Κλοπ: «Δεν συμφωνώ πάντα με την διοίκηση – Η Λίβερπουλ είναι η ομάδα μου»

Οι επιπτώσεις από το γεγονός ότι η Λίβερπουλ τερμάτισε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του Τζουντ Μπέλινγκχαμ κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου του Γιούργκεν Κλοπ την Μ. Παρασκευή.

Κλοπ: «Δεν συμφωνώ πάντα με την διοίκηση – Η Λίβερπουλ είναι η ομάδα μου»

Ο Γιούργκεν Κλοπ αντιμετώπισε τα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά από τότε που έγινε γνωστό ότι ο σύλλογος είχε εγκαταλείψει την κούρσα για την υπογραφή του Τζουντ Μπέλινγκχαμ της Μπορούσια Ντόρτμουντ αυτό το καλοκαίρι.

"Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αποδεχτείς ότι αυτό ή εκείνο δεν είναι δυνατό για εμάς, απλά να κάνεις στην άκρη και να κάνεις διαφορετικά πράγματα", είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Κλοπ ήταν κατηγορηματικός ότι μιλούσε γενικά και όχι ειδικά για τον Μπέλινγκχαμ, αλλά το νόημα ήταν σαφές. Χρησιμοποίησε την αναλογία ενός πεντάχρονου που ζητάει μια Ferrari για τα Χριστούγεννα: "Δεν θα λέγατε ότι είναι καλή ιδέα. Θα λέγατε ότι είναι πολύ ακριβή και ότι ούτως ή άλλως δεν μπορείτε να την οδηγήσετε".

Η Λίβερπουλ πρέπει να προχωρήσει σε σημαντική ανανέωση της ελλιπούς ομάδας της αυτό το καλοκαίρι και με την Ντόρτμουντ να απαιτεί περίπου 130 εκατομμύρια λίρες για τον Μπέλινγκχαμ, πάρθηκε η απόφαση ότι απλά δεν μπορούσε να δεσμεύσει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του ταμείου της για μία υπογραφή.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου τμήματος της συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής που ήταν αφιερωμένο στα γραπτά μέσα ενημέρωσης, ο Κλοπ πιέστηκε για το ποιος ακριβώς τράβηξε την πρίζα και πού πάει η Λίβερπουλ από εδώ και πέρα;

Οι ιδιοκτήτες της ομάδας, Fenway Sports Group βρέθηκαν στη γραμμή του πυρός από τους απογοητευμένους οπαδούς αυτή την εβδομάδα. Αλλά όποιος ήλπιζε ότι ο προπονητής θα ανέβαζε την πίεση προς τον εργοδότη του επειδή δεν τον υποστήριξε επαρκώς, έμεινε απογοητευμένος.

"Αυτό που θέλετε να μάθετε από εμένα καθώς κάθομαι εδώ είναι, είμαι θυμωμένος με τους ιδιοκτήτες μας που δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό ή εκείνο; Όχι, δεν είμαι", δήλωσε ο Κλοπ.

"Δεν συμφωνώ πάντα με ό,τι κάνουμε, αλλά είμαι και εγώ υπάλληλος. Δεν είμαι εδώ για να είμαι θυμωμένος για πράγματα που θα λειτουργήσουν ή δεν θα λειτουργήσουν. Αν είμαι θυμωμένος, δεν έχουμε ξαφνικά περισσότερα χρήματα ή πόρους για να κάνουμε τα πάντα".

Ο Κλοπ εξήγησε ότι η διαδικασία δεν έχει αλλάξει κατά την διάρκεια των επτάμισι χρόνων του στο Άνφιλντ. Του λένε πόσα μπορεί να ξοδέψει ο σύλλογος σε μια συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο και στη συνέχεια αποδέχεται αυτούς τους περιορισμούς και έχει σημαντική επιρροή στο πώς θα επενδύσει καλύτερα αυτά τα χρήματα.

"Η απόφαση για έναν προϋπολογισμό προέρχεται από τους ιδιοκτήτες μας και οι άλλες αποφάσεις πρέπει να προέρχονται από εμάς, οπότε αν ο προϋπολογισμός είναι ο προϋπολογισμός, τότε πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις", δήλωσε ο Κλοπ.

"Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι σημαντικά στο ποδόσφαιρο. Ο προϋπολογισμός είναι σημαντικός και στη συνέχεια ο συγχρονισμός είναι σημαντικός, γνωρίζοντας πότε μπορούν να συμβούν πράγματα.

Οι εγγυήσεις είναι σημαντικές, αν το επιδιώξουμε, θα το πετύχουμε. Αν δώσεις μεγάλη έμφαση σε κάτι που μπορεί μόνο να πάρεις, όλη η υπόλοιπη αγορά θα μπορούσε θεωρητικά να χαθεί. Αυτά είναι σημαντικά πράγματα.

