Σαχτάρ Ντόνετσκ: Ζητά 50 εκατομμύρια ευρώ από την FIFA για «διαφυγόντα κέρδη»

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ προσφεύγοντας στο CAS ζητά αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την FIFA για «διαφυγόντα κέρδη» μετά την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να επιτρέψει την μονομερή διακοπή συμβολαίων των παικτών των Ουκρανικών ομάδων.

Σαχτάρ Ντόνετσκ: Ζητά 50 εκατομμύρια ευρώ από την FIFA για «διαφυγόντα κέρδη»

Ο ουκρανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Σαχτάρ Ντόνετσκ ζητά αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του ποδοσφαίρου και ο σύλλογος έχει καταθέσει έγγραφα στο CAS προσφεύγοντας κατά απόφασης της FIFA που επιτρέπει στους ξένους παίκτες να αναστείλουν μονομερώς τα συμβόλαιά τους στην διχασμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η Athletic αποκάλυψε ότι η Σαχτάρ, η οποία έχει κερδίσει το πρωτάθλημα Ουκρανίας 13 φορές στη μετασοβιετική εποχή της ανεξαρτησίας από το 1992, κατέθεσε τα έγγραφα στον Matthieu Reeb, γενικό διευθυντή του CAS στην Ελβετία, τον Ιούλιο. Ως εκ τούτου, η Σαχτάρ, ένας σύλλογος που αγωνίζεται τακτικά στο Champions League, ετοιμάζεται τώρα για μια αξιοσημείωτη δικαστική μάχη 42,6 εκατομμυρίων λιρών (50,5 εκατομμύρια δολάρια) με τη FIFA.

Η διαφωνία βασίζεται σε μια απόφαση της FIFA που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία ξένοι παίκτες και προπονητές έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας τους με ουκρανικούς συλλόγους έως τις 30 Ιουνίου 2023, εκτός εάν υπάρξει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ ενός παίκτη ή προπονητή και του συλλόγου τους μέχρι τις 30 Ιουνίου φέτος.

Στην περίπτωση της Σαχτάρ, ο σύλλογος είχε στα βιβλία του 14 ξένους παίκτες. Οι ροές εσόδων του συλλόγου είχαν ήδη αποδεκατιστεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ως εκ τούτου, η Σαχτάρ είχε σκοπό να πουλήσει ξένους παίκτες της για να ανακτήσει ζωτικά κεφάλαια τόσο για να καλύψει τις απώλειες του συλλόγου όσο και για να βοηθήσει την ανθρωπιστική της ανταπόκριση στον πόλεμο.

Επιπλέον, ενώ υπήρχε η εκτίμηση ότι οι ξένοι παίκτες δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν για να παίξουν σε εμπόλεμη ζώνη, ο σύλλογος περίμενε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τα έξοδα μεταγραφής για τους παίκτες και ήταν σε ενεργές συνομιλίες για αρκετές πωλήσεις. Ωστόσο, η απόφαση σήμαινε ότι η Σαχτάρ είχε μόλις μια εβδομάδα για να κλείσει τις πωλήσεις, ενώ οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και οι ατζέντηδες των παικτών γνώριζαν ότι μπορούσαν απλώς να περιμένουν μέχρι τις 30 Ιουνίου και να αποφύγουν να πληρώσουν τέλη στον ουκρανικό σύλλογο.

Σε μια επιστολή που είδε η Athletic και απευθυνόταν στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, την επομένη της απόφασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σαχτάρ Σεργκέι Πάλκιν είπε: "Εξαιτίας της απόφασης της FIFA, η Σαχτάρ έχασε την ευκαιρία να μεταφέρει τέσσερις ξένους παίκτες για το συνολικό ποσό των €50 εκατομμυρίων" Συνέχισε προειδοποιώντας ότι η Σαχτάρ θα αναζητήσει επανόρθωση στα ελβετικά δικαστήρια σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Σαχτάρ, Σεργκέι Πάλκιν, επικρίνει τη συμπεριφορά της FIFA

Η FIFA προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ουκρανικών συλλόγων δημοσιεύοντας μια τροπολογία που έλεγε ότι καμία τέτοια συμφωνία δεν πρέπει να ανακοινωθεί πριν από την 1η Αυγούστου, ωστόσο η Σαχτάρ υποστηρίζει ότι αυτό δεν τους ωφελεί καθώς οι σύλλογοι που αγοράζουν γνωρίζουν ότι απλώς θα μπορούν να λάβουν ένας παίκτης χωρίς να πληρώσει μεταγραφή σε δύο εβδομάδες.

Ως εκ τούτου, η Σαχτάρ έχει πλέον προσφύγει στο CAS. Ο σύλλογος ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της FIFA, αλλά ζήτησε επίσης να υποχρεωθεί η FIFA να καταβάλει αποζημίωση στη Σαχτάρ. Η κατάθεσή τους ζητά επίσης από τη FIFA να καλύψει όλα τα έξοδα σε σχέση με την δικαστική διαδικασία, εκτός από τα νομικά έξοδα της Σαχτάρ. Ως ένδειξη της τεταμένης κατάστασης στην Ουκρανία, η Σαχτάρ ζήτησε επίσης παράταση 10 ημερών για την πληρωμή των δικαστικών εξόδων του CAS, καθώς η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας ανέστειλε τις πληρωμές στο εξωτερικό και πρέπει να χορηγηθεί ειδική άδεια.

Τώρα, σε μια συνέντευξη στην Athletic, ο CEO της Σαχτάρ, Πάλκιν εξήγησε λεπτομερώς πώς οι πωλήσεις παικτών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Σαχτάρ κατέρρευσαν μέσα σε 48 ώρες από την απόφαση. Λέει επίσης ότι ο Ινφαντίνο απέτυχε να απαντήσει προσωπικά σε περισσότερες από μία επιστολές που του απηύθυναν για το θέμα και ότι η FIFA παραπλάνησε το κοινό όταν ισχυρίστηκε στην Athletic προηγουμένως ότι είχε συμβουλευτεί «βασικούς ενδιαφερόμενους ποδοσφαιρικούς φορείς στην Ουκρανία» πριν από την απόφαση.

Ο Πάλκιν λέει επίσης ότι η αδυναμία της Σαχτάρ να πουλήσει παίκτες για να συγκεντρώσει κεφάλαια θα σημαίνει επίσης ότι ο σύλλογος δεν είναι σε θέση να πληρώσει δόσεις που οφείλονται σε άλλους συλλόγους σε όλη την Ευρώπη για παίκτες που έχουν υπογράψει προηγουμένως στην ουκρανική ομάδα και η Σαχτάρ έχει στείλει επιστολές σε συλλόγους για να τους το κάνει γνωστό.

Όταν κλήθηκε να εξηγήσει πώς αισθάνεται το ουκρανικό ποδόσφαιρο από την απόφαση, ο Πάλκιν είπε: «Όλοι πιστεύουν ότι είμαστε μια ποδοσφαιρική οικογένεια. Αυτή η απόφαση απλώς διέγραψε αυτό το σύνθημα. Δεν είμαστε μια ποδοσφαιρική οικογένεια γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους ουκρανικούς συλλόγους. Αυτό είναι πολύ μεγάλο κρίμα. Η FIFA δεν νοιάζεται για εμάς».

Όταν βγήκε η απόφαση της FIFA στις 21 Ιουνίου, προκάλεσε σοκ, τόσο για τα στελέχη της Ουκρανίας όσο και για τους συλλόγους σε όλη την Ευρώπη. Η Athletic, για παράδειγμα, μίλησε με έναν ανώτερο διευθυντή σε κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο. Θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, αλλά είπε ότι ο σύλλογός του είχε διαπραγματευτεί με τη Σαχτάρ για έναν παίκτη, κάνοντας σημαντικές προτάσεις, επειδή υποθέτουν ότι θα έπρεπε να συμφωνηθεί το κόστος μεταγραφής αυτό το καλοκαίρι.

