Κλοπ για το Μουντιάλ του Κατάρ: «Το αφήσαμε να γίνει 12 χρόνια πριν»

Ο Γιούργκεν Κλοπ παραδέχτηκε ότι δεν είναι ενθουσιώδης για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν συμφωνεί με το ότι οι προπονητές και οι παίκτες δέχονται πίεση να σταθούν εναντίον της διεξαγωγής του στο Κατάρ. Επεσήμανε δε, πως οι όποιες αντιδράσεις θα έπρεπε να έχουν έλθει 12 χρόνια πριν, όταν και ανατέθηκε η διεξαγωγή του στην χώρα του Κόλπου. 

Κλοπ για το Μουντιάλ του Κατάρ: «Το αφήσαμε να γίνει 12 χρόνια πριν»

Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Ο μεν προπονητής της Εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ρωτήθηκε για την απόφαση να πάρει το τουρνουά το κράτος του Κόλπου, ενώ δε αρκετές ομάδες θα φορέσουν το περιβραχιόνιο «One Love» ως ένδειξη αντίστασης στις διακρίσεις.

Ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πιστεύει ότι δεν πρέπει να οι παίκτες και οι προπονητές να αναγκάζονται να μιλήσουν εναντίον του επερχόμενου Μουντιάλ.

Ερωτηθείς για το αν ανυπομονεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο όπως συνήθως, είπε: «Όχι. Θα παρακολουθήσω τα παιχνίδια ούτως ή άλλως, αλλά είναι διαφορετικά.

Όλοι ξέρουμε πώς συνέβη και πώς μπορείτε ακόμα να το αφήσετε να συμβεί και δεν υπάρχει νομικό πράγμα στη συνέχεια που να οδηγεί σε πραγματικό άνοιγμα. Παρόλα αυτά ήταν κρυμμένο και σκέφτεσαι, «Ουάου, πώς μπορεί να συμβεί και ήταν πριν από 12 χρόνια;» Τώρα έρχεται.

Δεν έχει να κάνει με το Κατάρ, κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά τη στιγμή που το όρισαν εκεί όλα τα πράγματα που ακολούθησαν ήταν ξεκάθαρα και όλοι όσοι συμμετείχαν έπρεπε να το γνωρίζουν. Και ότι αργότερα μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται εκεί σε συνθήκες που ήταν, για να το πω όμορφα, δύσκολες. Δεν μπορούσες να παίξεις Μουντιάλ εκεί το καλοκαίρι λόγω της θερμοκρασίας. Τώρα είναι αρκετά ζεστά. Δεν υπήρχε ούτε ένα γήπεδο στο Κατάρ ή ίσως μόνο ένα, οπότε πρέπει να τα φτιάξεις. Κανείς δεν το σκέφτηκε αυτό.

Κάποιος πρέπει να χτίσει τα γήπεδα γιατί δεν (εμφανίζονται) απλώς, και ξαφνικά «Κοίτα, υπάρχει ένα νέο γήπεδο». Δεν είναι ο Αλαντίν με το μαγικό λυχνάρι του. Αυτή είναι η κατάσταση. Μπορεί να σε θυμώσει, πώς όχι; Και πάλι, το παρακολουθώ από ποδοσφαιρική σκοπιά και δεν μου αρέσει που οι παίκτες, κατά καιρούς, μπαίνουν σε μια κατάσταση όπου πρέπει τώρα να στείλουν ένα μήνυμα.

Είστε όλοι δημοσιογράφοι, έπρεπε να είχατε στείλει ένα μήνυμα και δεν γράψατε το πιο κρίσιμο άρθρο για αυτό. Και όχι ότι ήταν στο Κατάρ και τα σχετικά, αλλά για τις συνθήκες, αυτό ήταν ξεκάθαρο. Και εκεί, είμαστε ένοχοι.

Και τώρα λέτε στους παίκτες ότι πρέπει να φορέσουν αυτό το περιβραχιόνιο και αν δεν το κάνετε δεν είστε με το μέρος των μεν ή αν το κάνετε, τότε είστε με το μέρος των άλλων. Όχι, είναι ποδοσφαιριστές, είναι ένα τουρνουά και οι παίκτες πηγαίνουν εκεί και παίζουν και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τις χώρες τους. Δεν έχει να κάνει με τις περιστάσεις.

Το βλέπω σε συνεντεύξεις συνέχεια, «Πώς είναι εδώ (στο Κατάρ);» Δεν είναι εντάξει για τους παίκτες, πρέπει πραγματικά να πω. Αλλά είναι ένα τουρνουά, το αφήνουμε όλοι να συμβεί, είναι εκεί γιατί πριν από 12 χρόνια κανείς δεν έκανε τίποτα. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε τώρα.

Υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι και εκεί και δεν είναι ότι όλα είναι άσχημα, καθόλου, αλλά το πώς συνέβη δεν ήταν εξαρχής σωστό. Αλλά τώρα είναι εκεί και ας παίξουν τα παιχνίδια, ας παίξουν μόνο τα παιχνίδια, οι παίκτες και οι προπονητές.

Και μην βάζετε τον Γκάρεθ Σάουθγκειτ συνεχώς σε μια κατάσταση όπου πρέπει να μιλάει για τα πάντα. Δεν είναι πολιτικός όπως δεν είμαι εγώ. Έχει άποψη αλλά δεν είναι πολιτικός. Είναι ο προπονητής της Αγγλίας και αφήστε τον να το κάνει και αν θέλετε να γράψετε κάτι άλλο για αυτό, κάντε το. Αλλά μόνοι σας και χωρίς να μας ρωτάτε [και να γράφετε] «Ο Κλοπ είπε» και «Ο Σάουθγκεϊτ είπε» και όλα αυτά τα πράγματα σαν να άλλαζε κάτι.

Όλοι – εσείς περισσότερο από εμένα – το αφήσαμε να συμβεί πριν από 12 χρόνια».

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.