Η FA θα δοκιμάσει να απαγορεύσει τις κεφαλιές στις ηλικίες κάτω των 12 ετών

Η Αγγλική Ομοσπονδία (FA) πρόκειται να δοκιμάσει να απαγορεύσει τις κεφαλιές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 12 ετών, σύμφωνα με την Athletic.

Η FA θα δοκιμάσει να απαγορεύσει τις κεφαλιές στις ηλικίες κάτω των 12 ετών

Εάν η δοκιμή, η οποία έχει εγκριθεί από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), αποδειχθεί επιτυχής, οι κεφαλιές θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από αυτές τις ηλικιακές ομάδες εγκαίρως για τη σεζόν 2023-24.

Οι κεφαλιές έχουν συνδεθεί με την άνοια, με μια μελέτη που δείχνει ότι πρώην επαγγελματίες Σκωτσέζοι ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν μεταξύ 1900 και 1976 είχαν τρεισήμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν τη νόσο ως αιτία θανάτου.

Έχει επίσης συνδεθεί με την χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE), μια εγκεφαλική πάθηση που προκαλείται από επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Το 2002, ένας ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι οι κεφαλιές ήταν υπεύθυνες για τον θάνατο του πρώην επιθετικού της Γουέστ Μπρόμιτς, Τζεφ Άστλ, καταγράφοντας μια ετυμηγορία «θανάτου από βιομηχανική ασθένεια (ασθένεια που προκλήθηκε από μια επαναλαμβανόμενη συνήθεια στον χώρο εργασίας)».

Πέντε ποδοσφαιριστές από την ομάδα της Αγγλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966 έχουν διαγνωστεί με άνοια, με τέσσερις να πεθαίνουν από τη νόσο.

Η PFA είχε προηγουμένως ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους φορείς του ποδοσφαίρου να δημιουργήσουν ένα ταμείο για παίκτες με άνοια.

Στην αρχή της σεζόν 2021-22, η FA εισήγαγε καθοδήγηση που περιορίζει τους επαγγελματίες παίκτες σε 10 κεφαλιές υψηλής δύναμης στην προπόνηση την εβδομάδα — εκείνες που ακολουθούν μια μεγάλη πάσα άνω των 35 μέτρων ή από σέντρες και στημένες φάσεις.

Τα υποκατάστατα διάσεισης εισήχθησαν στην Premier League τον Φεβρουάριο του 2021, επιτρέποντας σε παίκτη με υποψία εγκεφαλικής βλάβης να αντικατασταθεί χωρίς ο σύλλογος να υποστεί αριθμητικό μειονέκτημα.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, η Athletic αποκάλυψε ότι η FA δεν σχεδίαζε να ακολουθήσει την ένωση ράγκμπι στην αλλαγή της νομοθεσίας περί διάσεισης για να διασφαλίσει ότι οι παίκτες θα είχαν μια ελάχιστη 12ήμερη αποχή, παρά την πίεση από την PFA.

Το πρώτο παιχνίδι χωρίς κεφαλιές δοκιμάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Head for Change, που δημιουργήθηκε από την οικογένεια του πρώην αμυντικού της Μίντλεσμπρο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος διαγνώστηκε με πιθανό CTE το 2017.

Το θέμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο και άλλων αθλημάτων. Για παράδειγμα, αρκετοί παίκτες της ένωσης ράγκμπι έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με πρώιμη άνοια, συμπεριλαμβανομένου του νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Άγγλου Steve Thompson και του πρώην αρχηγού της Ουαλίας Ryan Jones.

Η Dawn Astle, η κόρη του Jeff, είναι επικεφαλής του προγράμματος της PFA για νευροεκφυλιστικές ασθένειες στο ποδόσφαιρο. Είπε στην Athletic:

«Θέλουμε όλα τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρό τους, αλλά πρέπει να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια. Η προτεινόμενη νέα δοκιμή για την επέκταση των κατευθυντήριων γραμμών που ήδη υπάρχουν για την προπόνηση σε αγώνες είναι ένα λογικό και λογικό βήμα.

Το ποδόσφαιρο έχει καθήκον να φροντίζει να συνεχίσει να μετριάζει τους κινδύνους από την κεφαλιά μιας μπάλας. Αυτή η υποχρέωση περιλαμβάνει το νεανικό ποδόσφαιρο, αλλά ισχύει και για τη φροντίδα των παικτών στο ελίτ επαγγελματικό παιχνίδι.

Προχωρώντας στη σεζόν 2022/23, όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι πρέπει να ενσωματώσουν τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές στα προπονητικά τους προγράμματα. Η ευθύνη τους εκτείνεται στις ομάδες νέων, γυναικών και ανδρών».

Η Judith Gates, πρόεδρος του Head for Change, πρόσθεσε: «Έχει γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τον επίσημο πειραματισμό με τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Η πρόσφατη απαγόρευση της προπόνησης για αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν μια αναγνώριση της ευθραυστότητας των νεαρών εγκεφάλων. Τώρα την αφαιρώ από τους ίδιους τους αγώνες είναι ένα εποικοδομητικό βήμα για να κάνουν τον ποδοσφαιρικό τους κόσμο πιο ασφαλή.

Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ποιο επίπεδο είναι ασφαλές, αν, πράγματι, υπάρχει, αυτή είναι μια σημαντική κίνηση προς μια προσέγγιση με επίκεντρο τον παίκτη και δείχνει την αναγνώριση από την FA και την IFAB της ανάγκης προστασίας των νεαρών παικτών, ως εκ τούτου. , είναι μια σιωπηρή αποδοχή των κινδύνων από κρούσεις στο κεφάλι».