Ισπανικοί…αρχοντοχωριατισμοί!

Κόλαφος το…πατατοχώραφο στο Βαγιαδολίδ, για τους ιθύνοντες της Πριμερα, που προσπαθούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις για τον σχεδιασμό του παρθενικού αγώνα πρωταθλήματος στις Η.Π.Α.

Ισπανικοί…αρχοντοχωριατισμοί!

Ούτε ο (συνήθης ύποπτος…) Μέσι, ούτε ο Σουάρες, ούτε ο Κουτίνιο. Ούτε καν ο μοναδικός σκόρερ της αναμέτρησης Ντεμπελέ. Άλλος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Σαββατόβραδου στο “Χοσέ Θορίγια” του Βαγιαδολίδ στην αναμέτρηση μεταξύ της τοπικής Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα.

Όχι δεν ήταν το VAR που, στις καθυστερήσεις, διαλεύκανε εκείνο που δια γυμνού οφθαλμού είχε δει ο βοηθός διαιτητή δίνοντας του δίκιο ότι το γκολ που θα χάριζε στην επανακάμψασα ομάδα στα «σαλόνια» της Πριμέρα τον πρώτο της πόντο μετά από 4 χρόνια απουσίας ήταν αντικανονικό, λόγω οφσάϊντ...

Το τερέν του γηπέδου της πόλης της Καστίλλης ήταν στο στόμα όλων, μετά το πέρας του αγώνα, αφού η έξωθεν καλή μαρτυρία του βίντεο, ως βοηθητικού οργάνου των διαιτητών (παρότι νέο στην Ισπανική ποδοσφαιρική πραγματικότητα), βοηθά στον περιορισμό το ντόρου περι διαιτησίας!

Η Βαγιαδολίδ, που λέτε, άλλαξε, τις προάλλες, τον χλοοτάπητα του γηπέδου και τον εγκαινίασε στο πρώτο της ματς στην κορυφαία κατηγορία του Ισπανικού πρωταθλήματος με την νταμπλούχο.

Θέλετε λόγω κακοτεχνίας, θέλετε γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο θα περιόριζε την χαοτική αγωνιστική διαφορά με την Μπάρτσα, το αποτέλεσμα ήταν πως η αναμέτρηση διεξήχθη σε...πατατοχώραφο (ξερό, που βράχηκε...) όπου οι παίκτες όχι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τα γκελ της μπάλας, ή να την στείλουν όπου ήθελαν, αλλά προσπαθούσαν να ισορροπήσουν.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο τέλος του αγώνα έλεγε ότι «Οι παίκτες φόβοντουσαν μήπως χτυπήσουν».

Η παρολίγον απεργία

Οι εκ των αρχηγών της Μπάρτσα, όμως, Ζεράρ Πικέ και Σέρχι Μπούσκετς πήγαν αλλού το πράγμα ξιφουλκώντας κατά της Λίγκας: «Προσπαθήσαμε σκληρά εξαιτίας της κατάστασης του τερέν.
Θέλουν να παίξουμε και στις Η.Π.Α, ενώ αυτό είναι ντροπή για όλους. Ελπίζω οι υπεύθυνοι να κάνουν κάτι, γιατί η εικόνα ήταν αξιοθρήνητη» είπε ο πρώτος για να προσθέσει ο δεύτερος:

«Οι δύο περιοχές ήταν σαν...παραλίες. Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού».

Ο πρόεδρος της Ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, που συνήθισε τις τελευταίες ημέρες να βρίσκεται εν μέσω «πυρών», παραδέχθηκε: «Η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου δεν ανταποκρίνεται στο μίνιμουμ των προδιαγραφών του πρωταθλήματος και θα διεξαχθεί έρευνα για την ανεύρεση των υπευθύνων».

Τις προάλλες αντιμετώπισε το ενδεχόμενο απεργίας, όταν οι αρχηγοί των 20 ομάδων διατράνωσαν την αντίθεση τους για τη διεξαγωγή αγώνων του πρωταθλήματος στις Η.Π.Α. Γεγονός που έφερε Λίγκα και παίκτες στα...χαρακώματα.

Ο Τέμπας, έχοντας χάσει δύο από τις κορυφαίες ατραξιόν του πρωταθλήματος σε ισάριθμα καλοκαίρια (Νεϊμάρ και Κριστιάνο Ρονάλντο), ψάχνει να βρει έσοδα και για τον λόγο αυτό στέλνει παιχνίδια στην αχανή αγορά των Η.Π.Α, όπου οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι είναι Ισπανόφωνοι.

Το να μην ενδιαφέρεται ο ίδιος κι οι συν αυτώ για το ότι κάποια ομάδα (-ες) θα στερηθούν τον παράγοντα έδρα (γεγονός που ενδεχομένως τους κοστίσει βαθμολογικά), ή οι κάτοχοι διαρκείας δεν θα μπορέσουν ν’ ασκήσουν τα δικαιώματα τους (όπως κι οι υπόλοιποι φίλαθλοι) αδυνατόντας να πάνε στην Αμερική, λόγω κόστους, είναι απότοκα του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

Όπως και το ότι προτάσσει το θετικό πρόσημο των ισολογισμών της Λίγκας.

Όμως η εικόνα του να διεξάγεται αγώνας του, κατά δήλωση του, «κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο» υπ’ αυτές τις συνθήκες, που εγκυμονούσαν κίνδυνο βαρύτατου τραυματισμού, την ίδια στιγμή που η μόνη έγνοια του είναι το μάρκετινγκ και το merchandising της Λίγκας θυμίζουν...Μολιέρο. Και την γνωστή κωμωδία του. Τον «Αρχοντοχωριάτη».

Υ.Γ.: Πριν οποιοσδήποτε, θέλοντας να απενοχοποιήσει εγχώριες πρακτικές, σκεφθεί ότι «γίνονται κι αλλού αυτά» παραθέτονται τα λεγόμενα του προέδρου της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, Κάρλος Σουάρεθ, που ανέλαβε, πλήρως, την ευθύνη: «Λυπούμαστε για την εικόνα του γηπέδου. Η ευθύνη είναι δική μας. Αν μας επιβληθεί πρόστιμο θα είναι σωστό».

Θυμίζουν τίποτα από Ελληνική πραγματικότητα οι δηλώσεις του;