Ερυθρός Αστέρας vs Παρτιζάν: Το ντέρμπι μίσους ξεκινά… (vid-pics)

Η μεγάλη αναμέτρηση των δύο «αιωνίων» του Βελιγραδίου, που χωρίζει στα δύο μία ολόκληρη χώρα, συγκεντρώνει σήμερα όλα τα βλέμματα ενόψει της 9ης αγωνιστικής στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Ερυθρός Αστέρας vs Παρτιζάν: Το ντέρμπι μίσους ξεκινά… (vid-pics)

Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρώπη. Ένα ντέρμπι που κάθε χρόνο «διχοτομεί» μία ολόκληρη χώρα, που αποτελεί «πόλο έλξης» για εκατομμύρια φιλάθλους, αλλά και που πολλές φορές συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του κόσμου… για λάθος λόγους! Το 2009 η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» το κατέταξε στην τέταρτη θέση με τα δέκα μεγαλύτερα ντέρμπι όλων των εποχών, ενώ για τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων η νίκη αποτελεί μονόδρομο, πρώτα για το γόητρο και έπειτα για τους τρεις βαθμούς! Ο λόγος για το τοπικό ντέρμπι του Βελιγραδίου, τη «μάχη» του Ερυθρού Αστέρα με την Παρτιζάν, που και σήμερα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη Σερβία ενόψει της ένατης αγωνιστικής στο εγχώριο πρωτάθλημα.

«Όταν πρόκειται για το ντέρμπι του Βελιγραδίου, η Σερβία έχει δύο καταστάσεις: είτε είσαι οπαδός του Ερυθρού Αστέρα, είτε της Παρτιζάν. Το 50% των οπαδών υποστηρίζουν τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ άλλο ένα 45% είναι με την Παρτιζάν. Φίλαθλοι άλλων συλλόγων δεν υποστηρίζουν κανέναν από τους δύο, αλλά αυτό είναι μόνο το 5%», λέει στο «BBC» ο δημοσιογράφος της σερβικής εφημερίδας «Blic», Ντάρκο Νίκολιτς. Μία τοποθέτηση που δεν απέχει απ’ όσα είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο στο «Φως» ο Βλάντισλαβ Βλάγιτς της μοναδικής σέρβικης αθλητικής εφημερίδας, «Sportski Ζurnal», πριν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρτιζάν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ: «Η μισή Σερβία θα υποστηρίζει τον Ολυμπιακό!».

Ο κύκλος του αίματος

Οι δύο «αιώνιοι» του Βελιγραδίου ιδρύθηκαν στις «φλόγες» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η μεταξύ τους αντιπαλότητα δεν άργησε να «γεννηθεί». Στις 5 Ιανουαρίου του 1947 τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες, με τον Ερυθρό Αστέρα να παίρνει τη νίκη με 4-3 και από τότε η ιστορία είχε αρχίσει να γράφεται…

Οι ιστορίες των Σέρβων είναι πολλές για τις... πολεμικές αναμετρήσεις των δύο συλλόγων. Τον Οκτώβρη του 1999, όμως, ήταν η πιο αιματηρή, αφού κόστισε τη ζωή ενός 17χρονου, ο οποίος δέχτηκε μία φωτοβολίδα που έφυγε από τη νότια πλευρά και το πέταλο των Παρτιζάνων.

Πριν από λίγα χρόνια, το 2013, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 104ων ατόμων που είχαν πάρει μέρος σε επεισόδια πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα και μετά το σφύριγμα της λήξης, ενώ δύο χρόνια αργότερα η αναμέτρηση των δύο ομάδων καθυστέρησε να ξεκινήσει 45 λεπτά από νέα επεισόδια.

