Το ατόπημα του Κριστιάνο Ρονάλντο, και η δικαίωση του Λούκα Μόντριτς

Ο Μάνος Σταραμόπουλος που ήταν στο Μοντε Καρλο, γράφει για το ατόπημα του Κρ. Ρονάλντο, τι είπε στον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ γι αυτό, και την δίκαιη επικράτηση του Λούκα Μόντριτς που πήρε την «ασημένια φανέλα».

Το ατόπημα του Κριστιάνο Ρονάλντο, και η δικαίωση του Λούκα Μόντριτς

Μπορεί εν μέρει να έχει ένα δίκιο ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο ατζέντης του, Ζόρζε Μέντες, καθώς το βραβείο που δίνει κάθε χρόνο η ΟΥΕΦΑ, αναφέρεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, κι όχι του κόσμου, όπως είναι της ΦΙΦΑ και του “France Football”, αλλά η ενέργειά του να μην δώσει το παρόν, στην πανέμορφη εκδήλωση στο Γκριμάλντι Φόρουμ και προπαντός να μην συγχαρεί όχι έναν οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, αλλά τον πρώην συμπαίκτη του (!) , Λούκα Μόντριτς είναι ατόπημα κατά την προσωπική μας άποψη.

Δεν γίνεται κάθε φορά που ο Πορτογάλος παίρνει κάποιο βραβείο να δίνει πρώτος-πρώτος το παρόν και τώρα που πληροφορήθηκε πιθανότατα από τον Μέντες– πως δεν είναι αυτός νικητής, να μην παίρνει το ελικόπτερο (μισή ώρα απέχει το Μόντε Κάρλο από το Τορίνο) να μην δίνει το παρόν του. Βεβαίως συζητήθηκε έντονα και η αδιαφορία που επέδειξε η διοίκηση της Γιουβέντους, καθώς δεν μιλάμε για την Σπάλ ή την Σάσουολο (τυχαία τα ονόματα) αλλά της πλέον δημοφιλούς ομάδας της Ιταλίας! Κάτι που πληγώνει και την εικόνα της . Θα έπρεπε ο ίδιος ο κ. Ανιέλι να τον στείλει με το λίαρ τζετ του, όπως είχε πάει και τον πήρε από το Κόστα Ναβαρίνο πριν λίγο καιρό…

Κι όμως ο Κριστιάνο Ρονάλντο που από φέτος συνεχίζει την σταδιοδρομία του στην Γιουβέντους, πήρε δύο έπαθλα: Πρώτον αυτό του καλύτερου τέρματος που σημείωσε εναντίον της Μπάγερν Μονάχου, μ' εκείνο το εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι, αλλά παράλληλα αναδείχθηκε και κορυφαίος επιθετικός. Το γκολ του Ρονάλντο μέσω του διαδικτύου πήρε 197.496 ψήφους και ξεπέρασε αυτό του Ντμίτρι Παγιέτ στο παιχνίδι της Μαρσέιγ κατά της Λειψίας για το Europa League (5-2), αλλά και αυτό της Εύα Ναβάρο μέλος της εθνικής Ισπανίας, στο Ευρωπαϊκό U17 νεανίδων, απέναντι στην αντίστοιχη της Γερμανίας (2-0).

Το πρωί της Παρασκευής που ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν κάλεσε τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου , μαζί με διεθνή σάιτ , κι εμάς προσωπικά, όπου συζητήθηκαν διάφορα ενδιαφέροντα θέματα του Ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τα οποία θα τα αναφέρουμε σε επόμενο σημείωμά μας. Σε κάποια στιγμή πρέπει να τονίσω πως είπα στον κ. Τσεφερίν : «Η ενέργεια του Κ. Ρονάλντο αποτελεί μεγάλη απρέπεια τόσο για την Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, όσο και την εικόνα της Γιουβέντους αλλά και του ίδιου. Θα πρέπει θεωρώ να υπάρξει στον κανονισμό να μπει κάποια παράγραφος που να επιβάλει κάποιου είδους ποινή (δεν θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφέρω τι ακριβώς είπα ) στον ποδοσφαιριστή σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι..»

