Αρτέτα: Ο... νέος είναι ωραίος (και θα σπάσει ρεκόρ)!

Αν ο Μίκελ Αρτέτα κατακτήσει την Premier League, θα γίνει ο νεότερος προπονητής που θα σηκώσει το τρόπαιο κατά περισσότερο από ένα χρόνο. Ποιανού το ρεκόρ προσπαθεί να καταρρίψει; Ρίχνουμε μια ηλικιακή ματιά στους προηγούμενους προπονητές που κατέκτησαν την Premier League.

Αρτέτα: Ο... νέος είναι ωραίος (και θα σπάσει ρεκόρ)!

Αν ο Μίκελ Αρτέτα καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο στην Premier League φέτος με την Άρσεναλ, θα πάψει να είναι προπονητής. Ή πρώην παίκτης. Ή σύζυγος, μπαμπάς ή άνθρωπος για την ακρίβεια. Θα γίνει μια μονάδα μέτρησης.

Ο Γιουιτσίρο Μιούρα ανέβηκε στο Έβερεστ όταν ήταν 80 ετών; Αυτό είναι ωραίο, αλλά ο Μίκελ Αρτέτα κέρδισε την Premier League όταν ήταν 41 ετών. Η Τέιτουμ Ο' Νιλ κέρδισε ένα Όσκαρ όταν ήταν επτά ετών; Δεν μοιάζει τόσο εντυπωσιακό όσο το να νικήσει ο Μίκελ Αρτέτα τον Πεπ Γκουαρντιόλα στην μάχη για τον τίτλο της Premier League στα 41 του.

Ο σημερινός κάτοχος του ρεκόρ είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο με την Τσέλσι την περίοδο 2004-05 όταν ήταν 42 ετών και 94 ημερών, τότε που ζούσε σύμφωνα με τον τίτλο του "The Special One".

Ας υποθέσουμε, για χάρη του επιχειρήματος, ότι η Άρσεναλ και η Σίτι φτάνουν μέχρι τέλους και ο τίτλος κρίνεται την τελευταία αγωνιστική της σεζόν, στις 28 Μαΐου, απέναντι στη Γουλβς. Ο Αρτέτα θα είναι 41 ετών και 62 ημερών. Δηλαδή 397 ολόκληρες ημέρες νεότερος από τον Μουρίνιο.

Ο γηραιότερος προπονητής που θα κατακτήσει την Premier League; Είναι ο Άλεξ Φέργκιουσον. Έχει κερδίσει 13 από τις 30, οπότε θα ήταν λογικό τότε να εμφανίζεται στο ένα άκρο του φάσματος. Ο Φέργκι ήταν 71 ετών και 112 ημερών όταν το κέρδισε για τελευταία φορά με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχοντας σηκώσει το πρώτο του όταν ήταν 51 ετών και 122 ημερών.

Ο Πεπ ήταν 47 ετών και 86 ημερών όταν κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στην Premier League, αλλά μέχρι τότε είχε ήδη κερδίσει τρεις τίτλους στην La Liga και τρεις τίτλους στην Bundesliga μέχρι τότε.

Ο Αρτέτα έχει δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσει τον Φέργκι, τον Πεπ ή τον Ζοζέ, αλλά το να κερδίσει την Premier League αυτή την σεζόν, όταν ξεκίνησε ουσιαστικά χωρίς καμία πιθανότητα, θα ήταν αρκετά καλός τρόπος για να σηκώσει το πρώτο του τρόπαιο πρωταθλήματος.