Μην ξεγράφετε την Λίβερπουλ του Κλοπ

Όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ βγάζει αντίδραση και, ενίοτε, γράφει ιστορία! - Γράφει ο Σταύρος Λιώσης.

Μην ξεγράφετε την Λίβερπουλ του Κλοπ

Λένε πως τα ντέρμπι κερδίζονται από εκείνον που το θέλει περισσότερο. Την ομάδα δηλαδή της οποίας οι ποδοσφαιριστές βγαίνουν πρώτοι στην μπάλα, κερδίζουν τις μονομαχίες κ.ο.κ. Αυτή ήταν και η εικόνα της Λίβερπουλ στο χθεσινό, ιστορικό όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όμως οι «κόκκινοι» δεν νίκησαν την αιώνια αντίπαλό τους μόνο για αυτό. Για να νικήσει κάποιος μια ομάδα σαν την Γιουνάιτεντ του Τεν Χάαχ δεν αρκεί μόνο η θέληση και το πάθος. Επιβάλλεται να έχει εργώδες πλάνο και να το υπηρετήσει στο χορτάρι. Όπως ακριβώς συνέβη με τον Γιούργκεν Κλοπ και τους παίκτες του στο «Άνφιλντ».

Οι κυπελλούχοι Αγγλίας μπήκαν… φουριόζοι στο ξεκίνημα και πήραν από την αυγή του αγώνα τα ηνία, προσπαθώντας με υπομονή να φθάσουν στην εστία του Ντε Χέα. Εκείνος που «ξεκλείδωσε» το ματς ήταν ξεκάθαρα ο Κόντι Χάκπο, όχι τόσο με το τέρμα σπάνιας ομορφιάς που σημείωσε όσο με τον ρόλο που υπηρέτησε στο γήπεδο.

Ο Κλοπ ήξερε πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιλέγει να μαρκάρει «man to man» στην μεσαία γραμμή, και επέλεξε να το χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα για την Λίβερπουλ, με παρόμοιο τρόπο που το είχε δοκιμάσει και η Άρσεναλ. Ο Χάκπο λοιπόν, ο οποίος αγωνιζόταν ανάμεσα στους Νούνιες και Σαλάχ ερχόταν χαμηλά στον άξονα και πλαισίωνε τον Χέντερσον. Έτσι, ο Φρεντ καλούταν να διαχειριστεί την παρουσία δύο αντιπάλων στον χώρο επίβλεψής του.

Μοιραία όταν δεν τα κατάφερνε έμεναν μεγάλοι ανοιχτοί χώροι στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στο κέντρο και την αμυντική γραμμή, τους οποίους και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί ο Ολλανδός κυνηγός της Λίβερπουλ.

Κάπως έτσι ήρθε και το πρώτο γκολ, ο Φρεντ κυνήγησε τον Χέντερσον, ο Νταλότ εστίασε στον Ρόμπερτσον και ο Χάκπο μπόρεσε να κινηθεί ανενόχλητος σε έναν χώρο που γνωρίζει άριστα, σε θέση αριστερού εξτρέμ. Ο Φρεντ κλήθηκε να λειτουργήσει σαν δεξιός οπισθοφύλακας, ο Σκωτσέζος έβγαλε μια εξαιρετική κάθετη μπαλιά και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Ντάργουιν Νούνιες, ο οποίος ήταν άφαντος στο πρώτο μέρος, έδωσε γρήγορα προβάδισμα δύο τερμάτων στην αρμάδα του Κλοπ στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου και με τον Σαλάχ να κάνει ο,τι θέλει τον Λισάντρο Μαρτίνεζ, το 3-0 ήταν η ουδός του πόνου για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από εκείνο το σημείο και μετά, η εικόνα των «κόκκινων διαβόλων» ήταν αεικής προς την ίδια τους την ιστορία. Μάλιστα, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ ήταν ήδη «εναγείς» μετά το 0-5 και το 4-0 της περασμένης σεζόν αλλά και το 2-4 του 2020/21. Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο ανάμεσα σε εκείνα τα σκορ και το χθεσινό είναι πως πλέον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει έναν πολύ σοβαρό προπονητή, ο οποίος της έχει δώσει ποδοσφαιρική ταυτότητα και την έχει κάνει ξανά να ονειρεύεται.

Ως εκ τούτου το παράσημο της Λίβερπουλ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, με δεδομένη και την άκρως προβληματική εικόνα της την φετινή σεζόν. Φυσικά στην Premier League δεν είναι δύσκολο ένα σκορ να ξεφύγει, αναρίθμητα τα παραδείγματα, όμως η Λίβερπουλ έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως πρέπει άπαντες να την σέβονται.

Φυσικά, θα πρέπει να διαγκωνιστεί με την Τότεναμ και την Νιουκάστλ για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη τέταρτη θέση και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες αναμετρήσεις κόντρα σε Μπόρνμουθ και Φούλαμ με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετώπισε και το χθεσινό ντέρμπι.

Όσο για το παιχνίδι ενδιάμεσα, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», εάν μια ομάδα μπορεί να κάνει αυτήν την αδιανόητη ανατροπή, αυτή είναι η Λίβερπουλ του Κλοπ.