Είναι πολύ πιο εύκολο να κάθεσαι στην καρέκλα σου εκείνη τη στιγμή για να το κρίνεις και να λες "αυτό δεν είναι αρκετό", παρά να είσαι στην άλλη πλευρά για να αποφασίσεις για τι θα χρησιμοποιήσεις τα χρήματα".

Αυτά τα σχόλια ήταν αποκαλυπτικά. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν, η Λίβερπουλ δεν έλαβε ποτέ εγγυήσεις ότι το Άνφιλντ ήταν ο προορισμός της επιλογής του Μπέλινγκχαμ, με την Μάντσεστερ Σίτι και την Ρεάλ Μαδρίτης να διεκδικούν επίσης την υπογραφή του.

Ο φόβος ήταν ότι η ιστορία θα τραβούσε μέχρι το καλοκαίρι. Και τότε, αν αποφάσιζε να μετακομίσει αλλού, η Λίβερπουλ μπορεί να είχε ήδη χάσει άλλους στόχους της.

Ο Κλοπ χρειάζεται τέσσερις ή πέντε μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι και όχι μόνο μία σημαντική νέα άφιξη όπως ο Μπέλινγκχαμ για να αναζωογονήσει την τύχη της.

"Το πρώτο πράγμα όταν είσαι πεπεισμένος για κάτι και θέλεις να το κάνεις, τότε πρέπει να δημιουργήσεις την αίσθηση ότι όταν συμβαίνει η διαδικασία μπορεί να πετύχει", πρόσθεσε ο Κλοπ.

"Αν δεν έχεις αυτό το συναίσθημα τότε απλά σε κρατάει πίσω. Δεν μπορείς να παλεύεις για τον Κιλιάν Μπαπέ από τώρα και στο εξής και να λες 'αυτός είναι ο μόνος επιθετικός παίκτης που θέλουμε'. Μετά συνειδητοποιείς ότι πηγαίνει στη Ρεάλ Μαδρίτης ή μένει στην Παρί, για παράδειγμα. Αυτό δεν έχει νόημα.

Τις τιμές ίσως τις ξέρεις ή ίσως όχι και οι τιμές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό είναι όλο.

Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις για την ομάδα, για τον σύλλογο και δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε, δεν μπορούμε να είμαστε θυμωμένοι αν δεν πάρουμε αυτό ή εκείνο. Αν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα γι' αυτό, γιατί να το κάνουμε αυτό;

Δεν μπορούμε να συζητάμε πράγματα που θέλετε να συζητάτε συνέχεια δημόσια, τι είδους κατάσταση θα ήταν αυτή;

Αν αντιδρώ σαν οπαδός ή σαν εσάς και είναι: "Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Πώς μπορούν να κάνουν αυτό; Δεν καταλαβαίνει αυτό ή εκείνο". Ποιος νοιάζεται; Πρέπει να το τακτοποιήσουμε.

Δεν βοηθάει αν ζητάω κάτι και δεν το παίρνω και λέω: "Δεν το θέλω πια μαζί του ή μαζί του". Αυτό είναι απλά ανοησία. Είμαι πάρα πολύ επαγγελματίας. Δουλεύω με αυτό και κάνω το καλύτερο δυνατό.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι αν υπογράψουμε αυτόν τον παίκτη (τον Μπέλινγκχαμ), όλα θα πάνε καλά, και αν υπογράψουμε αυτόν τον παίκτη (την εναλλακτική λύση) τότε: 'Θεέ μου, θέλουμε πραγματικά να ξαναπαίξουμε ποδόσφαιρο;'

Φανταστείτε τώρα αν έπεφτα σε αυτή την παγίδα και έλεγα: "Αυτά τα παιδιά, δεν θέλω να τα βλέπω πια, ας κάνουμε 12 αλλαγές και ας φτιάξουμε μια νέα ομάδα". Δεν είναι έτσι. Δεν είναι τόσο θερμό. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Ενδιαφέρεσαι για έναν παίκτη, σκέφτεσαι για έναν παίκτη, πρέπει να ελέγξεις αν είναι εφικτό ή όχι".

Στη συνέχεια, τα πράγματα έγιναν έντονα. Ο Κλοπ ισχυρίστηκε ότι κάποια από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ήταν "τόσο μακριά από την αλήθεια", αλλά όταν πιέστηκε για το τι συγκεκριμένα ήταν λάθος, δεν κατάφερε να φέρει παραδείγματα.

"Όχι, γιατί να το κάνω; Είναι απλά σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν ήθελα να ασκήσω κριτική, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι γεμάτος ειδήσεις και ξέρετε πόσο συχνά αριστερά και δεξιά είναι εκτός αλήθειας", είπε. "Οι τιμές πολύ συχνά δεν είναι καν κοντά, σε ένα σημείο μπορεί να είναι σωστές, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση. Είναι μέρος της επιχείρησης".

