Μπαρτσελόνα: Ζητάει από την UEFA να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδά της ως εγγύηση για νέο δάνειο

Ένα στέλεχος της Μπαρτσελόνα προσέγγισε την UEFA για να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τις μεταδόσεις από το Champions League ως εγγύηση για να υποβάλει αίτηση για νέο δανεισμό.

Μπαρτσελόνα: Ζητάει από την UEFA να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά έσοδά της ως εγγύηση για νέο δάνειο

Σε μια έρευνα για τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα, η Athletic αποκάλυψε ότι η Μπαρτσελόνα απαιτούσε δάνεια για να ανακουφιστεί από χρόνια κακής λήψης αποφάσεων στη μεταγραφική αγορά και υπέρογκες σπατάλες στους μισθούς των παικτών, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία του COVID-19 που μείωσε τα εμπορικά έσοδα και τα έσοδα των αγώνων. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό προηγήθηκε της προεδρίας του Ζοάν Λαπόρτα, ο οποίος εξελέγη επίσημα τον Μάρτιο του 2021.

Η ιδέα της Μπαρτσελόνα ήταν να κάνει αίτηση για πίστωση από μια τράπεζα και να χρησιμοποιήσει μελλοντικά έσοδα από τις μεταδόσεις από το Champions League για να εξασφαλίσει το δάνειο. Η UEFA απάντησε κατηγορηματικά με ένα απλό «όχι».

Η UEFA εξήγησε στο στέλεχος της Μπαρτσελόνα ότι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αξία χρημάτων πολλών ετών των μελλοντικών τηλεοπτικών της εσόδων από το Champions League, καθώς δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα προκριθούν στην διοργάνωση σε κάθε σεζόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόκριση στο Champions League διασφαλίζεται μέσω της αθλητικής αξίας και όχι της φήμης και της κληρονομιάς.

Ο αξιωματούχος της Μπαρτσελόνα έγινε κατανοητό ότι ήταν πραγματικά έκπληκτος από την απόρριψη. Όταν πλησίασε αυτή την εβδομάδα, η UEFA είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει δημόσια λόγω «της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας».

Η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό, με χρέη 1 δισεκατομμυρίου λιρών και αυστηρούς ελέγχους στις προσλήψεις και τις δαπάνες.

Από την Μπαρτσελόνα ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τα παραπάνω.

Ο πρόεδρος των μπλαουγκράνα, Ζοάν Λαπόρτα, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι ο σύλλογος θα ενεργοποιούσε έναν τρίτο «οικονομικό μοχλό» πουλώντας ένα ποσοστό του οίκου παραγωγής του Barca Studios για 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στην αρχή του καλοκαιριού, πούλησαν το 10 τοις εκατό των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων για τα επόμενα 25 χρόνια στην Sixth Street, με συνολικό κέρδος κεφαλαίου 267 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον περασμένο μήνα, ενεργοποίησαν τον δεύτερο μοχλό τους πουλώντας επιπλέον 15 τοις εκατό στην ίδια εταιρεία, με αποτέλεσμα η Sixth Street να αποκτήσει συνολικά το 25 τοις εκατό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του συλλόγου μέχρι το 2047.

Μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι, η Μπαρτσελόνα έχει κάνει πέντε υπογραφές με τις αφίξεις των Φρανκ Κεσί, Αντρέας Κρίστενσεν, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ραφίνια και Ζιλ Κουντέ.

Η ομάδα της La Liga ξεκινά τη σεζόν 2022-23 στην έδρα της στη Ράγιο Βαγιεκάνο στις 13 Αυγούστου.