Μπαρτσελόνα: Επίσημη η δίωξη για την υπόθεση Νεγκρέιρα - Οι πιθανοί κίνδυνοι για τους «μπλαουγκράνα»

Επίσημη μορφή πήρε η δίωξη της Μπαρτσελόνα για την υπόθεση χρηματοδότησης του πρώην αντιπροέδρου της Ένωσης Διαιτητών της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα. Ποιοι οι κίνδυνοι για το κλαμπ και για τον πρώην πρόεδρο Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου.

Μπαρτσελόνα: Επίσημη η δίωξη για την υπόθεση Νεγκρέιρα - Οι πιθανοί κίνδυνοι για τους «μπλαουγκράνα»

Όπως αναμενόταν, η δίωξη της Μπαρτσελόνα για την υπόθεση Νεγκρέιρα πήρε επίσημη μορφή την Παρασκευή (10/3), με το καταλανικό κλαμπ και τον πρόεδρο εκείνης της περιόδου Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου να κατηγορούνται για το αδίκημα της συνεχιζόμενης διαφθοράς.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών Ισπανίας φέρεται να έλαβε πληρωμές ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ από την Μπάρτσα από το 2001 έως το 2018. Ο σύλλογος υποστηρίζει πως ο Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα είχε συμβουλευτικό ρόλο στο κλαμπ για θέματα διαιτησίας.

Πέρα από το ίδιο το κλαμπ ως νομική οντότητα, η Εισαγγελία της Βαρκελώνης απηύθυνε επίσημα κατηγορίες και στους πρώην προέδρους της Μπαρτσελόνα Σάντρο Ροσέλ, Γιόζεπ Μαρία Μπερτομέου, όπως και στα στελέχη Όσκαρ Γκράου, Άλμπερτ Σολέρ.

Η δίωξη θα ασκηθεί μόνο εις βάρος του Μπαρτομέου από τους προέδρους της περιόδου στην οποία φέρονται να τελέστηκαν τα αδικήματα, διότι πριν από το 2010 δεν ίσχυε ο νόμος στον οποίο βασίζεται η δίωξη. Επίσης κάποια από τα στελέχη των εν λόγω διοικήσεων δεν θα κατηγορηθούν λόγω παραγραφής και προχωρημένης ηλικίας.

Η La Liga, δια στόματος του προέδρου της Χαβιέρ Τέμπας, έχει τονίσει πως δεν τίθεται θέμα τιμωρίας της Μπαρτσελόνα από τη λίγκα, καθώς «έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που σταμάτησαν αυτές οι πληρωμές και αυτού του είδους οι παραβιάσεις παραγράφονται».

Ωστόσο, οι UEFA και FIFA μπορούν κάλλιστα να τιμωρήσουν το κλαμπ, εφόσον συμπεράνουν ότι συντρέχει επαρκής λόγος. H πρώτη μπορεί να την τιμωρήσει με αποκλεισμό από τις εκτός συνόρων διοργανώσεις και η δεύτερη με υποβιβασμό στη Segunda Division. Όσο για τον Μπαρτομέου, εφόσον βρεθεί ένοχος ενδέχεται να φυλακιστεί μέχρι και για 4 χρόνια.