Ο πρόεδρος της ECA για VAR, FFPlay και τη νέα διοργάνωση!

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει τι έγινε στην 21η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαικής Ένωσης Συλλόγων στο Σπλίτ. Τι ειπώθηκε για το FFPlay, το VAR, το μελλοντικό Γιουρόπα Λίγκ 2 ή ξανά Κύπελλο Κυπελλούχων (!) και άλλα πολλά...

Ο πρόεδρος της ECA για VAR, FFPlay και τη νέα διοργάνωση!

Στις 10-11 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι από 160 σωματεία μέλη συμμετείχαν στην 21η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA), που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Le Meridien Lav, κοντά στο Σπλίτ της Κροατίας. Παρόντες πέραν του διοικητικού συμβουλίου ήταν επίσης ο εκτελεστικός σύμβουλος του Αγιαξ, Εντ φαν Ντερ Σαρ , ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαίφι, ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ Ολάς, ο αντιπρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Πέδρο Λόπεθ Χιμένεθ, ο διευθυντής της Ρεάλ Μαδρίτης, παλιός σπουδαίος ακραίος επιθετικός, Εμίλιο Μπουτραγκένιο, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ, Τζιόρτζιο Μαρκέτι και ο σύμβουλος του προέδρου της FIFA, επίσης παλιός σπουδαίος επιτελικός χαφ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν.

Στη συνάντηση με τα μέλη του ECA (Ευρωπαική Ένωση Συλλόγων) , ο πρόεδρος της ECA και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και «μεγάλο αφεντικό»της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι ενημέρωσε τους συλλόγους για τα σημαντικά έργα που έχουν αναληφθεί τους τελευταίους μήνες και τα οποία συμπεριλαμβάνουν την αναθεώρηση των κανονισμών Club Licensing (αδειοδότηση) και Financial Fair Play (Δημοσιονομικός κανονισμός) καθώς και των μελλοντικών διοργανώσεων της UEFA, και πιο συγκεκριμένα το λεγόμενο UEFA Europa League 2 που αναμένεται να ξεκινήσει για την τριετία 2021-24. Το τελευταίο ήδη το έχει αναλάβει ομάδα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας και το «τρέχει» με στόχο να εξακριβωθεί πως ακριβώς θα λειτουργήσει.

Άλλοι υποστηρίζουν (ανάμεσά τους και ο Ανιέλι) πως πρέπει να επανέλθει με κάποιο τρόπο το Κύπελλο Κυπελλούχων καθώς η ομάδα που κατακτά το δεύτερο τη τάξει εγχώριο έπαθλο νιώθει κάπως… μειονεκτικά αγωνιζόμενη στο Γιουρόπα Λίγκ, μαζί με τις άλλες που δεν έχουν πάρει κάποιο τρόπαιο. Μία άλλη πλευρά υποστηρίζει πως θα πρέπει να ενταχθούν κάτω από την «ομπρέλα» του υπάρχοντος Γιουρόπα Λίγκ οι ομάδες (για την Ελλάδα για παράδειγμα) από την 6η θέση και έως την 7η ή και 8η , ανάλογα την θέση της χώρας στην γενική κατάταξη, της UEFA.

Μία τρίτη τάση κάνει λόγο για μία νέα διοργάνωση που θα ονομάζεται Γιουρόπα Λίγκ 2 και θα είναι ανεξάρτητη, όπου κι εδώ θα συμμετέχουν οι λεγόμενες ομάδες 2ης ταχύτητας, δηλαδή ξανά από την 6η θέση (πάντα έχουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα). Η ομάδα Εργασίας της ΟΥΕΦΑ συνεχίζει με κάθε επιμέλεια τη δουλειά της, οπότε ίσως και μέσα στο 2019 να έχει καταστρώσει το ακριβές πλάνο, που θα πάει για ψήφιση στην Εκτελεστική της επιτροπή.

Από κει και πέρα ο κ. Ανιέλι παρείχε λεπτομέρειες για τις συνεχιζόμενες εργασίες γύρω από το μέλλον του συστήματος μεταγραφών που αφορά άμεσα όλες τις ομάδες. Κοιτάζοντας μπροστά, τόνισε την ανάγκη να αρχίσει να επικεντρώνεται η προσοχή στο ποδοσφαιρικό τοπίο μετά το 2024, συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος του Διεθνούς Ημερολογιακού προγράμματος που σίγουρα μία χρονιά , ειδικά το 2021 θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί λόγω του Παγκοσμίου κυπέλλου που θα διεξαχθεί (Νοέμβριο- Δεκέμβριο στο Κατάρ) , αλλά και των νέων διοργανώσεων της UEFA.

Ο κ. Ανιέλι χαρακτηριστικά γι αυτό δήλωσε:

"Από σήμερα έως το 2024, όταν ένα νέο Διεθνές Ημερολόγιο αγωνιστικό πρόγραμμα θα αλλάξει και θα καθορίσει το ποδοσφαιρικό τοπίο. Το ποδόσφαιρο θα εξελιχθεί με πολλούς και αξιοσημείωτους τρόπους. Οι σύλλογοι θα πρέπει να είναι βασικοί συντελεστές στην εκπόνηση του Διεθνούς καλενταρίου, καθώς είμαστε οι μόνοι εμπλεκόμενοι φορείς στον κλάδο που γνωρίζουν τους επιχειρηματικούς και αθλητικούς κινδύνους.

Οι σύλλογοι ειδικά ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών ενόψει του UEFA Europa League 2021-24 και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ του ECA και της UEFA σχετικά με το μέλλον του Europa League, καθώς μετά το 2021 αναμένονται ( πιθανές) αλλαγές που μπορεί στην εν λόγω διοργάνωση. Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης γι αυτό τη διοργάνωση παραμένουν άγνωστες προς το παρόν".