Δίκαια ο Μόντριτς

Πέρα από αυτό, δίκαια πέρα ως πέρα ο 32χρονος, Λούκα Μόντριτς αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν 2017- 18 και παρέλαβε από τα χέρια του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ, κ.Τσεφερίν την «ασημένια φανέλα».

Η σεζόν που πέρασε του ανήκει 100%. Συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια και επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης να διατηρήσει για 3η συνεχή σεζόν τα πρωτεία στον Ευρωπαϊκό χώρο, επικρατώντας με 3-1 στον τελικό του Κιέβου, της Λίβερπουλ, ενώ παράλληλα βοήθησε την εθνική Κροατίας να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της , σε τελικό Παγκοσμίου κυπέλλου, ασχέτως αν έχασε από την Γαλλία.

Η ουσία είναι ότι ο Μόντριτς στα 32 του χρόνια ξεδίπλωσε για πολλοστή φορά το μεγάλο του ταλέντο. Μοίραζε εκπληκτικές μπαλιές, σκόραρε όταν του δινόταν η ευκαιρία και γενικά ήταν το «μεγάλο αφεντικό» τόσο στους «μερένγκες» όσο και στους Κροάτες.

Ο μακρυμάλλης Λούκα με την χρυσή καρδιά, έχει κατακτήσει στην έως τώρα σπουδαία σταδιοδρομία του, πάμπολλους τίτλους, ενώ έχει εξαργυρώσει μία εξαιρετικά άσχημη παιδική ηλικία. Η οποία βεβαίως δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην ανάπτυξη του πραγματικά σπουδαίου του ταλέντου. Η σεζόν λοιπόν που τελείωσε είναι ένα σπουδαίο όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον Κροάτη μέσο. Πρώτα είχε αναδειχθεί κορυφαίος ποδοσφαιριστή του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου και τώρα καλύτερος ποδοσφαιριστής από την UEFA για τις Ευρωπαϊκές της διοργανώσεις. Ο Μόντριτς που είναι πολύ πιθανό να λάβει ένα ή και δύο μεγαλύτερα βραβεία (της ΦΙΦΑ, αλλά και τη «Χρυσή Μπάλα»από το «France Football» που εκπροσωπώ στην Ελλάδα) δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι εκπληκτική στιγμή για μένα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα μου και τους συμπαίκτες μου που βοήθησαν σε καλές και σε κακές στιγμές. Το πρότυπο μου ήταν ο πατέρας μου, που με έσπρωχνε πάντα να προσπαθώ και να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και γι αυτό έφτασα σ' αυτό το σημείο».

Για την ιστορία να θυμίσουμε τα άλλα έπαθλα πήραν ο Κοσταρικανός ( ως καλύτερος τερματοφύλακας), Κέιλορ Νάβας (Ρεάλ Μαδρίτης). Ο Σέρχιο Ράμος ως καλύτερος αμυντικός. Και ο Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης) ως καλύτερος μέσος.


Στα 8 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, ο Κ. Ρονάλντο κατέχει την πρωτιά στις κατακτήσεις των βραβείων με 3 έναντι 2 του Μέσι.

Οι νικητές:

2010/11: Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα)
2011/12: Αντρές Ινιέστα (Μπαρσελόνα)
2012/13: Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν)
2013/14: Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης)
2014/15: Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα)
2015/16: Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης)
2016/17: Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης)
2017/18: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης)

Τις υπόλοιπες θέσεις της 10άδας κατέλαβαν:

4. Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης - Γαλλία) 72 βαθμοί
5. Λιονέλ Μέσι (Μπαρσελόνα - Αργεντινή) 55 βαθμοί
6. Κιλιάν Μπαμπέ (Παρί Σεν Ζερμέν - Γαλλία) 43 βαθμοί
7. Κέβιν Ντε Μπρούινε (Μάντσεστερ Σίτι - Βέλγιο) 28 βαθμοί
8. Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης - Γαλλία) 23 βαθμοί
9. Εντέν Αζάρ (Τσέλσι- Βέλγιο) 15 βαθμοί
10. Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης - Ισπανία) 12 βαθμοί


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo