Premier League: Πώς εκτελούν τα κόρνερ οι ομάδες;

Για ορισμένες ομάδες οι στημένες μπάλες μπορεί να είναι μια επιπλέον πηγή επιθετικής απειλής. Για άλλους, μπορεί να είναι μια επιπλέον πηγή φόβου.

Premier League: Πώς εκτελούν τα κόρνερ οι ομάδες;

Πάρτε για παράδειγμα τη Λέστερ το 2021-22. Δέχθηκαν το επιβλητικό 46% των τερμάτων τους από στημένες φάσεις την περασμένη σεζόν. Οι καταστάσεις σε κόρνερ και τα ελεύθερα χτυπήματα άρχισαν να φαίνονται σαν πέναλτι, με ορατή νευρικότητα να κυματίζει στην μεγάλη περιοχή της Λέστερ.

Είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει ούτε αυτή τη σεζόν, με τις αλεπούδες να έχουν ήδη δεχθεί συνολικά πέντε γκολ από στημένες φάσεις.

Η Άρσεναλ, παραδοσιακά μια ομάδα επιρρεπής στις στημένες μπάλες, έχει πραγματικά ανατρέψει τα πράγματα και σε φάση επίθεσης και σε φάση άμυνας τα τελευταία χρόνια. Το 2021-22, πέτυχαν 13 γκολ από κόρνερ, αρκετά για το 21% των τερμάτων τους στο πρωτάθλημα, ενώ ταυτόχρονα δέχτηκαν μόλις τρία από τους αντιπάλους τους. Φέτος, τα καταφέρνουν ξανά, δημιουργώντας 4,40 xG από στημένες φάσεις και σκοράροντας πέντε γκολ από τέτοιες καταστάσεις. Καμία ομάδα δεν μπορεί να συγκεντρώνει περισσότερα από τα δύο συνολικά.

Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι οι γωνίες παίζουν τεράστιο ρόλο στη συζήτηση. Αλλά υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος για να δημιουργήσεις ευκαιρίες από αυτές. Ας δούμε πώς οι ομάδες διαφοροποιούν την προσέγγισή τους στα κόρνερ.

Οι πιο επικίνδυνες ομάδες

Ο βασικός στόχος στις περισσότερες περιπτώσεις κόρνερ είναι η δημιουργία ευκαιριών. Μπορούμε να ξεκινήσουμε κοιτάζοντας ποιος είναι καλύτερος σε αυτό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι –δύο από τις κυρίαρχες ομάδες στο πρωτάθλημα– έχουν δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες από κόρνερ αυτή τη σεζόν. Και ενώ και οι δύο ήταν ιστορικά πολύ καλές στην τελειοποίηση των στρατηγικών του κόρνερ, αυτός ο υψηλός αριθμός είναι πιθανό να είναι επίσης υποπροϊόν απλώς του τεράστιου αριθμού των κόρνερ που κερδίζουν.

Δείτε στον πίνακα τις ομάδες με τις περισσότερες ευκαιρίες από κόρνερ:

ΟΜΑΔΑ

ΚΟΡΝΕΡ

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

46

14

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

47

12

ΦΟΥΛΑΜ

31

11

ΤΟΤΕΝΑΜ

44

9

ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ

36

9

Εξετάζοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται ως αναλογία των κόρνερ μας δείχνει ποιες ομάδες είναι οι καλύτερες στο να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες τους.

Η Λίβερπουλ και η Σίτι διατηρούν τις θέσεις τους στην πρώτη πεντάδα, αλλά είναι η Κρίσταλ Πάλας – της οποίας τα 19 κόρνερ είναι τα χαμηλότερα στο πρωτάθλημα (μαζί με την Μπόρνμουθ) – που έχει δημιουργήσει το υψηλότερο ποσοστό ευκαιριών (36,8%) από τα κόρνερ μέχρι στιγμής το 2022 -23. Δεν τα κερδίζουν συχνά, αλλά όταν το κάνουν, προσέξτε.

Οι ομάδες με το μεγαλύτερο ποσοστό δημιουργίας ευκαιριών από κόρνερ:

ΟΜΑΔΑ

ΚΟΡΝΕΡ

ΕΥΚΑΙΡΙΑ %

ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ

19

36.8%

ΦΟΥΛΑΜ

31

35.5%

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

46

30.4%

ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

22

27.3%

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

47

25.5%

Προς το τέρμα ή προς τα έξω;

Εκτός από τις εκτελέσεις με πάσα (περισσότερα γι' αυτό αργότερα), ένα μεγάλο μέρος της ρουτίνας των κόρνερ είναι εάν θα εκτελεστούν προς το τέρμα ή προς τα έξω.

Η Άρσεναλ (76,2%) και η Έβερτον (75,7%) επιλέγουν την πρώτη, λατρεύοντας και οι δύο να εκτελούν στο πρώτο δοκάρι. Ειδικότερα, η Άρσεναλ έχει εκτελέσει 42 κόρνερ μέχρι στιγμής στην φετινή σεζόν και από αυτά που πήγαν προς την μεγάλη περιοχή, το καθένα από αυτά ήταν προς τα μέσα.

Η Λίβερπουλ – που συχνά ζητά από τους πλάγιους μπακ της να εκτελούν τα κόρνερ – προτιμά την αντίθετη προσέγγιση, εκτελώντας το 58,7% των κόρνερ της προς τα έξω. Και όπως είδαμε, και οι δύο τακτικές μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία.

Οι κοντινές εκτελέσεις με πάσα

Έπειτα, υπάρχουν εκείνες οι ομάδες που αποφεύγουν να βάλουν την μπάλα απευθείας στο κουτί, και προτιμούν να παίξουν κοντά είτε για να βρουν μια καλύτερη γωνία σέντρας είτε για να κρατήσουν την μπάλα.

Η Τότεναμ έχουν παίξει με πάσα στο 27,3% των κόρνερ τους αυτή τη σεζόν, το υψηλότερο ποσοστό στο πρωτάθλημα. Το έκαναν με καλό αποτέλεσμα απέναντι στην ευάλωτη Λέστερ, με το πρώτο γκολ του Χάρι Κέιν να έρχεται από ένα κοντινό κόρνερ που δούλεψε καλά για να ανοίξει μια καλύτερη γωνία σέντρας για τον Ντέγιαν Κουλουσέφσκι για να φτάσει στο πίσω δοκάρι.

Οι ομάδες που προτιμούν περισσότερο τις εκτελέσεις με πάσα στα κόρνερ:

ΟΜΑΔΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΤΟΤΕΝΑΜ

27.3%

ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ

25.0%

ΑΡΣΕΝΑΛ

21.4%

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

21.3%

ΓΟΥΛΒΣ

17.6%

Η Άστον Βίλα είναι ίσως ένα όνομα έκπληξη εδώ, με το ένα τέταρτο των κόρνερ της να είναι κοντινές εκτελέσεις, αλλά είναι ξεκάθαρα κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουν. Οι παίκτες του Στίβεν Τζέραρντ έχουν κατά μέσο όρο μόλις 5,3 συμπαίκτες στην περιοχή ανά κόρνερ – μόνο η Μάντσεστερ Σίτι (4,9) έχει κατά μέσο όρο λιγότερα σώματα στο κουτί σε κάθε κόρνερ.

Αυτοί που γεμίζουν την περιοχή

Από την άλλη πλευρά, ποιος φορτώνει το κουτί με περισσότερους παίκτες; Περιέργως, στην πραγματικότητα είναι η Τότεναμ.

Αυτό δίνει περαιτέρω έμφαση στο γεγονός ότι, αν και παίζουν κοντά πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλον, αυτές είναι επινοημένες κομπίνες που τελειώνουν με την μπάλα να πηγαίνει στο κουτί.

Οι ομάδες που βάζουν τους περισσότερους παίκτες στην περιοχή:

ΟΜΑΔΑ

ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑ Μ.Ο.

ΤΟΤΕΝΑΜ

6.43

ΛΕΣΤΕΡ

6.35

ΛΙΝΤΣ

6.06

ΜΠΡΑΙΤΟΝ

6.00

ΤΣΕΛΣΙ

5.83

Ούτε η Λέστερ έχει καταφέρει να τελειοποιήσει τις επιθετικές της προσπάθειες. Παρά το γεγονός ότι βάζουν 6,35 παίκτες στη μεγάλη περιοχή κατά μέσο όρο, έχουν δημιουργήσει μόνο μία ευκαιρία από τα 23 τους κόρνερ μέχρι στιγμής.

Οι πιο δυνατές εκτελέσεις

Και ακριβώς επειδή έχουμε τα δεδομένα και επειδή έχει ενδιαφέρον, μπορούμε επίσης να δούμε ποιες ομάδες εκτελούν την μπάλα ταχύτερα.

Το πιο δυνατό κόρνερ ανήκει στην Μπρέντφορντ, με τον Ματίας Γιένσεν και τους συμπαίκτες του να χτυπούν την μπάλα προς την περιοχή με μέση ταχύτητα 48,4 μιλίων την ώρα.