Μπράιτον: Οι αριθμοί στην επανάσταση του Ντε Τζέρμπι

Η Μπράιτον του Ντε Τζέρμπι συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στην Premier League και οι αριθμοί το... μαρτυρούν.

Μπράιτον: Οι αριθμοί στην επανάσταση του Ντε Τζέρμπι

Η Μπράιτον βρίσκεται στην 8η θέση της Premier League, επτά βαθμούς μακριά από την τέταρτη θέση που οδηγεί στο Champions League έχοντας μάλιστα και τρία παιχνίδια λιγότερα.

Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι έχει βρει την "χρυσή τομή" ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, χτίζοντας το παιχνίδι της ομάδας από χαμηλά και εκμεταλλευόμενος την τεχνική στα άκρα της ομάδας του. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους...

Έλεγχος

Στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, μόνο η Μπαρτσελόνα (64%) και η Μπάγερν Μονάχου (63%) έχουν κατά μέσο όρο περισσότερη κατοχή μπάλας από τους «γλάρους» (62%) από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όλα ξεκινούν από πίσω

Από τις αρχές Οκτωβρίου, ο Λιούις Ντανκ έχει δώσει κατά μέσο όρο περισσότερες πάσες ανά 90 λεπτά από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην Premier League (92,8). Είναι επίσης πρώτος σε όλους τους αμυντικούς σε συμμετοχή σε ακολουθίες ανάπτυξης που καταλήγουν σε σουτ (52).

Συνολικά, μόνο η Μάντσεστερ Σίτι (5,4) έχει κατά μέσο όρο περισσότερες επιθέσεις ανά παιχνίδι από την Μπράιτον (4,8) στην Premier League από τότε που ανέλαβε ο Ντε Τζέρμπι. Ομοίως, μόνο η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει κατά μέσο όρο περισσότερες πάσες ανά ακολουθία παιχνιδιού (4,9) από τους «γλάρους»(4,5).

Το υπομονετικό χτίσιμο των επιθέσεων της Μπράιτον από χαμηλά, το οποίο προσελκύει τους αντιπάλους να την πιέσουν, είναι το κλειδί για να επωφεληθεί από τους χώρους που αφήνουν πίσω τους. Ο μέσος όρος των γκολ ανά παιχνίδι της (1,9) είναι πίσω μόνο από την Μάντσεστερ Σίτι (2,3) και την Άρσεναλ (2,2), ενώ είναι επίσης μία από τις τρεις ομάδες που έχουν κατά μέσο όρο περισσότερες από τρεις μεγάλες ευκαιρίες ανά παιχνίδι.

Μόλις οι «γλάροι» παρακάμψουν την πίεση, επιταχύνουν στον αγωνιστικό χώρο μέσω των ακραίων τους. Οι Σόλι Μαρτς και Καορού Μιτομά βρίσκονται αμφότεροι στο top 10 των παικτών για τις ντρίμπλες που έχουν ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο (από 31 ο καθένας). Ο Μιτομά, εν τω μεταξύ, έχει τις περισσότερες ντρίμπλες στην μεγάλη περιοχή (16).

Έχοντας βρει το επιθετικό πλάνο που θα συνοδεύει τον έλεγχό της, η Μπράιτον βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία από τον Οκτώβριο και μετά. Από (και μετά) την νίκη με 4-1 επί της Τσέλσι, η ομάδα του Ντε Τζέρμπι έχει την πέμπτη καλύτερη συγκομιδή πόντων ανά παιχνίδι στην Premier League (1,9).

Τα όνειρα της Μπράιτον για έξοδο στην Ευρώπη μόλις τώρα ξεκινούν...