Τεμπεστίλι: «Από τα κορυφαία στόπερ της Ευρώπης ο Μανωλάς»

Τι λέει στο fosonline.gr και τον Μάνο Σταραμόπουλο ο αθλητικός διευθυντής της Ρόμα, Αντόνιο Τεμπεστίλι, για τον Κώστα Μανωλά, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και πολλά ακόμη...

Τεμπεστίλι: «Από τα κορυφαία στόπερ της Ευρώπης ο Μανωλάς»

Ο Κώστας Μανωλάς στα 26 του χρόνια βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία της σταδιοδρομίας του. Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός που ξεκίνησε το 2009 στον Θρασύβουλο (6 ματς-0 γκολ), και συνέχισε κατά σειρά στις ΑΕΚ (2009-2012, 66-3 γκολ), Ολυμπιακό (2012-14, 49 ματς- 4 γκολ) από το 2014 και μετά, ανήκει στο δυναμικό της Ρόμα. Μίας εκ των κορυφαίων ομάδων της Ιταλίας .

Λογικό είναι λοιπόν όταν έχεις απέναντί σου τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας της «Αιώνιας Πόλης», παλιό ποδοσφαιριστή και πρώην προπονητή, όπως ο Αντόνιο Τεμπεστίλι να ανοίξεις κουβέντα μαζί του, τόσο για τον Έλληνα στόπερ , όσο γενικότερα για το Ιταλικό και διεθνές ποδόσφαιρο.

Ο Τεμπεστίλι που εκπροσωπεί την Ρόμα, πάντα ή σχεδόν πάντα στις μεγάλες κληρώσεις του Αυγούστου στο μαγευτικό Μόντε Κάρλο, μίλησε αποκλειστικά στο Μάνο Σταραμόπουλο και το fosonline.gr για όλα τα προαναφερόμενα.

- Ας ξεκινήσουμε με το τι εστί Κώστας Μανωλάς για τη Ρόμα...

Ο Μανωλάς είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ρόμα. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο παιδί και ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς της Ευρώπης. Τον είδαμε πέρυσι πόσο βοήθησε στην ομάδα του όχι μόνο να αποκλείσει το μεγάλο φαβορί, την Μπαρσελόνα με εκείνη την εκπληκτική κεφαλιά λίγο πριν το τέλος του αγώνα, αλλά και σε όλη την αγωνιστική περίοδο. Ο Μανωλάς είναι το παρόν και το μέλλον της Ρόμα και είμαστε χαρούμενοι που ανήκει στο δυναμικό μας.

- Ναι, αλλά κάποια στιγμή το καλοκαίρι ακούστηκε, γράφτηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες και μπορεί να πουληθεί...

Σε καμία περίπτωση. Πρώτα απ όλα ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως είναι ευτυχής και ικανοποιημένος στην Ρώμη αλλά και στην ομάδα του την Ρόμα. Δεν υπάρχει λοιπόν περίπτωση να παραχωρηθεί. Βεβαίως στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ, αλλά τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα δε νομίζω πως θα φύγει...

- Τι περισσότερο αναμένεται να παρουσιάσει φέτος η Ρόμα και ποιοι οι στόχοι της;

Πάντα ο στόχος της Ρόμα είναι να πάει από το καλό στο καλύτερο. Πέρυσι είχαμε μία κατά γενική ομολογία καλή ομάδα, η οποία πήγε πολύ καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας μάλιστα κι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, την Μπαρσελόνα. Φέτος με ένα μείγμα παλιών έμπειρων άσων αλλά και νέων ταλέντων, ευελπιστούμε να πάμε ακόμη πιο ψηλά.

- Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Τη σεζόν που μας πέρασε η Ρόμα κατέλαβε την 3η θέση. Φέτος τι μπορεί να αναμένουμε;

Η Ρόμα είναι μία ομάδα που κυνηγάει και διεκδικεί τα Πάντα! Θα διεκδικήσουμε τον τίτλο στην Ιταλία και στην Ευρώπη ο στόχος μας είναι να είμαστε παρόντες στο Μετροπολιτάνο, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, που φέτος για λίγο δεν το πετύχαμε να δώσουμε το παρόν μας στο Κίεβο.

- Στην Ιταλία ποιες ομάδες δηλαδή θα δώσουν μάχη φέτος για τον τίτλο;

Η κάτοχος του τίτλου, Γιουβέντους. Η Νάπολι, η Ιντερ, η Μίλαν κι εμείς».

Η παρουσία του Κ. Ρονάλντο

- Στο καμπιονάτο φέτος, έχουμε και τον Κριστιάνο Ρονάλντο μία μετεγγραφή που προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών της Γιουβέντους, αλλά και γενικά του φίλαθλου κόσμου..

Κοιτάξτε. Η παρουσία ενός τόσο σπουδαίου άσου από μόνη της και μόνο είναι λογικό να προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού στους οπαδούς της αλλά και γενικότερα στους φιλάθλους. Σε όλους τους φιλάθλους αρέσει να βλέπουν στα γήπεδα της ομάδας τους, ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, ποδοσφαιριστές που αποτελούν ινδάλματά τους. Λογικό είναι λοιπόν φέτος το Ιταλικό πρωτάθλημα να είναι ακόμη καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια.

Το βλέπουμε από την ημέρα που ανακοινώθηκε πως ο Κριστιάνο θα συνεχίσει την σταδιοδρομία του στην Γιουβέντους πόσο άλλαξε προς το καλύτερο το κλίμα σε όλες τις ομάδες και τους φιλάθλους. Είδαμε όλοι μας πόσος κόσμος της Κιέβο, πήγε στο γήπεδο για να δει από κοντά τον Ρονάλντο στην πρεμιέρα του με την φανέλλα της Γιουβέντους.

- Μιλήσατε για το Τσάμπιονς λιγκ. Ποιες ομάδες θεωρείτε πως ξεκινούν ως φαβορί στην εφετινή διοργάνωση;

Σίγουρα τις Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Από κει και πέρα την Λίβερπουλ που παρουσιάζεται αρκετά ενισχυμένη. Την Μάντσεστερ Σίτι αλλά και την Γιουβέντους που κι αυτή πραγματοποίησε σημαντικές προσθήκες στο δυναμικό της.

*** Ο Αντόνιο Τεμπεστίλι γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1959. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ως αμυντικός στην Μπάνκο ντι Ρόμα (1978-1980, 49 ματς, 0 γκολ). Μετά πήγε στην Ίντερ (1980-1981, 5-0). Ακολούθως στην Κόμο (1981-1987, 167 ματς, 5 γκολ) και έκλεισε την σταδιοδρομία του στην Ρόμα (1987-1992, 120 ματς, 5 γκολ).

Η μεταγραφή του από την Κόμο στην Ρόμα στοίχησε την εποχή εκείνη, το ποσό των 2 δις λιρών (!). Στη συνέχεια εργάσθηκε από το 1993-1996 ως προπονητής της ομάδας Νέων της Ρόμα, όπου κατέκτησε κατέκτησε κι ένα πρωτάθλημα της κατηγορίας. Έκτοτε είναι στο διοικητικό κομμάτι των «πρωτευουσιάνων» έχοντας το ρόλο του οργανωτικού διευθυντού.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo