελε να τον πουλήσει το καλοκαίρι, μετά την άφιξη του Μάλκομ. Ο Γάλλος ανταποκρίθηκε. Έδωσε πλάτος, επιθετικά, σκόραρε το νικητήριο γκολ στο Σούπερ Καπ, κόντρα στην Σεβίλλη, στο Βαγιαδολίδ και για 4 σερί ματς. Στα τρία τελευταία. όχι. Αν αυτό λέει κάτι...

Ωστόσο τακτικά δεν βελτιώθηκε. Το μαρκάρισμα δεν είναι το φόρτε του και δεδομένου ότι ο Κοουτίνιο, ακόμη, προσπαθεί να μπει στα...παπούτσια του Ινιέστα (που συνδύαζε άψογα ανάσχεση και δημιουργία), οι αποστάσεις των «γραμμών» αυξάνονται, πέφτοντας μεγαλύτερο βάρος σε Μπούσκετς και Ράκιτιτς. Που, όπως κι οι Πικέ – Ουμτιτί (αλλά κι οι περισσότεροι που έπαιξαν στο Μουντιάλ) μοιάζουν «ξεζουμισμένοι».

Τακτική αναθέωρηση από τον Βαλβέρδε μοιάζει δύσκολη, αφού θα πρέπει να «θυσιάσει» τον Ντεμπελέ, που προσφέρει ταχύτητα και νέο πυλώνα «απρόβλεπτου», στο παιχνίδι, κουβαλώντας την μπάλα, ώστε να χαλαρώσει η πίεση στον Μέσι.

Περί «βάθους» πάγκου και για τα «σίδερα»!

Το χειρότερο είναι πως παρά τις μεταγραφές που, θεωρητικά, έδωσαν βάθος πάγκου στην περσινή Μπαρτσελόνα (των... 14 παικτών) κανείς δεν έχει δείξει ότι μπορεί να αντικαταστήσει, άμεσα, επάξια τους βασικούς.

Ο Αρτούρο Βιδάλ, που αποκτήθηκε για να δώσει ταχυδύναμη στα χαφ, έχει δείξει ψήγματα των γνωστών του στάνταρ, ο Άρτουρ ακόμη προσπαθεί να προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ ο Λενγκλέ, ντεμπουτάροντας ως βασικός, αποβλήθηκε...
Εννοείται πως τα ανωτέρω δεν προοιωνίζουν την κατάληξη της σεζόν. Άλλωστε η Μπαρτσελόνα της σεζόν 2008-09, του Γκουαρντιόλα, 7 γκολ είχε δεχθεί (με μια ήττα και μια ισοπαλία) στα πρώτα έξι ματς κι η σεζόν τελείωσε με... τρεμπλ!

Ο Βαλβέρδε, ως «μυρμήγκι», θα δράσει ανάλογα: Θα δουλέψει για να βγάλει το καλύτερο από τους παίκτες του. Αν έλειπε η, αποπροσανατολιστική, φιλολογία για το μέλλον του, ίσως ήταν αποτελεσματικότερος...

Ως τότε χρειάζεται λίγη τύχη. Απούσα ως τώρα, όπως μαρτυρούν τα 10 δοκάρια σε 9 ματς! Επτά από τον Μέσι. Που, στα 3 τελευταία ματς, είχε ισάριθμα, από τα 4 «σίδερα» της ομάδας...