Λαπόρτα: Προβλέπει την έναρξη της European Super League στα επόμενα δύο χρόνια

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, παραμένει πεπεισμένος ότι μια νέα European Super League που θα ανταγωνιστεί αρχικά την Premier League θα γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, παρά την πρόσφατη νομική εξέλιξη που φαίνεται να αποδυναμώνει την προοπτική.

Λαπόρτα: Προβλέπει την έναρξη της European Super League στα επόμενα δύο χρόνια

Η A22 Sports Management, η οποία συνεχίζει να προωθεί το σχέδιο της European Super League, ξεκίνησε νομικές ενέργειες μετά την κατάρρευση των σχεδίων για την έναρξη μιας νέας κορυφαίας διοργάνωσης τον Απρίλιο του 2021.

Με την υποστήριξη κυρίως της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους, η εταιρεία υποστήριξε ότι η FIFA και η UEFA λειτουργούσαν αθέμιτο μονοπώλιο απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε εναλλακτικές διοργανώσεις.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) εξέδωσε τον περασμένο μήνα νομική γνωμοδότηση που δήλωσε ότι οι κανόνες της FIFA και της UEFA ήταν συμβατοί με το δίκαιο της ΕΕ.

Η τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Μάρτιο, αλλά ο Λαπόρτα, μιλώντας στην Cadena SER στην Ισπανία την Πέμπτη (5/1), δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι ένα νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα «είναι πραγματικότητα το 2025».

Οι έξι αγγλικοί σύλλογοι που συμμετείχαν αρχικά στην προτεινόμενη νέα διοργάνωση κατά την ίδρυσή της - Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ Χότσπερ, Άρσεναλ και Τσέλσι - έχουν όλοι αποστασιοποιηθεί από το σχέδιο και η ήττα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περιορίζει περαιτέρω τα περιθώρια αναβίωσης της διοργάνωσης.

Αλλά ο Λαπόρτα δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι ομάδες της Premier League θα συμμετάσχουν στο σχέδιο σε μια «συγχώνευση» με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομάδες σε μεταγενέστερο στάδιο και επέμεινε ότι οι αγγλικές ομάδες παραμένουν «ενδιαφερόμενες».

«Νομίζω ότι θα υπάρξει μια Super League», δήλωσε. «Τον Μάρτιο θα έχουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Δεν θα έμπαινα σε αυτό το σχέδιο αν δεν ήταν ένας ανοιχτός διαγωνισμός και αν δεν γινόταν δεκτός από την Ρεάλ Μαδρίτης, την Γιουβέντους και άλλους συλλόγους που δεν έχουν δείξει ακόμη το πρόσωπό τους, αλλά ενδιαφέρονται πολύ για αυτή τη διοργάνωση.

Αυτό που θέλουμε είναι να κυβερνούν οι σύλλογοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου είναι τόσο σημαντική. Ελπίζω ότι η UEFA θα συμμετέχει στο τραπέζι της διακυβέρνησης.

Θα γίνει πραγματικότητα το 2025, αν η απόφαση είναι ευνοϊκή. Αν η απόφαση, που πιστεύω ότι δεν θα συμβεί, διότι αυτό που αμφισβητείται είναι η υπεράσπιση του ελεύθερου ανταγωνισμού στο πλαίσιο της ΕΕ, και πιστεύω ότι αυτό θα κερδηθεί.

Σε πρώτη φάση, αυτό που θα έχουμε είναι ένας ευρωπαϊκός διαγωνισμός που θα ανταγωνίζεται την Premiership.

Δεν νομίζω ότι οι αγγλικές ομάδες θα συμμετάσχουν στο πρώτο βήμα. Αυτό που θέλουμε είναι να μπουν και υπάρχει μεγάλη επικοινωνία με τους αγγλικούς συλλόγους Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Τότεναμ. Όλοι αυτοί οι σύλλογοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι προς πώληση και κάποιοι έχουν ήδη πουληθεί, ενδιαφέρονται.

Τα κρατικά πρωταθλήματα θα διατηρηθούν και αυτό θα καταλήξει σε μια συγχώνευση μεταξύ της ευρωπαϊκής Super League και της Premier».

Ο Μπερντ Ράιχαρτ, διευθύνων σύμβουλος της A22, είχε δηλώσει μετά τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Δεκεμβρίου: «Χθες ήταν μια γνωμοδότηση του δικαστή, η πλήρης απόφαση δεν θα έρθει πριν από την επόμενη άνοιξη.

Η Super League δεν είναι νεκρή - καθόλου, είναι πολύ ζωντανή».