Βιασύνη και εμπιστοσύνη

Τα θέματα των τελευταίων ημερών στην Αγγλία είναι φυσικά ο θάνατος της  Ελισάβετ, η διαδοχή, οι διάφορες αντιδράσεις ανάμεσα σε όσους πιστεύουν στον θεσμό και σε άλλους που τον θεωρούν τουλάχιστον παρωχημένο.

Βιασύνη και εμπιστοσύνη

Με ό,τι μπορεί να υποστηρίζει η καθεμιά πλευρά για να ενισχύσει την άποψή της δηλαδή. Δεν είναι όμως αυτό το… θέμα μας. Η Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να έχει διακοπή λόγω πένθους, αλλά οι διαφωνίες υπάρχουν και στις ποδοσφαιρικές συζητήσεις που εκτυλίσσονται και αφορούν σε δύο μεγάλες ομάδες που ξεκίνησαν άσχημα τη σεζόν. Με Γερμανούς προπονητές, ιδιαιτέρως επιτυχημένους.

Έχει όντως ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν οι διοικήσεις της Τσέλσι και της Λίβερπουλ να αντιδράσουν στο κακό ξεκίνημα.

Η Τσέλσι, με το νέο ιδιοκτήτη της και τη δυνατότητα να πληρώνει ντούκου 35 εκατομμύρια ευρώ μόνο για να αποζημιώσει έναν προπονητή και να προσλάβει έναν νέο, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Τόμας Τούχελ, επειδή πράγματι η έναρξή της στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πάρα πολύ κακή. Η ήττα στο Ζάγκρεμπ οδήγησε τους Αμερικανούς σε αστραπιαία επιλογή. Να απομακρυνθεί ο προπονητής που ανέβασε επίπεδο την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια και έφερε στο Λονδίνο ολόκληρο τίτλο Τσάμπιονς Λιγκ παρακαλώ!

Ο Γερμανός κρίθηκε υπεύθυνος για την προετοιμασία, για τις μεταγραφές που έγιναν ή δεν έγιναν, για το ότι το σύνολο που παρουσίασε ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη φετινή αφετηρία ο Τούχελ κρίθηκε ανεπαρκής, δίχως να υπολογίζεται ούτε η δουλειά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια ούτε το έργο που έχει προσφέρει γενικά ή το συνολικό βιογραφικό του. Κυρίως δεν υπήρξε εμπιστοσύνη σχετικά με την ικανότητά του να αλλάξει την κατάσταση και να ξαναφέρει τους «Μπλε» στο σημείο που βρίσκονταν, έστω κι αν δεν κατάφερε να την κάνει τόσο ανταγωνιστική ώστε να διεκδικεί τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ από τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ.

Η Λίβερπουλ τώρα… Άλλη μία ομάδα με Γερμανό κόουτς, ο οποίος έχει πολυετή θητεία στον πάγκο της και έχει πετύχει πάρα πολλά. Το ξεκίνημά της για φέτος επίσης έξω από τις προσδοκίες. Η αποχώρηση του Μανέ για την Μπάγερν, όσο κι αν έχει γίνει προσπάθεια με τις μεταγραφές για να μην είναι «αντιληπτή» στο γήπεδο, δεν έχει καλυφθεί. Λείπει από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ η σπιρτάδα στην επίθεση, παρά την εκκωφαντική εξαίρεση των εννιά γκολ στην Μπόρνμουθ. Ακόμη περισσότερο «θορυβώδης» ήταν η τεσσάρα στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Νάπολι.

Ποια η διαφορά; Η Λίβερπουλ ακόμη κι αν κάνει κάποιες σκέψεις, «τρομάζει» ακόμη και στην ιδέα ότι μπορεί να τις υλοποιήσει! Ο Κλοπ δεν είπε τυχαία ότι δεν ανησυχεί καθόλου για τη θέση του, επειδή γνωρίζει καλά πώς σκέφτονται οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι της δικής του ομάδας. Θεωρεί ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης, η οποία δεν μπορεί να κλονιστεί από ένα κακό ξεκίνημα. Το κυριότερο; Μοιάζει βέβαιος ότι μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα στη συνέχεια, με νίκες στο πρωτάθλημα και με απαντήσεις στην Ευρώπη. Γιατί έχει πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη στη δική του ομάδα.

Τι θα γίνει δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι και ο Τούχελ είχε τη δυνατότητα να αλλάξει την κατάσταση στην Τσέλσι προτού αναχωρήσει για άλλες πολιτείες με 17 εκατομμύρια στην τσέπη και αφήσει το βάρος της ευθύνης για τον Πότερ…