Τσεφερίν: «Δεν βλέπουμε τον αθλητισμό ως πλεονέκτημα από το οποίο μπορούμε να ωφεληθούμε»

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, συνάντησε τους υπουργούς αθλητισμού των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με σκοπό να συζητήσουν πώς ο αθλητισμός είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός μεταβαλλόμενου κόσμου. Μεταξύ των υπουργών βρέθηκε και ο Λευτέρης Αυγενάκης

Τσεφερίν: «Δεν βλέπουμε τον αθλητισμό ως πλεονέκτημα από το οποίο μπορούμε να ωφεληθούμε»

Ο Τσέφεριν, ομιλητής στο Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ, τόνισε τη σημασία της «ενότητας, αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ανθεκτικότητας» για την αντιμετώπιση των συλλογικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία.

Μία συνάντηση επίκαιρη, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα ψήφισμα ορόσημο σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, στις 30 Νοεμβρίου 2021. Ο Τσέφεριν επαίνεσε τα κράτη-μέλη για τη δύναμη και τη σημασία αυτού του ψηφίσματος, στο οποίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση δέσμευσης για την υπεράσπιση των βασικών χαρακτηριστικών ενός ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου.

Ο Τσέφεριν επισήμανε τη συλλογική απάντηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην πανδημία Covid-19 και τη ευρεία απόρριψη της λεγόμενης ευρωπαϊκής Super League, ως απόδειξη του πώς η UEFA και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο υποστηρίζουν τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στην ευαισθητοποίηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

«Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο ειδικότερα έχουν αυτή τη δύναμη να φέρουν ενότητα, ενότητα στα σπίτια μας, ενότητα στις κερκίδες, ενότητα στις κοινότητές μας, ενότητα στα έθνη μας και ναι, ακόμη και ενότητα στην Ευρώπη

Μαζί, ως Ευρωπαίοι εταίροι, η ΕΕ και τα κράτη μέλη, η UEFA και το ευρύτερο ευρωπαϊκό αθλητικό κίνημα, δεν βλέπουμε τον αθλητισμό ως πλεονέκτημα από το οποίο μπορούμε να ωφεληθούμε. Είναι πολύ πιο βαθύ από αυτό, έχει ρίζες στον πολιτισμό μας, είναι θεμελιώδες για την υγεία των παιδιών και των κοινωνιών μας και ενώνει».

Η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τον αθλητισμό, Μαρίγια Γκαμπριέλ, χαιρέτισε τις παρατηρήσεις του Τσέφεριν και υπενθύμισε στους υπουργούς της ΕΕ να ενισχύσουν αυτό το μοντέλο και τη συνεργασία με την UEFA.

«Η UEFA ήταν στην πρώτη γραμμή από την αρχή», είπε ο Τσέφεριν. «Δεν είναι τόσο προφανές σε όλους, γιατί είναι ένας φυσιολογικός στόχος για εμάς και το κάνουμε φυσικά. Ο αγώνας μας κατά των διακρίσεων και τα προγράμματά μας για την προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης ενσωματώνονται σχεδόν σε όλους τους κανονισμούς που έχουμε. Ακόμη και οι διαδικασίες υποβολής προσφορών και τα κριτήριά μας για τη διοργάνωση σημαντικών διοργανώσεων, αναπτύσσονται για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι αξίες διατηρούνται. Και γιατί είναι τόσο σημαντικές οι προσπάθειές μας; Επειδή είναι καθήκον και ευθύνη μας. Η κεντρική μας αποστολή είναι να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συλλογικά με τις ομοσπονδίες-μέλη μας, τα πρωταθλήματα, τους συλλόγους, τους προπονητές, τους παίκτες και τους οπαδούς μας, μόνιμες λύσεις που καλλιεργούν το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο. Είμαι περήφανος που λέω ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι μια από τις κορυφαίες ιστορίες επιτυχίας αυτού του μοντέλου, όπου δίνουμε προτεραιότητα στην αλληλεγγύη και τη βιωσιμότητα, όχι το κέρδος και τη δύναμη. Ξεπερνάμε ακόμη και τα πρότυπα των φιλανθρωπικών οργανώσεων πέντε αστέρων, δίνοντας πάνω από το 95% των εσόδων μας πίσω σε όσους το χρειάζονται στο ποδόσφαιρο», τόνισε ο Τσέφεριν.

Ο πρόεδρος της UEFA είπε ότι το τρέχον μοντέλο εξυπηρετεί το συμφέρον των πολλών, όχι λίγων εκλεκτών:

«Έχουμε ακόμη περισσότερα μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 55. Όλοι μας έχουμε ένα πράγμα προς το οποίο εργαζόμαστε: να διατηρήσουμε, να προωθήσουμε και να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο σε όλη την ήπειρο. Νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και οι πρόσφατες κρίσεις το έχουν αποδείξει. Μεγάλοι-μικροί, πλούσιοι-φτωχοί, άντρες-γυναίκες, ελίτ-ερασιτέχνες, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Η Κύπρος, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία είναι μερικές από τις χώρες που θα διοργανώσουν τα τουρνουά EURO νέων γυναικών και ανδρών τα επόμενα δύο χρόνια, όπως έκαναν πρόσφατα η Σλοβακία και η Ιρλανδία. Περισσότεροι από 1.000 σύλλογοι έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA από την αρχή. Η συμμετοχή στις διοργανώσεις μας από συλλόγους όλων των μελών μας φέρνει ενθουσιασμό και νόημα, επίσης, στα εγχώρια πρωταθλήματα, και αυτό τελικά φέρνει οφέλη στις κοινωνίες και τα έθνη σας. Αυτό είναι το όραμά μας για το ποδόσφαιρο, ένα μοντέλο που εξυπηρετεί το συμφέρον πολλών, όχι λίγων εκλεκτών. Έχουμε έναν μεγάλο δρόμο μπροστά μας καθώς πλησιάζουμε στο Euro 2024 στη Γερμανία και στο Euro γυναικών το 2025. Έχουμε τη δυναμική. Και είμαστε το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα αυτής της ηπείρου. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε πρόθυμοι και είμαστε ένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