Καθώς η συζήτηση στράφηκε ξανά προς την ενίσχυση της ομάδας του, ο Κλοπ επέμεινε ότι η κατάσταση δεν διαφέρει από άλλα καλοκαίρια.

Η επιτυχία της Λίβερπουλ κατά την διάρκεια της βασιλείας του πριν από αυτή την σεζόν της ανησυχητικής οπισθοδρόμησης είχε χτιστεί σε έξυπνες προσλήψεις και όχι στο να έχει περισσότερα χρήματα για να ξοδέψει από τους αντιπάλους της. Βρήκαν αξία στην αγορά και ανέπτυξαν ταλέντα.

"Ο τρόπος που κάναμε τα πράγματα στο παρελθόν είναι ο τρόπος που θα τα κάνουμε και στο μέλλον. Δεν μπορώ να το αλλάξω αυτό και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει", δήλωσε.

"Φέρτε έναν νέο προπονητή, κάθεται εκεί, αυτοί είναι οι αριθμοί, αυτή είναι η κατάσταση. Δεν θα αλλάξει. Είναι μια χαρά, ήμασταν αρκετά επιτυχημένοι με αυτό. Δεν κερδίσαμε και τα τέσσερα τρόπαια πέρυσι, αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με το μεταγραφικό παζάρι. Δεν ήταν ότι δεν υπογράψαμε αρκετούς παίκτες ή οτιδήποτε άλλο,

Υπάρχουν 12 μεσοεπιθετικοί ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσαμε να υπογράψουμε. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες εκεί έξω, ειλικρινά. Ενδιαφερόμαστε για όλους τους καλούς παίκτες και κάποιοι από αυτούς ελπίζουμε να καταλήξουν εδώ".

"Η Λίβερπουλ είναι η ομάδα μου"

Η Λίβερπουλ βρίσκεται στην όγδοη θέση της βαθμολογίας της Premier League ενόψει της αναμέτρησης της Δευτέρας με την Λιντς. Αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο να χάσει την πρόκριση στο Champions League.

Στον Κλοπ απομένουν τρία χρόνια από το συμβόλαιο που υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο. Δεδομένης της μεγαλύτερης οικονομικής επιρροής των αντιπάλων τους, πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να οργανώσει μια ανοικοδόμηση ικανή να επαναφέρει την Λίβερπουλ εκεί που ήταν;

"Ναι, φυσικά και είναι εφικτό", πρόσθεσε με σίγουρη χροιά. "Ναι, μπορούμε να ξαναγίνουμε μια ομάδα που κανείς δεν θέλει να παίξει εναντίον της και αυτή είναι η βάση.

Δεν χρειάζεται να είμαστε η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα για να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, απλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε στον τρόπο που θέλετε να παίζετε και να προχωρήσετε από εκεί.

Κάθε χρόνο είχαμε αυτή τη συζήτηση (για τις μεταγραφές), ακόμη και στα καλύτερα χρόνια μας. Ποτέ δεν ήταν αρκετό, ήταν πάντα 'πρέπει να κάνεις αυτό και αυτό'. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε.

Άλλοι σύλλογοι μπορούν να κάνουν περισσότερα από εμάς σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά είμαι ο λάθος άνθρωπος για να ρωτήσω γι' αυτό. Πάντα κάθομαι εδώ και πρέπει να το εξηγήσω και αυτό είναι λίγο εκτός, δεν είναι και τόσο ωραίο για να είμαι ειλικρινής. Δεν μιλάμε για τα δικά μου λεφτά".

Τέθηκε στον Κλοπ ότι με το βιογραφικό του θα μπορούσε να εργάζεται σε έναν σύλλογο ικανό να του δώσει τους πόρους για να αγοράσει όποιον επιθυμεί.

"Η Λίβερπουλ είναι η ομάδα μου", αντέτεινε. "Θέλετε να μου προτείνετε να παραιτηθώ από εδώ και μετά να περιμένω την επόμενη κορυφαία δουλειά;

Παίζουμε τη Δευτέρα με τη Λιντς. Κάναμε μια πολύ μέτρια σεζόν, πρέπει να κάνουμε δουλειές στην αγορά και θα κάνουμε. Αν φέρουμε τους σωστούς παίκτες που θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας και να εξελιχθούν μαζί μας, τότε όλα είναι καλά. Φρέσκα πόδια, φρέσκα μυαλά, τότε πάμε για αυτό. Αυτή είναι η ιδέα. Να μην είμαστε δυσαρεστημένοι με τα πράγματα που κάνουμε".