Premier League: Υπερυπολογιστής προβλέπει πρωταθλήτρια την Λίβερπουλ!

Ένας υπερυπολογιστής έβαλε κάτω τα δεδομένα για την μάχη του τίτλου στην Premier League και κατέληξε πως εκείνη που θα φτάσει πρώτη στον τερματισμό θα είναι, οριακά, η Λίβερπουλ! Χαώδης η απόσταση με τις υπόλοιπες ομάδες για εκείνες των Κλοπ και Πεπ. 

Premier League: Υπερυπολογιστής προβλέπει πρωταθλήτρια την Λίβερπουλ!

Ο υπερυπολογιστής όπου προέβλεψε με επιτυχία την Αγγλία να κερδίσει τον τίτλο στο UEFA Women's Euro 2022 πιάνει ξανά δουλειά, αυτήν την φορά σε μια πολύ πιο δύσκολη πρόβλεψη.

Ο υπερυπολογιστής θα προσπαθήσει με βάση τα δεδομένα να προβλέψει ποιά ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο στην Premier League, ποιές ομάδες θα εξασφαλίσουν την έξοδο στο Champions League και ποιές θα υποβιβαστούν.

Πρόβλεψη για τον τίτλο της Premier League

Ο υπερυπολογιστής προβλέπει ακόμη μια μάχη σώμα με σώμα μεταξύ της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι το 2022-23, με τους Reds του Γιούργκεν Κλοπ να ξεπερνούν την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα για τον τίτλο.

Η Λίβερπουλ έχει 49,7% πιθανότητες να κατακτήσει την Premier League αυτή τη σεζόν, 2,7% υψηλότερη από τη Μάντσεστερ Σίτι (47,0%). Θα σήμαινε μόλις μια δεύτερη νίκη πρωταθλήματος στην εποχή της Premier League, αφού σήκωσαν το τρόπαιο χωρίς τους οπαδούς τους στο Άνφιλντ το 2019-20, αλλά, το πιο σημαντικό, τον 20ο αγγλικό τίτλο στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας. Αυτό θα τους ισοφάριζε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην λίστα με τις περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα από τότε που ξεκίνησε η Αγγλική Football League το 1888.

Ποιος θα προκριθεί στο Champions League;

Με ποσοστό 99,3%, τόσο η Μάντσεστερ Σίτι όσο και η Λίβερπουλ θεωρούνται οι βέβαιες παρουσίες στο Top4 από τον υπερυπολογιστή. Αλλά ποιος θα τους πλαισιώσει στην πρόκριση για το UEFA Champions League;

Λόγω των μεταγραφικών τους κινήσεων και της παρουσίας του Αντόνιο Κόντε, στους Σπερς δίνεται η τρίτη καλύτερη ευκαιρία να εξασφαλίσουν την έξοδο στο Champions League για το 2023-24, με 70,1%.

Ακολουθούν ο πρώην σύλλογος του Κόντε, με επικεφαλής τώρα τον Τόμας Τούχελ – Τσέλσι. Η ομάδα του Stamford Bridge έχει 62,5% πιθανότητες να τερματίσει στην πρώτη τετράδα αυτή τη σεζόν με βάση την ανάλυση των δεδομένων από τον υπερυπολογιστή.

Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22,6%) όσο και η Άρσεναλ (22,0%) ενδέχεται να υποστούν μεγαλύτερη απογοήτευση αυτή τη σεζόν στην προσπάθειά τους για το ποδόσφαιρο του Champions League, με λιγότερες από μία στις τέσσερις πιθανότητες να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα.

Τα τρία έτερα στοιχήματα για τερματισμό στην πρώτη τετράδα με βάση την ανάλυση του υπερυπολογιστή είναι η Νιουκάστλ (5,0%), η Γουέστ Χαμ (4,9%) και η Λέστερ (4,1%).

Ποιος θα υποβιβαστεί από την Premier League;

Είναι άσχημα νέα για τους υποστηρικτές των τριών συλλόγων που πρόσφατα ανέβηκαν στην Premier League το 2022-23 – ο υπερυπολογιστής δεν συμμερίζεται τις ελπίδες σας να παραμείνετε στην πρώτη κατηγορία για άλλη μια σεζόν.

Η Μπόρνμουθ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες υποβιβασμού (45,0%), λίγο πιο μπροστά από τη Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη (44,5%) και τη Φούλαμ που κατέκτησε τον τίτλο της περασμένης σεζόν στην Championship (43,8%).

Ωστόσο, η ιστορία υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι δυνατό για μία από αυτές τις πλευρές να μείνει όρθια. Η μόνη σεζόν στην Premier League κατά την οποία υποβιβάστηκαν και οι τρεις προβιβασμένοι σύλλογοι ήταν το 1997-98, όταν οι Μπόλτον Γουόντερερς, Μπάρνσλι και Κρίσταλ Πάλας υποβιβάστηκαν κατευθείαν.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι οπαδοί της Σαουθάμπτον (34,2% πιθανότητες υποβιβασμού), της Μπρέντφορντ (31,9%) και της Λιντς (31,2%) θα πρέπει να είναι νευρικοί για την σεζόν που ακολουθεί.

Η τελευταία σεζόν που παρέμειναν και οι τρεις προβιβασμένες ομάδες ήταν το 2017-18, όταν οι Νιούκαστλ, Μπράιτον και Χάντερσφιλντ απέφυγαν τον υποβιβασμό. Είναι η μοναδική φορά στις τελευταίες 10 σεζόν που συνέβη κάτι τέτοιο.

Η πρόβλεψη για την βαθμολογία της Premier League το 2022-23:

1.Λίβερπουλ
2.Μάντσεστερ Σίτι
3.Τότεναμ
4.Τσέλσι
5.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
6.Άρσεναλ
7.Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ
8.Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ
9. Λέστερ
10.Άστον Βίλα
11. Μπράιτον
12. Κρίσταλ Πάλας

13. Γουλβς

14.Έβερτον
15.Λιντς Γιουνάιτεντ
16.Μπρέντφορντ
17.Σαουθάμπτον
18.Φούλαμ
19.Νότιγχαμ Φόρεστ
20. Μπόρνμουθ

Πώς λειτουργεί το μοντέλο του υπερυπολογιστή;

• Το μοντέλο Stats Perform's League Prediction εκτιμά την πιθανότητα οι ομάδες να τερματίσουν σε κάθε θέση της διοργάνωσης. Μπορούμε επομένως να δούμε πόσο επιτυχημένη είναι η σεζόν μιας ομάδας, είτε πρόκειται για τον υποβιβασμό είτε για τις πιθανότητες τίτλου.

• Το μοντέλο εκτιμά την πιθανότητα έκβασης κάθε αγώνα (νίκη, ισοπαλία ή ήττα) χρησιμοποιώντας τις αποδόσεις της αγοράς στοιχημάτων και την κατάταξη ομάδων του Stats Perform. Οι αποδόσεις και οι βαθμολογίες βασίζονται σε ιστορικές και πρόσφατες επιδόσεις της ομάδας.

• Το μοντέλο λαμβάνει υπόψη τη δύναμη των αντιπάλων χρησιμοποιώντας αυτές τις πιθανότητες αποτελέσματος αγώνα και προσομοιώνει τα υπόλοιπα παιχνίδια στον αγώνα χιλιάδες φορές. Αναλύοντας το αποτέλεσμα καθεμιάς από αυτές τις προσομοιώσεις, το μοντέλο μπορεί να δει πόσο συχνά τερμάτισαν οι ομάδες σε κάθε θέση πρωταθλήματος για να δημιουργήσει τις τελικές μας προβλέψεις.