Η χρήση δακρυγόνων πίσω από την εκατόμβη στην Ινδονησία

Ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας συστάθηκε χθες στην Ινδονησία, προκειμένου οι Αρχές της χώρας να αποδώσουν ευθύνες για το δυστύχημα σε στάδιο της Μαλάνγκ της ανατολικής Ιάβας, με 125 νεκρούς, 32 εκ των οποίων παιδιά.

Η χρήση δακρυγόνων πίσω από την εκατόμβη στην Ινδονησία

Ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας συστάθηκε χθες στην Ινδονησία, προκειμένου οι Αρχές της χώρας να αποδώσουν ευθύνες για το δυστύχημα σε στάδιο της Μαλάνγκ της ανατολικής Ιάβας, με 125 νεκρούς, 32 εκ των οποίων παιδιά. Τον ρόλο της ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία στον χώρο έξω από το στάδιο, αλλά και εντός αυτού, θα εξετάσει η επιτροπή, μετά τη γενική κατακραυγή.

Θεατές αγώνα ποδοσφαίρου ποδοπατήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το στάδιο. Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε ρίψη δακρυγόνων, αφού οπαδοί της ηττηθείσας ομάδας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, μετά τις συγκρούσεις που ήδη σημειώνονταν έξω από το γήπεδο ανάμεσα σε οπαδούς των αντίπαλων ομάδων. Τουλάχιστον 32 από τα θύματα ήταν παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 17 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ινδονησίας.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο υπουργός Ασφαλείας Μαχφούντ Μαχμοντίν ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας, στην οποία θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, ειδήμονες του ποδοσφαίρου και κρατικοί αξιωματούχοι. Η επιτροπή θα ανακοινώσει το αρχικό της πόρισμα εντός των προσεχών ημερών.

Η κυβέρνηση της Τζακάρτας ανακοίνωσε επίσης την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων αξίας 3.000 ευρώ για κάθε οικογένεια θύματος, ενώ οι εκατοντάδες τραυματίες θα νοσηλευθούν με έξοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, η ποδοσφαιρική περίοδος θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας των ειδικών.

Το δυστύχημα σε ποδοσφαιρικό στάδιο της Μαλάνγκ, στην ανατολική Ιάβα, κόστισε τη ζωή σε 125 ανθρώπους, εκ των οποίων 32 παιδιά.

Η FIFA αναφέρει ξεκάθαρα στον κανονισμό της ότι οι αστυνομικές αρχές πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση όπλων και δακρυγόνων για την αντιμετώπιση ταραχών κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων. «Αν δεν είχε γίνει χρήση δακρυγόνων, δεν θα είχε επικρατήσει χάος», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Αρχής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Ινδονησίας. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι άγνωστα στο ινδονησιακό ποδόσφαιρο, που έγινε δημοφιλές χάρη στους Ολλανδούς αποικιοκράτες. Η βία περιοριζόταν, όμως, στα γήπεδα της Τζακάρτα και μέχρι τώρα δεν είχε επεκταθεί σε επαρχιακούς συλλόγους.

Ο αγώνας του Σαββάτου διεξήχθη σε στάδιο χωρητικότητας 38.000 θεατών, με τους διοργανωτές να παραδέχονται ότι πάνω από 42.000 εισιτήρια είχαν πουληθεί από τα εκδοτήρια του σταδίου, ενώ περισσότεροι από 2.000 θεατές ενδέχεται να εισήλθαν χωρίς εισιτήριο. Προσευχή για την τραγωδία απηύθυνε χθες στους τραυματίες και στις οικογένειες των νεκρών ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το 1964, 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ποδοπατήθηκαν από το πλήθος μετά το τέλος αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου του Περού και της Αργεντινής, στο στάδιο της Λίμα. Το 1989, 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στο στάδιο Χίλσμπορο του Σέφιλντ της Βρετανίας, όταν οι πύλες εξόδου ασφυκτικά γεμάτης κερκίδας βρέθηκαν κλειστές, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες φιλάθλους. Το 1996, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν, σε κατάσταση πανικού, προσπάθησαν να βγουν από το στάδιο της Γουατεμάλα Σίτι από κλειστή έξοδο, σε αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Γουατεμάλας και Κόστα Ρίκα.

πηγή: «Κ»