Η Μπαρτσελόνα κυνηγάει την... αμυντική αθανασία

Η Μπαρτσελόνα πλησιάζει στον τίτλο της La Liga. Με την Ρεάλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης μακριά του, ο Τσάβι αυτή την στιγμή ανταγωνίζεται τις μεγάλες αμυντικές επιδόσεις, καθώς η ομάδα του κυνηγάει το ρεκόρ της καλύτερης άμυνας όλων των εποχών.

Η Μπαρτσελόνα κυνηγάει την... αμυντική αθανασία

Η Μπαρτσελόνα είναι σχεδόν εστεμμένη πρωταθλήτρια της La Liga. Ηττήθηκε 2-1 από την Ράγιο Βαγιεκάνο το βράδυ της Τετάρτης, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης υπέκυψε 4-2 το προηγούμενο βράδυ στην Χιρόνα. Η Μπαρτσελόνα πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς το Σαββατοκύριακο απέναντι στην Ατλέτικο και έχει ένα άνετο μαξιλάρι 11 βαθμών με επτά παιχνίδια να απομένουν.

Το ερώτημα γι' αυτήν τώρα είναι αν μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ όλων των εποχών για τα λιγότερα γκολ που έχει δεχθεί στην La Liga. Το σημερινό ρεκόρ κατέχουν από κοινού η Ντεπορτίβο λα Κορούνια και η Ατλέτικο Μαδρίτης (σε μια σεζόν 38 αγώνων). Και οι δύο αυτές ομάδες δέχτηκαν μόλις 18 γκολ. Η Μπαρτσελόνα έχει δεχτεί 11 με επτά παιχνίδια να απομένουν.

Η Μπαρτσελόνα δέχεται μόλις 0,35 γκολ ανά παιχνίδι μέχρι στιγμής. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι είναι σε πορεία να καταρρίψει το ρεκόρ με μεγάλη διαφορά. Βέβαια, ξεπερνούν και τα xG εναντίον τους μέσα στη σεζόν όμως και τα δύο γκολ που δέχτηκαν κόντρα στη Ράγιο ήταν και αχαρακτήριστα γι' αυτούς αλλά και πιο κοντά σε αυτό που μας λέει ο απολογισμός των xG εναντίον τους.

Ήταν μια μακρά σεζόν για την Μπαρτσελόνα με αποκλεισμό στους ομίλους του Champions League και έναν ακόμη αποκλεισμό στο Europa League από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα επερχόμενα παιχνίδια με την Ρεάλ Μπέτις, την Οσασούνα (η οποία βρίσκεται στον τελικό του Copa del Rey) και την Ρεάλ Σοσιεδάδ μαζί με το ντέρμπι της πόλης με την Εσπανιόλ θα δοκιμάσουν σίγουρα τον σφυγμό τους.

Το ρεκόρ για τα λιγότερα γκολ που έχει δεχτεί ομάδα της Μπαρτσελόνα ήταν επί θητείας Πεπ Γκουαρντιόλα και Λουίς Ενρίκε το 2011 και το 2015, όταν δέχτηκε 21 γκολ και στις δύο περιπτώσεις. Και οι δύο αυτοί προπονητές πίστευαν ότι η επίθεση είναι η καλύτερη μορφή άμυνας. Ο Τσάβι αμύνθηκε λίγο περισσότερο απ' όσο θα ήθελε κατά την διάρκεια της πρώτης πλήρους σεζόν του ως επικεφαλής, αλλά αποδεικνύεται ότι η... άμυνα είναι επίσης μια πολύ καλή μορφή... άμυνας.