Λίβερπουλ: Έτοιμο στα μέσα Αυγούστου το «νέο» Άνφιλντ

Η Λίβερπουλ έχει υποβάλει αίτημα στην Premier League να διεξαχθεί το πρώτο παιχνίδι της σεζόν 2023-24 εκτός έδρας λόγω της ανάπλασης του Άνφιλντ που θα ανεβάσει την χωρητικότητά του στις 61 χιλιάδες θέσεις και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας.

Λίβερπουλ: Έτοιμο στα μέσα Αυγούστου το «νέο» Άνφιλντ

Η Λίβερπουλ έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στην Premier League να διεξαχθεί το πρώτο της παιχνίδι της σεζόν 2023-24 εκτός έδρας λόγω της ανάπλασης που γίνεται στο Άνφιλντ.

Η νέα κερκίδα Anfield Road κόστους 80 εκατομμυρίων λιρών (92,14 εκατομμυρίων ευρώ), η οποία θα παρέχει 7.000 επιπλέον θέσεις και θα αυξήσει τη χωρητικότητα του γηπέδου σε περίπου 61.000 θέσεις, είναι σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου.

Εντούτοις, με μια δοκιμαστική εκδήλωση που πρέπει να πραγματοποιηθεί για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο πιστοποιητικό ασφαλείας, οι υπεύθυνοι του Άνφιλντ πιστεύουν ότι το να παίξουν το πρώτο τους παιχνίδι εκτός έδρας το Σαββατοκύριακο 12 Αυγούστου θα τους δώσει αρκετό περιθώριο για να τα έχουν όλα έτοιμα.

«Έχουμε υποβάλει το αίτημα, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό από την Premier League», δήλωσε ο Πολ Κάτιλ, αντιπρόεδρος της Λίβερπουλ για τις εργασίες στο στάδιο. «Αν επιβεβαιωθεί, θα δούμε γύρω στις 19 Αυγούστου το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της νέας σεζόν να διεξάγεται εδώ με την νέα κερκίδα, το Anfield Road ανοιχτή. Ήταν μια απίστευτη πρόκληση, αλλά είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού».

Από τότε που ο Γιούργκεν Κλοπ έβαλε τελετουργικά το πρώτο φτυάρι στο έδαφος τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν υπήρξε καμία επίπτωση στην χωρητικότητα του γηπέδου με την επιβλητική νέα δομή να παίρνει μορφή πίσω και πάνω από την υπάρχουσα κερκίδα.

Η κατασκευαστική εταιρεία Buckingham Group παραδίδει το εργοτάξιο στην Λίβερπουλ τουλάχιστον 24 ώρες πριν από κάθε αγώνα του Άνφιλντ. Ωστόσο, μετά τον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της σεζόν με την Άστον Βίλα στις 20 Μαΐου, το έργο θα εισέλθει σε μια νέα κρίσιμη φάση.

Ο αγωνιστικός χώρος θα καλυφθεί και δύο μεγάλοι γερανοί θα μεταφερθούν για να αφαιρέσουν την οροφή της εξέδρας πριν αυτή αποσυναρμολογηθεί και απομακρυνθεί. Έχουν γίνει δοκιμές στο προπονητικό κέντρο AXA του Κέρκμπι για να διασφαλιστεί ότι το γρασίδι μπορεί να αντέξει το βάρος των μηχανημάτων.

Αφού φύγει η οροφή, υπάρχει περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων για την κατεδάφιση της παλιάς άνω κερκίδας. Το κάτω διάζωμα ανακαινίζεται και συνδέεται με την νέα δομή.

«Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο ορόσημο για αυτό το έργο», πρόσθεσε ο Κάτιλ. «Πρέπει να πετύχουμε αυτή την προθεσμία για να ξεκινήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος για να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως για την έναρξη της νέας σεζόν».

Η νέα κερκίδα Anfield Road θα δημιουργήσει επιπλέον 400 θέσεις εργασίας τις ημέρες των αγώνων. Από τις 7.000 επιπλέον θέσεις, περίπου 2.000 θα είναι για εταιρικούς επισκέπτες στα νέα σαλόνια φιλοξενίας. Με την επέκταση θα διατεθούν περίπου 1.000 νέα εισιτήρια διαρκείας και θα υπάρχουν περισσότερα από 3.000 νέα εισιτήρια γενικής εισόδου ανά αγώνα. Θα υπάρχει επίσης ένα νέο τμήμα για νέους ενήλικες (17-21 ετών) στο κάτω διάζωμα πίσω από το τέρμα - διπλασιάζοντας τον αριθμό των εισιτηρίων που είναι διαθέσιμα για τους νεαρούς οπαδούς σε αυτό το τμήμα του γηπέδου.

Οι φιλοξενούμενοι οπαδοί θα συνεχίσουν να κάθονται στην ίδια περιοχή της κάτω κερκίδας, αν και, για τους αγώνες εγχώριου κυπέλλου με υψηλότερες κατανομές, θα στεγάζονται και στην άνω κερκίδα. Οι φιλοξενούμενοι οπαδοί θα έχουν πρόσβαση σε οκτώ τουρνικέ, αντί για έξι που υπάρχουν, και σε μεγαλύτερες αίθουσες.

Η δοκιμαστική εκδήλωση στις αρχές Αυγούστου δεν είναι πιθανό να περιλαμβάνει την διεξαγωγή φιλικού αγώνα πριν από την έναρξη της σεζόν στο Άνφιλντ. Ο Κλοπ θα πάρει την ομάδα του σε ένα προπονητικό καμπ στην Γερμανία τον Ιούλιο και η Λίβερπουλ έχει επίσης συζητήσει για την διεξαγωγή δύο αγώνων στη Σιγκαπούρη.

«Πρέπει να φέρουμε κόσμο στην κερκίδα και στη συνέχεια να τον εκκενώσουμε για να δείξουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει από άποψη πρόσβασης και εξόδου», δήλωσε ο Κάτιλ. «Δεν ξέρουμε σε αυτό το σημείο πώς θα μοιάζει η δοκιμαστική εκδήλωση λόγω των εργασιών που γίνονται στο γήπεδο για την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων».

«Μόλις τελειώσει αυτή η περίοδος και αφαιρέσουμε το κάλυμμα από τον αγωνιστικό χώρο, θα πρέπει στη συνέχεια να αναδιατάξουμε τον αγωνιστικό χώρο και να ετοιμαστούμε για την έναρξη της σεζόν. Το κρίσιμο πράγμα για εμάς είναι να βεβαιωθούμε ότι ο αγωνιστικός χώρος είναι παρθένος. Μόλις βγει η οροφή και μπορέσουμε να σηκώσουμε το κάλυμμα από το γήπεδο, μπορούμε στη συνέχεια να εκτιμήσουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσει το γήπεδο σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορεί να μοιάζει η δοκιμαστική εκδήλωση».

Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της ανάπλασης του Άνφιλντ μετά την επιτυχία της νέας κεντρικής κερκίδας αξίας 110 εκατομμυρίων λιρών (126,69 εκατομμύρια ευρώ), η οποία άνοιξε τις πόρτες της το 2016.

Το δίλημμα του γηπέδου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που κληρονόμησε η Fenway Sports Group όταν αγόρασε τον σύλλογο το 2010. Η προοπτική της μετακόμισης σε νέο γήπεδο ήταν ένα θέμα που προκαλούσε συγκίνηση στους οπαδούς. Ωστόσο, με την υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Λίβερπουλ, οι ιδιοκτήτες βρήκαν έναν τρόπο να εκσυγχρονίσουν και να επεκτείνουν το Άνφιλντ, διατηρώντας παράλληλα την ιστορία και την παράδοση της έδρας της Λίβερπουλ.

«Απολύτως, είναι το καλύτερο και από τους δύο κόσμους», πρόσθεσε ο Κάτιλ. «Είμαι εδώ 20 χρόνια και οι οπαδοί είναι αυτοί που κάνουν αυτό το σύλλογο. Η ατμόσφαιρα σε αυτό το γήπεδο είναι απλά απίστευτη και ανυπομονώ να δω αυτή την κερκίδα να ανοίγει και να δω αυτούς τους επιπλέον 7.000 οπαδούς να μπαίνουν μέσα και πόσο περισσότερη ατμόσφαιρα φέρνουν. Το να παραμείνει στο ίδιο μέρος νομίζω ότι είναι πραγματικά ξεχωριστό».