«Είναι δύσκολα. Κάποιες φορές αυτού του είδους τα παιχνίδια παίρνουν αρνητική τροπή. Μπορεί να είναι ενδιαφέρον για ανθρώπους εκτός χώρας, αλλά εμάς μας έχει κουράσει αυτή η κατάσταση. Είναι ακόμα ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου. Αυτό που θέλουμε είναι περισσότερη ποιότητα, καλύτερο ποδόσφαιρο και τον κόσμο να είναι λίγο πιο ήσυχος χωρίς να υπάρχει βία», τονίζει στο «BBC» ο προπονητής της Φούλαμ, Σλάβισα Γιακάνοβιτς, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για τρία χρόνια στην Παρτιζάν, εκεί όπου ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα το 2007.

Πέρα όμως από τις «πολεμικές συγκρούσεις», υπήρξε και μία στιγμή που ένωσε τους δύο «αιωνίους». Ήταν το ντέρμπι της 22ας Μαρτίου του 1992, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους και ένωσαν τις φωνές τους κατά των κοινών «εχθρών»: των Κροατών. Ο Νίκολιτς επισημαίνει για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα: «Πλέον η κατάσταση είναι πιο ήρεμη απ’ ότι ήταν παλαιότερα. Η βία δεν είναι η ίδια με αυτή το ’90 ή στις αρχές του 21ου αιώνα και αυτό γιατί η αστυνομία είναι πιο προετοιμασμένη και έχουμε πλέον πιο αυστηρούς νόμους γι’ αυτούς που προκαλούν βία σε ένα αθλητικό γεγονός. Παρόλα αυτά, το ρίσκο παραμένει μεγάλο για να γίνουν επεισόδια, καθώς οπαδοί έρχονται απ’ όλη την Ευρώπη, όχι μόνο από τη Σερβία για το παιχνίδι. Πλέον στο γήπεδο υπάρχει η αστυνομία, υπάρχουν δίχτυα ασφαλείας και υπεύθυνοι σταδίου, αλλά μπορεί να ξεκινήσει κάτι από κάποια φωτιά. Είναι τρομακτικό κάποιες φορές και καταλαβαίνετε γιατί οι γονείς δεν παίρνουν τα παιδιά σε τέτοια παιχνίδια».

Αντίστροφη μέτρηση…

Επιστρέφοντας στο σημερινό ματς των δύο «αιωνίων», το «Στάδιο Παρτιζάν» χωρητικότητας 32.710 θεατών θα υποδεχτεί απόψε (20.00) τους δύο «μονομάχους» και το σύνθημα που επικρατεί στις τάξεις των δύο ομάδων είναι… νίκη και μόνο νίκη! Ο Ερυθρός Αστέρας μετράει επτά νίκες σε ισάριθμα ματς και ευελπιστεί να διευρύνει το απόλυτό του στην κατηγορία και να ξεφύγει ακόμα περισσότερο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ενώ αντίθετα η Παρτιζάν, έχοντας ήδη υποπέσει σε μία ισοπαλία και μία ήττα στα οχτώ της παιχνίδια στο θεσμό, θέλει το τρίποντο ώστε –με ματς περισσότερο – να προσπεράσει την «αιώνια» αντίπαλό της στην «κεφαλή» της κατάταξης.

«Τίποτα δεν μπορεί να μου προκαλέσει αίσθηση σε ένα τέτοιο ντέρμπι. Θυμάμαι ότι παίζαμε ένα παιχνίδι και ήταν αδύνατο να μιλήσεις με τους συμπαίκτες σου ή να δώσεις οδηγίες. Μπορείς να κουνήσεις τα χέρια σου, αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις. Ο θόρυβος είναι πολύ έντονος. Αυτό το ντέρμπι είναι λίγο διαφορετικό, μιας και ο Ερυθρός Αστέρας είναι συγκεντρωμένος και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σίγουρα όμως θα είναι ένα δυνατό ντέρμπι», υπογραμμίζει ο Γιακάνοβιτς.

Καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την αναμέτρηση των δύο ομάδων, ευχή όλων στη Σερβία είναι να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι που πρωταγωνιστής να μην είναι η βία, αλλά το ίδιο το ποδόσφαιρο! Ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος στο χορτάρι; Αυτό δεν θα αργήσουμε και πολύ να το μάθουμε…