Λαλάνα: «Είμαι 34 ετών και παίζω στο υψηλότερο επίπεδο της καριέρας μου»

Ο Άνταμ Λαλάνα νιώθει καλύτερα από ποτέ στην Μπράιτον δηλώνοντας πως: «Είμαι 34 ετών και αναμφισβήτητα αποδίδω στο υψηλότερο επίπεδο που έχω αποδώσει σε όλη την καριέρα μου».

Λαλάνα: «Είμαι 34 ετών και παίζω στο υψηλότερο επίπεδο της καριέρας μου»

Πρόκειται για έναν διακεκριμένο ποδοσφαιριστή, με μετάλλιο της Premier League και του Champions League με τη Λίβερπουλ, και με 34 συμμετοχές για την Εθνική Αγγλίας.

Ο Άνταμ Λαλάνα επεκτείνει τη χαρά που απολαμβάνει παίζοντας για την Μπράιτον του Γκράχαμ Πότερ.

«Νιώθω ότι συνεισφέρω, έχω ρυθμό, νιώθω σε φόρμα», λέει. «Στα τελευταία δύο παιχνίδια, έχω δείξει ότι τα επίπεδα φυσικής μου κατάστασης είναι υψηλά. Είμαι πολύπλευρος, μπορώ να παίξω σε διαφορετικές θέσεις και νιώθω να συνεισφέρω στην ομάδα. Είναι συναρπαστικό».

Ο Λαλάνα, ο οποίος μίλησε μετά την εντός έδρας ισοπαλία 0-0 εναντίον της Νιουκάστλ, επέστρεψε στην παλιά του θέση προχωρώντας πιο μπροστά.

Ο Πότερ τον χρησιμοποίησε σε προχωρημένο ρόλο, πίσω από τον πρώην συμπαίκτη του στην Αγγλία, Ντάνι Γουέλμπεκ, στα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Με ένα ελατήριο στο βήμα του, ηγήθηκε της υψηλής πίεσης στην εναρκτήρια νίκη με 2-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ.

Εναντίον της Νιούκαστλ, οι αριστοκρατικές του πινελιές διόρθωσαν τον αγώνα πριν ο Πότερ, έχοντας επίγνωση της ζέστης κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου στο στάδιο Amex, τον απέσυρε μετά από 65 λεπτά.

«Δεν έχετε παρά να δείτε τον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος γίνεται 37 τον επόμενο μήνα», λέει ο Λαλάνα. «Κοιτάω τους παίκτες έτσι και βλέπω τη μακροζωία. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να το μιμηθώ, γιατί δεν έχω ευλογηθεί ποτέ με ρυθμό σε όλη μου την καριέρα.

Αλλά μπορείτε να δείτε τις ιδιότητες που έχω και τι προσφέρω σε αυτή την ομάδα».

Ο Λαλάνα έδειξε για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά του στο τρίτο της αντιπάλου υπό τις οδηγίες του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στη Σαουθάμπτον. Ο Μπρένταν Ρότζερς και ο Γιούργκεν Κλοπ τον χρησιμοποίησαν στο Άνφιλντ κυρίως ως Νο 8, με την ελευθερία να περιπλανηθεί σε μια τριάδα στη μεσαία γραμμή, αν και προς το τέλος της καριέρας του στη Λίβερπουλ, περιστασιακά λειτουργούσε ως βαθύς χαφ.

Αυτό συμβαίνει μερικές φορές και στην Μπράιτον με τον Πότερ. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα παρατήρησε μετά τη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι με 4-1 στο Amex τον περασμένο Οκτώβριο: «Η Μπράιτον χτίστηκε από τον Λαλάνα. Μπορεί να πηγαίνει δεξιά και αριστερά και να ξεκινάει επιθέσεις, (είναι) πολύ καλός, πολύ καλός».

Ο Λαλάνα θα έχει ρόλο να παίξει πιο μακριά από το τέρμα του αντιπάλου κατά καιρούς αυτή τη σεζόν μετά την αποχώρηση του αμυντικού μέσου Μπισουμά στην Τότεναμ.

Ταιριάζει τέλεια με αυτή την έννοια για τον Μπράιτον του Πότερ, όντας ένας προσαρμοστικός παίκτης για έναν από τους πιο ευέλικτους προπονητές στην κορυφαία κατηγορία.

«Ο προπονητής είναι υπέροχος μαζί μου», λέει ο Λαλάνα. «Μπορώ να παίξω οπουδήποτε στη μεσαία γραμμή, είτε είναι το Νο 6 είτε το Νο 10. Έχω μεγάλη ευελιξία στο να αλλάξω τα χαρακτηριστικά μου, ανάλογα με το αν παίζω πιο βαθιά ή προς τα εμπρός.

Είναι λαμπρός. Μας δίνει μεγάλη ευθύνη. Μας λέει πώς θέλει να στηθεί, αλλά μας αφήνει να παίρνουμε αποφάσεις στο γήπεδο, μας δίνει την ελευθερία να παίξουμε. Αυτό είναι το μόνο που θέλεις ως παίκτης».

Ο Λαλάνα πραγματοποίησε 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν με την Μπράιτον, αφού συμφώνησε σε τριετές συμβόλαιο τον Ιούλιο του 2020. Ο αριθμός μειώθηκε σε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, λόγω ενός συνδυασμού τραυματισμών και των παρατεταμένων επιπτώσεων του COVID-19.

Ο Λαλάνα υπογράμμισε: «Ήταν το ερώτημα των εκατομμυρίων δολαρίων στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου – αν δεν ήταν τραυματισμοί… είναι δύσκολο να το δούμε έτσι. Συμβαίνουν αυτά.

Νιώθω ότι έχω πετύχει πολλά στην καριέρα μου. Παίζω σε υψηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή, πολύ υψηλό επίπεδο. Είμαι σε φόρμα σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας».

Αν και υπήρξαν αποτυχίες, ο Λαλάνα έχει κατά μέσο όρο περισσότερες από 30 εμφανίσεις στις 16 ολοκληρωμένες σεζόν του με Σαουθάμπτον, Μπόρνμουθ (δανεικός), Λίβερπουλ και Μπράιτον.

Η 504η εμφάνισή του, κόντρα στη Νιούκαστλ, θα περιλάμβανε το 84ο του γκολ, μια σπάνια κεφαλιά, χωρίς την επέμβαση του πρώην Άγγλου συναδέλφου του Νικ Πόουπ, του οποίου η κατάδυση με το ένα χέρι αρνήθηκε το γκολ στον Λαλάνα στο δεύτερο ημίχρονο.

«Ο Πόουπ ήταν ο παίκτης του αγώνα και αυτό τα εξηγεί όλα», λέει ο Λαλάνα. «Είναι τερματοφύλακας παγκόσμιας κλάσης, παίζει για την Αγγλία. Έδειξε ακριβώς γιατί τον αγόρασε η Νιούκαστλ το καλοκαίρι. Τον ξέρω από την εποχή μου στην Εθνική. Είναι υπέροχο παλικάρι και εξαιρετικός τερματοφύλακας».