Το κέρδος της Γιουνάιτεντ
Το σοκ από την ισοφάριση της Κρίσταλ Πάλας στις καθυστερήσεις μπορεί να ήταν ηχηρό, αλλά όχι ασυνήθιστο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ των τελευταίων ετών, τέτοια έχει μια… καραβιά να θυμάται.
Το αποψινό ντέρμπι με την Άρσεναλ στο Λονδίνο είναι ένας αγώνας που μπορεί να κρίνει τις φετινές φιλοδοξίες της στην Premier League, καθώς, εάν ηττηθεί, δεν θα έχει πια καμία ρεαλιστική ελπίδα να σκέφτεται επιστροφή στην κορυφή και το 21ο ασημικό στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Μόνο που για τη φετινή Γιουνάιτεντ, με τις τόσες περιπέτειες, τη μεταβατική και γεμάτη αναταράξεις κατάσταση σε κάθε επίπεδο (φυσικά και διοικητικό, με την επικείμενη αλλαγή στο ιδιοκτησιακό), το αποτέλεσμα στον αγγλικό «μαραθώνιο» δεν θα πρέπει να είναι το πρώτιστο που να την απασχολεί.
Η απόφαση να δοθούν τα ηνία σε έναν άνθρωπο με γνώση του ποδοσφαίρου και με προσωπικότητα να υπηρετήσει ένα μέγεθος που από την εποχή του σερ Άλεξ «καταπίνει» κάθε τεχνικό υπεύθυνο μοιάζει να είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος. Ο Έρικ Τεν Χαγκ με την ολλανδική (και γερμανική σε μεγάλο βαθμό λόγω της σχέσης του με την Μπάγερν) παιδεία φαίνεται πως αποτελεί σπουδαία προοπτική. Αν όχι για τις φετινές φιλοδοξίες, για τα επόμενα χρόνια σίγουρα. Μέσα στον προγραμματισμό και στο ευλαβικό οργανόγραμμα, το οποίο κυρίως περιλαμβάνει την προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα και όχι την υπερανάλυση του προηγούμενου, ο Ολλανδός με την εξαιρετική δουλειά στον Άγιαξ αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει αυτό που φαίνεται εδώ και καιρό ακατόρθωτο: τη Γιουνάιτεντ μία πραγματικά πολύ καλή ομάδα, ικανή να διεκδικήσει ξανά τίτλους στο Νησί και παράλληλα να παίζει ποδόσφαιρο ουσίας και ελκυστικό ταυτόχρονα.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ο Τεν Χαγκ έπρεπε να διαχειριστεί πολλά. Κυρίως να πείσει ότι μπορεί. Είναι ένας προπονητής που δέχτηκε έξι γκολ από τη Σίτι. Ή που έχασε ματς στην αρχή με βαριά σκορ από ομάδες που παλαιότερα δεν τολμούσαν να ονειρευτούν νίκες επί της Γιουνάιτεντ, μέσα ή μακριά από το «Ολντ Τράφορντ». Άλλοι θα είχαν φύγει προ πολλού. Κι όμως, εκείνος πήγε παρακάτω. Να βάζει τα πράγματα ένα ένα σε μία σειρά. Ξεκαθάρισε μια και καλή την υπόθεση Ρονάλντο, επιχείρησε να οργανώσει την άμυνα με παράξενες αλλά αποτελεσματικές μεθόδους, έστησε τη λειτουργία γύρω από τον Κασεμίρο, αξιοποίησε την ποδοσφαιρική ευφυΐα του Έρικσεν, έδωσε κανονικό ρόλο πρωταγωνιστή (και όχι αυτόν που «είχε» πριν καν γίνει τέτοιος) στον Ράσφορντ. Έβαλε νέα πρόσωπα στην εξίσωση, έφερε παιδιά για να τους κάνει άνδρες, λειτουργεί ως ένας μάνατζερ με πίστη στο πρότζεκτ του και αγάπη στο άθλημα. Με τη διάθεση να μην είναι ο ίδιος μπροστά, αλλά οι παίκτες του. Να μην παίρνει αυτός τη δόξα στα καλά, αλλά η ομάδα. Και να βγαίνει μπροστά στα δύσκολα.
Όμως για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ η επιστροφή στα μεγαλεία και στους τίτλους μπορεί να είναι ένας εφικτός στόχος. Σαφώς χρειάζεται πάντα χρήμα σε… τσουβάλια σε μια διοργάνωση σαν την Premier League, μια ιδιοκτησία με όραμα, επιλογές που να αποδεικνύονται εύστοχες και διακρίσεις στο Champions League. Ο Ολλανδός κόουτς, είτε χάνει είτε κερδίζει, έχει έναν πειστικό τρόπο να αφήνει υποσχέσεις στα εκατομμύρια των πιστών φίλων ανά τον κόσμο της συγκεκριμένης θρυλικής ομάδας. Με βάση την ποδοσφαιρική λογική και όχι με ιστορικές αναμνήσεις ή με όνειρα για το μέλλον. Γι’ αυτό, ακόμη και αν χάσει φέτος η Γιουνάιτεντ, φαίνεται ότι ήδη είναι κερδισμένη…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