Άλισον Μπέκερ: Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Premier League... με διαφορά!

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια! Ο Άλισον Μπέκερ είναι... μια ομάδα μόνος του φέτος για την Λίβερπουλ έχοντας αποτρέψει 10 xG! Τι είναι η μέτρηση xGOT.

Άλισον Μπέκερ: Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Premier League... με διαφορά!

Η προηγμένη στατιστική στον κόσμο του ποδοσφαίρου έχει, μεταξύ άλλων, έναν πρωταρχικό στόχο: την μέτρηση της απόδοσης. Μπορούμε να μοντελοποιήσουμε αυτή την έννοια και να την ντύσουμε με άλλους τρόπους, αλλά τόσο τα ακατέργαστα δεδομένα όσο και οι εκλεπτυσμένες μετρήσεις θα καταλήγουν πάντα να προσανατολίζονται προς την απόδοση ενός παίκτη ή μιας ομάδας. Σε αυτό το μονοπάτι που αναδύεται μεταξύ της δυναμικής του παιχνιδιού και της προσπάθειας μέτρησής του, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του τερματοφύλακα, του αντιήρωα που προσπαθεί να αποφύγει την γένεση και την έκσταση του ποδοσφαίρου: το γκολ.

Αν η κατ' εξοχήν μέτρηση σε επιθετικές καταστάσεις είναι αυτή των αναμενόμενων γκολ (xG), η αντίστροφη μέτρηση είναι η λεγόμενη xGOT (Expected Goals On Target), η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τον λόγο μεταξύ των αναμενόμενων γκολ στον στόχο που δέχθηκε ένας τερματοφύλακας - κατ' επέκταση η ομάδα του - και των γκολ που τελικά δέχθηκε, καθιερώνοντας μια άμεση επίδραση, η διαφορά της οποίας αντικατοπτρίζει αν ο τερματοφύλακας απέτρεψε περισσότερα ή λιγότερα γκολ από τα αναμενόμενα.

Με βάση το παραπάνω μοντέλο λοιπόν, ο Άλισον Μπέκερ είναι με διαφορά ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Premier League την φετινή σεζόν, έχοντας αποτρέψει 10 αναμενόμενα γκολ! Μια πληροφορία η οποία εγείρει ερωτήματα για το πού θα βρισκόταν η Λίβερπουλ φέτος χωρίς τον Βραζιλιάνο...

Αμέσως μετά τον Άλισον βρίσκεται ο Λένο της Φούλαμ, ο οποίος έχει αποτρέψει 8.5 xGP ενώ στον... πάτο της σχετικής κατάταξης βρίσκεται ο Μπαζούνου της ουραγού Σαουθάμπτον έχοντας δεχθεί 18.5 περισσότερα γκολ από τα αναμενόμενα.

Πού βρίσκονται οι άλλοι τερματοφύλακες των μεγάλων ομάδων; Ο Ράμσντεϊλ βρίσκεται στο +0.9 και ο Μεντί στο +0.8 ενώ κακή σεζόν διανύουν τόσο ο Ντε Χέα με -3.2 και ο Έντερσον με -4.7!