Βιεϊρά: «Η Premier League να ακολουθήσει το NFL και το NBA για τους μαύρους προπονητές»

Ο Πάτρικ Βιεϊρά πιστεύει ότι το αγγλικό ποδόσφαιρο μπορεί να πρέπει να εξετάσει ένα σύστημα ποσόστωσης για τους μαύρους προπονητές για να αντιμετωπίσει την έλλειψη "εμπιστοσύνης, πίστης και αυτοπεποίθησης" σε προπονητές από μειονοτικά περιβάλλοντα.

Βιεϊρά: «Η Premier League να ακολουθήσει το NFL και το NBA για τους μαύρους προπονητές»

Ενώ το 43% των παικτών της Premier League είναι μαύροι, αυτό δεν μεταφράζεται σε ρόλους εκτός γηπέδων, με μια έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο να δείχνει ότι μόνο το 4% των μάνατζερ της Premier League και της EFL ήταν μαύροι.

Ο Βιέιρα, ο οποίος διορίστηκε στην Πάλας τον Ιούλιο του 2021 μετά από θητείες στην Νέα Υόρκη και τη γαλλική Νις, είναι ο μοναδικός μαύρος προπονητής πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία σε όλο το ανδρικό και γυναικείο παιχνίδι, ένα σημείο που θεωρεί ότι είναι "αρκετά ενοχλητικό και δύσκολο να κατανοηθεί".

Ενώ πιστεύει ότι ένα σύστημα βασισμένο σε ποσοστώσεις δεν θα θεραπεύσει τελικά την κρίση ποικιλομορφίας του παιχνιδιού, πιστεύει ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τα πράγματα βραχυπρόθεσμα.

"Κοιτάζοντας τον αριθμό των μειονοτήτων ή των μαύρων παικτών που έχουμε και βλέποντας πόσοι λίγοι μένουν στο παιχνίδι είναι δύσκολο να καταλάβουμε", δήλωσε ο Βιεϊρά, ο οποίος μίλησε στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Business of Football.

"Αυτό (η ποσόστωση) βοήθησε το NFL και το αμερικανικό άθλημα να προχωρήσουν μπροστά. Υπάρχουν περισσότεροι μαύροι προπονητές στο NBA και το NFL, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι η σωστή απάντηση. Θέλεις να πάρεις μια απόφαση με βάση το τι θέλεις ως ποιότητα στον σύλλογό σου για έναν προπονητή.

Αλλά αν αυτό μπορεί να προχωρήσει τα πράγματα προς τα εμπρός, αυτό είναι ίσως το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε. Μακροπρόθεσμα ελπίζω ότι οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν αποφάσεις με βάση το τι μπορεί να κάνει ο προπονητής για τον σύλλογο.

Άκουσα τόσες πολλές δικαιολογίες, όπως ότι οι πρώην παίκτες δεν θέλουν να κάνουν το σήμα τους, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Περιμένουν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που θέλουν αλλά η πόρτα δεν είναι ανοιχτή".

Ο 46χρονος Βιέιρα, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην Football Black List τον περασμένο μήνα, λέει ότι το ποδόσφαιρο ήταν "πολύ αργό" στο να αντιδράσει στις αλλαγές στην κοινωνία και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν την ευθύνη να πραγματοποιήσουν αυτή την αλλαγή.

"Πιστεύω ότι αυτοί (τα διοικητικά όργανα, οι ιδιοκτήτες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι) έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν αυτές τις ευκαιρίες και να ανοίξουν τις πόρτες για όλους όσοι ονειρεύονται και είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σκληρά γύρω από έναν σύλλογο. Δεν είναι μόνο το να είσαι προπονητής, αλλά και αθλητικός διευθυντής, το πώς ένας μαύρος μπορεί να γίνει διευθύνων σύμβουλος.

Υπάρχουν άνθρωποι που χτυπούν την πόρτα, αυτό που ελπίζουμε και θέλουμε είναι η πόρτα να είναι ανοιχτή, να έχουν μια σωστή συνέντευξη και να έχουν την ευκαιρία να πετύχουν αυτές τις θέσεις".