Μπαρτσελόνα: Ενεργοποιεί τον τέταρτο «οικονομικό μοχλό», πουλώντας το ένα τέταρτο των Barca Studios

Η Μπαρτσελόνα έχει ενεργοποιήσει τον τέταρτο «οικονομικό μοχλό» της, με το 24,5 τοις εκατό των Barca Studios να πωλείται στην Orpheus Media για 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μπαρτσελόνα: Ενεργοποιεί τον τέταρτο «οικονομικό μοχλό», πουλώντας το ένα τέταρτο των Barca Studios

Αυτό έπεται της ενεργοποίησης του τρίτου μοχλού, ο οποίος είδε ακόμη 24,5 τοις εκατό των Barca Studios - του βραχίονα μέσων ενημέρωσης της Βαρκελώνης - να πωλείται στο Socios.com την περασμένη εβδομάδα.

Η Orpheus Media διευθύνεται από τον Jaume Roures, ο οποίος υπήρξε μεγάλος παίκτης στην ισπανική σκηνή για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης για αρκετό καιρό. Ο Roures, ένας 72χρονος Ισπανός επιχειρηματίας, είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της MediaPro, της εταιρείας που αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα στη Ligue 1 το καλοκαίρι του 2020, αλλά αθέτησε τις πληρωμές της τον Οκτώβριο.

Αυτή η εταιρεία κατέχει επί του παρόντος ορισμένα από τα εγχώρια και ξένα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη La Liga, και επίσης παράγει και διανέμει παιχνίδια μέσω της LaLiga TV.

Η Μπαρτσελόνα ενεργοποίησε προηγουμένως τον πρώτο και τον δεύτερο μοχλό της τον Ιούλιο πουλώντας συνολικά το 25% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της από την La Liga για τα επόμενα 25 χρόνια στην αμερικανική εταιρεία Sixth Street. Αυτό τους οδήγησε να συγκεντρώσουν συνολικό κέρδος κεφαλαίου 267 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο καταλανικός σύλλογος βρίσκεται σε διαφωνία με τη La Liga σχετικά με τη δομή και την αξία αυτών των συμφωνιών.

Η Μπαρτσελόνα ενεργοποιεί αυτούς τους οικονομικούς μοχλούς καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει τα βιβλία της, έχοντας στο παρελθόν χρέη συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δηλώσουν καμία από τις νέες μεταγραφές τους, ή τους Ουσμάν Ντεμπελέ και Σέρτζι Ρομπέρτο ​​που υπέγραψαν νέα συμβόλαια αυτό το καλοκαίρι, καθώς δεν έχουν ακόμη μπει κάτω από το επιβαλλόμενο όριο κόστους της ομάδας της La Liga.

Ο Ζεράρ Πικέ πρόκειται να συμφωνήσει για μείωση μισθού για να βοηθήσει την Μπαρτσελόνα.

Φαίνεται ότι η νέα του συμφωνία θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι το 2024 αλλά με μειωμένες απολαβές.

Ο Σέρχιο Μπουσκέτς κλήθηκε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του μισθού του, αλλά, όπως και άλλοι παίκτες, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την μείωση.

Μέχρι στιγμής, οι Ραφίνια, Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Κεσί και Κρίστενσεν δεν γνωρίζουν εάν θα εγγραφούν εγκαίρως για να αντιμετωπίσουν την Ράγιο Βαγιεκάνο στον εναρκτήριο αγώνα της Μπαρτσελόνα στη La Liga το Σάββατο.

Γιατί η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να εγγράψει παίκτες;

Η Μπαρτσελόνα δεν έχει δημιουργήσει αρκετό χώρο κάτω από το ανώτατο όριο δαπανών της για να εγγράψει τους νέους της παίκτες, επειδή το σύστημα εγγραφής παικτών της La Liga είναι εγγενώς συνδεδεμένο με τα οικονομικά του συλλόγου.

Πρέπει να παράγουν εισόδημα από πωλήσεις παικτών, μειωμένους μισθούς ή ενεργοποιώντας τους «οικονομικούς μοχλούς» τους – πουλώντας μέρη της συμφωνίας τους για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα ή τον κλάδο παραγωγής των Barca Studios σε ιδιωτικές εταιρείες – πριν εγγράψουν περισσότερους παίκτες.

Θα βοηθήσει ο τέταρτος μοχλός;

Η ενεργοποίηση αυτού του τέταρτου μοχλού φέρνει την Μπάρτσα πιο κοντά στο να μπορέσει να δηλώσει όλες τις νέες μεταγραφές και τους ανανεωμένους παίκτες της για τον αγώνα του Σαββάτου.

Ωστόσο, ο σύλλογος θα πρέπει ακόμα να ελευθερώσει περισσότερο χώρο στην κλίμακα μισθών του - είτε ολοκληρώνοντας μειώσεις μισθών με τον Πικέ και τον Μπουσκέτς, είτε πουλώντας έναν παίκτη με μεγάλο εισόδημα όπως ο Φρένκι Ντε Γιονγκ.