Οι σύλλογοι επιθυμούν αύξηση των ομάδων

Σύμφωνα με τα αιτήματα των μελών του ECA οι σύλλογοι ζητούν την αύξηση του συνολικού αριθμού των ομάδων , που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα η προτιμώμενη επιλογή είναι να δημιουργηθεί μία Τρίτη διοργάνωση 32 ομάδων, η οποία θα συγκεντρώνει το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στις διοργανώσεις . Θα αυξηθούν οι ομάδες από 32 σε 96 στην διοργάνωση του Γιουρόπα, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και φυσικά περισσότερα χρήματα.

Ένας καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη αυτής της θέσης είναι η ανάγκη ενίσχυσης της συνολικής δυναμικής και αξίας των αγώνων. Μετά την επικαιροποίηση, δόθηκε στα μέλη της ECA η ευκαιρία να μοιραστούν τα σχόλια και τις απόψεις τους με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Θα διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ΟΥΕΦΑ με τελική απόφαση για το μέλλον των διοργανώσεων της UEFA που αναμένεται να επιτευχθεί (κατά πολλούς) ίσως και πριν από το τέλος του έτους.

Το μέλλον του συστήματος μεταγραφών

Ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα που συζητήθηκε είναι αυτό του συστήματος μεταγραφών. Οι σύλλογοι ενημερώθηκαν λεπτομερώς σχετικά με τις εργασίες της Ειδικής ομάδας Εργασίας (Task Force) της FIFA για τις μεταγραφές τόσο σε σχέση με τα χρήματα όσο και με τη διαδικασία που απαιτείται.

Ορισμένες σημαντικές συνιστώσες, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των ατζέντηδων . Η προστασία και η παροχή κινήτρων στους συλλόγους κατάρτισης. Οι μεταγραφές ανηλίκων και τα δικαιώματά τους , ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που δίνονται ως δανεικοί. Των συλλόγων που είναι θυγατρικές άλλων. Η προστασία των μικρότερων συλλόγων.

Οι σύλλογοι εξέφρασαν την επιθυμία τους στην Γενική Συνέλευση να εισαχθούν τροποποιήσεις στο σύστημα που ήδη λειτουργεί , αλλά με τρόπο πιο εξελικτικό, παρά επαναστατικό . Διασφαλίζοντας έτσι τις βασικές αρχές που διέπουν το ισχύον σύστημα που συμφωνήθηκε το 2001.

Ομάδα Εργασίας

Η ομάδα εργασίας, η οποία περιλαμβάνει δύο εκτελεστικά μέλη της ECA, τον Ολλανδό παλιό διεθνή τερματοφύλακα και τώρα διευθυντή του Άγιαξ, Έντβιν φαν Ντερ Σαρ και τον διευθυντή της Μπάγερν Μονάχου, Μίκαελ Γκέρλινγκερ , θα συνεχίσουν τις μελέτες της και τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα μόλις ολοκληρωθεί η εργασία τους ,θα διαβιβάσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών και άλλα θέματα, στην επιτροπή της FIFA για έγκριση. Από και και πέρα αν δεν προκύψουν τυχόν άλλες αλλαγές από την Παγκόσμια ομοσπονδία, οι προτάσεις θα πρέπει να περάσουν και να ψηφισθούν από το Συμβούλιο της FIFA, ώστε να πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί.

VAR και ο Μάσιμο Μπουσάκα

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης που ελέγχει το σύστημα βοήθησης των διαιτητών (VAR) ο Ελβετός, παλιός διαιτητής και τώρα «αρχιδιαιτητής της FIFA , Μάσιμο Μπουσάκα παρείχε στα μέλη της ECA λεπτομερή επισκόπηση και αξιολόγηση της χρήσης του VAR στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στην Ρωσία το καλοκαίρι του 2018. Παρουσίασε μάλιστα και τον τρόπο που εφαρμόστηκε το VAR κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης καθώς και την επιτυχία που είχε η νέα τεχνολογία και είχε την γενική αποδοχή φιλάθλων και παραγόντων του ποδοσφαίρου.

Η ECA ενδιαφέρεται να εξετάσει και να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα και την προστιθέμενη αξία που μπορεί να φέρει στο παιχνίδι και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις που συνδέονται με το VAR κατά τους προσεχείς μήνες. Άλλωστε άπαντες γνωρίζουν πλέον ότι για φέτος στις Ευρωπαικές διοργανώσεις δεν θα τεθεί σε λειτουργία το εν λόγω σύστημα όπως έχει τονίσει προσφάτως σε αποκλειστική του συνέντευξη στο “fosonline.gr” ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφερίν.

Ο Τσάρλι Μάρσαλ νέος Διευθύνων Σύμβουλος

Η Γενική συνέλευση ενέκρινε και τον διορισμό ως νέου Διευθύνοντας Συμβούλου της Ευρωπαικής Ένωσης Συλλόγων του Τσάρλι Μάρσαλ. Ο Τσάρλι αναλαμβάνει αυτό το καίριο πόστο στην ECA ύστερα από δύο δεκαετίες διεθνούς εκτελεστικής εμπειρίας υψηλού επιπέδου καθώς είχε εργασθεί τόσο σε αθλητικές εταιρείες, όσο και σε Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τεχνολογίας. Ο διορισμός του γίνεται ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την επανεξέταση και ενίσχυση της διοίκησης του ECA με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη της Ένωσης που έχει υψηλότατους στόχους...

Mάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo