Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η «σιωπηρή» επιρροή του Κασεμίρο

Τελικά ήταν πολλά τα 70 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Κασεμίρο; Με βάση τα όσα κάνει στο γήπεδο σε άμυνα και επίθεση, ίσως ήταν και λίγα...

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η «σιωπηρή» επιρροή του Κασεμίρο

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σίγουρα προκάλεσε συζήτηση όταν ανακοίνωσε την απόκτηση του Κασεμίρο από τη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Τα διαπιστευτήρια του έμπειρου αμυντικού μέσου δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ -άλλωστε έχει κατακτήσει πέντε φορές το Champions League- αλλά ένα ποσό της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ για έναν ποδοσφαιριστή στην ηλικία των 30 ετών έμοιαζε τουλάχιστον... ακριβό. Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι ο σύλλογος του προσέφερε τετραετές συμβόλαιο και η συμφωνία έμοιαζε όντως με άλλη μία από τις σπασμωδικές κινήσεις της Γιουνάιτεντ.

Πέντε μήνες και 14 συμμετοχές στην Premier League αργότερα, ο Κασεμίρο έπαιξε αναμφίβολα τεράστιο ρόλο στην ανατροπή του ρου της ιστορίας στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ. Και ξεκάθαρα, κανείς δεν αμφισβητεί πλέον την μεταγραφή.

Ο Βραζιλιάνος έχει ξεκινήσει βασικός σε 10 αγώνες της Premier League για τους «κόκκινους διαβόλους» την φετινή περίοδο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ηττηθεί σε μόλις έναν από αυτούς. Το ποσοστό νικών τους με αυτόν να ξεκινάει ανέρχεται στο 70% σε σύγκριση με όταν απουσιάζει που πέφτει στο 57,1%. Η διαφορά είναι τρανταχτή, ενώ η ομάδα έχει καλύτερες επιδόσεις σχεδόν σε κάθε κατηγορία όταν βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα.

Συγκεκριμένα, με αυτόν στην ενδεκάδα, η ομάδα του Έρικ Τεν Χάαχ έχει 16 γκολ υπέρ, δηλαδή σκοράρει 1.6 γκολ ανά ματς, 6 γκολ κατά, δέχεται δηλαδή 0.6 ανά ματς και μαζεύει 2.3 βαθμούς ανά παιχνίδι. Αντίθετα στα 7 ματς που δεν έχει ξεκινήσει ο Βραζιλιάνος, οι «μπέμπηδες» έχουν πετύχει 11 γκολ, 1.6 ανά ματς, έχουν δεχθεί 14 (!) γκολ, ήτοι 2 ανά ματς, και μαζεύουν μόλις 1.7 βαθμούς ανά παιχνίδι.

Όμως, οι παραπάνω αριθμοί, όπως οι νίκες, τα γκολ που έχουν σημειωθεί και τα γκολ που έχουν δεχθεί, είναι σαφώς ομαδικές μετρήσεις, που επηρεάζονται από όλους τους παίκτες στο γήπεδο και όχι μόνο από έναν παίκτη.

Ιστορικά, ήταν πιο εύκολο να απομονώσουμε την απόδοση μεμονωμένων παικτών όταν αναλύουμε επιθετικούς παίκτες, καθώς έχουμε ωραία στατιστικά στοιχεία όπως τα γκολ, τα αναμενόμενα γκολ (expected Goals), τα σουτ και άλλα για να δουλέψουμε. Δεν ήταν πάντα εύκολο να μετρήσουμε την «επίδραση» κάποιου όπως ο Κασεμίρο - ένας... καταστροφέας στη μεσαία γραμμή που διασπά τις επιθέσεις των αντιπάλων πριν υποκινήσει επιθετικές κινήσεις για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αλλά η εξέταση των ακολουθιών - οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ενέργειες κάθε παίκτη σε μια συγκεκριμένη κατοχή μπάλας - μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να τονιστεί πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι ένας παίκτης όπως ο Κασεμίρο.

Συχνά σε συνδυασμό με τον Κρίστιαν Έρικσεν σε έναν διπλό άξονα στην βάση της μεσαίας γραμμής της Γιουνάιτεντ, ο Κασεμίρο έχει μια εξαιρετική ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι, να διαταράσσει τις επιθέσεις των αντιπάλων και να επιλέγει μια πάσα για να βάλει τους «κόκκινους διαβόλους» στο δρόμο προς την επίθεση.

Από την πρώτη του συμμετοχή στην Premier League (9 Οκτωβρίου εναντίον της Έβερτον), ο Κασεμίρο έχει ξεκινήσει τις περισσότερες ακολουθίες στο ανοιχτό παιχνίδι από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο πρωτάθλημα (157 - δεύτερος είναι ο Ντέκλαν Ράις της Γουέστ Χαμ με 139). Με πιο απλά λόγια, ο Κασεμίρο ανακτά την μπάλα και αποκαθιστά την κατοχή της μπάλας για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 15,8 φορές ανά 90 λεπτά, ποσοστό που μόνο ο Ρόντρι (17,0) ξεπερνάει στην Premier League.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά 21 από αυτές τις ακολουθίες έχουν καταλήξει σε σουτ στην εστία για το υψηλότερο ποσοστό από οποιονδήποτε παίκτη στο πρωτάθλημα, και τρεις από αυτές έχουν οδηγήσει σε γκολ - ένας απολογισμός που είναι δεύτερος, πίσω μόνο από τις τέσσερις του Μιγκέλ Αλμιρόν της Νιουκάστλ.

Μεταξύ όλων των μέσων στην Premier League από εκείνο το παιχνίδι με την Έβερτον και έπειτα, ο Κασεμίρο είναι δεύτερος σε τάκλιν (40), πέμπτος σε αναχαιτίσεις (13), πέμπτος σε κερδισμένες κατοχές (73), δεύτερος σε κερδισμένες μονομαχίες (77) και δεύτερος σε απομακρύνσεις (22).

Αν και αποκτήθηκε κυρίως για την αμυντική σταθερότητα που προσφέρει, ο Κασεμίρο έχει προσθέσει κάτι και στις επιθέσεις, με δύο γκολ και δύο ασίστ μέχρι στιγμής με την κόκκινη φανέλα. Επίσης, έχει δημιουργήσει 14 «δευτερεύουσες» ευκαιρίες από την πρώτη του συμμετοχή (δηλαδή η πάσα πριν από την πάσα που οδήγησε στην ευκαιρία), αριθμός που τον κατατάσσει στην πέμπτη υψηλότερη θέση όλων των παικτών στο πρωτάθλημα και μόλις μία πίσω από τον Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα παραπάνω, ο πρώην μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό και στην συνολική δημιουργία ευκαιριών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που οδηγεί σε σουτ προς το τέρμα.

Τελικά τα 70 εκατομμύρια ευρώ για τα όσα προσφέρει ο Κασεμίρο ίσως ήταν και λίγα...