Στην Premier League, η νεοφώτιστη Φούλαμ είχε περάσει αρκετές εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις με τη Σαχτάρ για τη μόνιμη μεταγραφή του Ισραηλινού εξτρέμ Μάνορ Σόλομον. Οι σύλλογοι, σύμφωνα με τον Πάλκιν, είχαν συμβιβαστεί με ένα ποσό μεταγραφής 7,5 εκατομμυρίων ευρώ:

«Είχαμε σχεδόν ανταλλάξει συμβόλαια και συμφωνήσαμε τα πάντα, αλλά όταν η FIFA εξέδωσε αυτή την απόφαση, μας έστειλαν (η Φούλαμ) ένα email για να πουν ότι λόγω της απόφασης της FIFA, αποσύρουμε τα συμβόλαιά μας και τους όρους και τα πάντα και θα πάρουμε αυτόν τον παίκτη. Δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα για να το σταματήσουμε αυτό. Υπέγραψε συμβόλαιο μαζί τους και είναι παίκτης της Φούλαμ». Η Φούλαμ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το πιθανότερο είναι ότι οι παίκτες που φεύγουν από τη Σαχτάρ θα ενταχθούν σε άλλους συλλόγους ως δανεικοί μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό οδηγεί τους παίκτες είτε στο τέλος του συμβολαίου τους είτε σε ένα στάδιο όπου βρίσκονται εντός του τελευταίου έτους της συμφωνίας τους. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν ο Σόλομον επέστρεφε στη Σαχτάρ το επόμενο καλοκαίρι, θα είχε μόνο έξι μήνες στη συμφωνία του, οπότε μπορεί να υπογράψει σε οποιοδήποτε σύλλογο με προσυμφωνητικό και η Σαχτάρ δεν θα μπορούσε να ζητήσει πολλά χρήματα για μια ενδεχόμενη μεταγραφή.

Ο Πάλκιν επιμένει ότι άλλες συμφωνίες τέθηκαν σε κίνδυνο ως αποτέλεσμα της απόφασης. Ο επιθετικός Τετέ, 22 ετών, είχε γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τη γαλλική ομάδα της Λυών, η οποία ήθελε να τον υπογράψει. Η αξία του υπολογίζεται σε περίπου 23,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τώρα αναμένεται να ενταχθεί στη Λυών με δωρεάν δανεισμό. Όπως και ο Σόλομον, το συμβόλαιό του λήγει τον Δεκέμβριο του 2023, που σημαίνει ότι η Σαχτάρ δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει αμοιβή.

Ο Πάλκιν λέει: «Πώς ήταν δυνατόν να μου δοθεί μια εβδομάδα για να κλείσω συμφωνίες για τους 14 ξένους παίκτες μας; Όταν έχεις να κάνεις με συλλόγους, παίκτες και παράγοντες, είναι τεχνικά και σωματικά αδύνατον να τα κάνεις όλα αυτά σε μια εβδομάδα. Είναι μια πολύ γελοία απόφαση, αλλά όταν η FIFA εξέδωσε την απόφαση, μέσα σε δύο ημέρες, χάσαμε απευθείας συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 26 εκατομμυρίων ευρώ. Εξέδωσαν την απόφαση και όλοι οι σύλλογοι είπαν, «Ευχαριστούμε πολύ, η FIFA μας βοηθάει, παίρνουμε αυτούς τους παίκτες δωρεάν».

MANOR-SOLOMON-SHAKHTAR-scaled-e1657122358924-1536x1024.jpg

«Διάβασα ότι η FIFA είχε πει ότι είχαν επικοινωνήσει με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν είναι αλήθεια. Εντελώς δεν είναι αλήθεια. Δεν επικοινώνησαν με την Ουκρανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Δεν επικοινώνησαν με μεγάλους ουκρανικούς συλλόγους. Πήραν αποφάσεις χωρίς εμάς εντελώς. Δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να επικοινωνήσουν με αυτούς τους συλλόγους και να έχουν κάποια άποψη για την κατάστασή τους. Σε αυτόν τον πόλεμο, όλοι υποστηρίζουν την Ουκρανία και όλες τις ουκρανικές οργανώσεις. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν η FIFA, το σώμα που λέει «Είμαστε μια ποδοσφαιρική οικογένεια», να μην μας έδινε καν σημασία;».

Για να είμαστε σαφείς, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σαχτάρ ότι η FIFA δεν είπε την αλήθεια σχετικά με τη διαβούλευση με τους Ουκρανούς ενδιαφερόμενους; «Ναι», λέει. «Δεν είναι εντελώς αλήθεια. Ξέρεις με ποιον επικοινώνησαν; Το φόρουμ των World Leagues. Ξέρετε τι είναι αυτό; Δεν ξέρω τι είδους οργάνωση είναι αυτή. Γιατί επικοινωνείτε με αυτό το σώμα αλλά δεν επικοινωνείτε με τους φορείς για το μέλλον των οποίων αποφασίζετε; Είχα συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA) και όταν η FIFA επικοινώνησε με την ECA, ήταν σαν να τους το έδωσαν ως γεγονός ότι θα ήθελαν να πάρουν αυτή την απόφαση. Σας λέω ότι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη αμέλεια. Όταν λένε ότι επικοινώνησαν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δεν είναι αλήθεια».

Η απογοήτευση του Πάλκιν έχει ενισχυθεί από την αντιληπτή έλλειψη δέσμευσης από το βασικό προσωπικό της FIFA. Η Athletic έχει δει δύο επιστολές που απευθύνονται στον Ινφαντίνο, στις οποίες ο Πάλκιν παρακαλεί για περισσότερη υποστήριξη στους ουκρανικούς συλλόγους. Σε μια επιστολή, εξηγεί ότι περισσότεροι από 60 ξένοι παίκτες είναι εγγεγραμμένοι σε συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ της Ουκρανίας και ότι η στάση του αντανακλά τη θέση σε όλη την κατηγορία.

Περίπου ένα μήνα πριν από την απόφαση της FIFA, ο Πάλκιν λέει ότι οι ουκρανικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και τα κυβερνητικά όργανα προσέγγισαν τη FIFA. Θυμάται: «Επικοινωνήσαμε ακόμη και με το νομικό τμήμα της FIFA και είπαμε ότι πρέπει να καθίσουμε μαζί και να συζητήσουμε την κατάσταση γιατί είναι μια πολύ περίπλοκη ιστορία που έχουμε εδώ».

Ανταποκρίθηκαν; «Όχι», λέει. «Μαζί με τους ουκρανικούς συλλόγους και την ουκρανική ομοσπονδία, δημιουργήσαμε μια επιστολή με τη γνώμη μας και στείλαμε μια επιστολή στη FIFA και δεν είχαν απάντηση. Δεν είναι μια ποδοσφαιρική οικογένεια. Κάτι λάθος συμβαίνει στη FIFA. Είχαμε την αίσθηση ότι μια απόφαση θα λαμβανόταν σε ένα μήνα, οπότε θέλαμε να βάλουμε την υπόθεσή μας πριν την απόφαση. Συγκεντρώσαμε επιστολές και συνεργαστήκαμε με νομικά τμήματα. Δεν ζητήσαμε τίποτα, απλώς μια πρόσκληση για επικοινωνία για το θέμα. Κανείς δεν έδωσε σημασία σε αυτό».

Αργότερα προσθέτει: «Για να συνοψίσουμε την όλη ιστορία, η FIFA είναι σαν κάποιος Θεός στον ουρανό. Δεν μπορείς να τους φτάσεις, είναι σαν να μην ξέρει κανείς πού βρίσκονται. Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τη FIFA, δεν μπορούν να σου απαντήσουν, δεν μπορούν να αντιδράσουν σωστά στις ερωτήσεις μας. Μου είναι δύσκολο να το καταλάβω».

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ποδοσφαιρικοί σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία. Έχει επιμείνει κανένας σύλλογος να συνεχίσει να διαπραγματεύεται τις αμοιβές με τη Σαχτάρ ή η βιομηχανία να είναι πιο κομψή από αυτό; «Έχει γίνει βάναυσο», λέει ο Πάλκιν. «Όλοι απέσυραν τις προτάσεις και τους όρους τους και τέλος. Καταλαβαίνω τον σύλλογο. Από τη μία πλευρά, μπορείτε να πάρετε έναν παίκτη δωρεάν και από την άλλη, μπορείτε να πληρώσετε 10-20 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον τύπο. Τι επιλέγετε λοιπόν; Τον παίρνεις δωρεάν. Είναι εντελώς λάθος της FIFA και θα πρέπει να ανακτήσει όλες αυτές τις απώλειες σε σχέση με αυτήν την απόφαση».

Όταν του δόθηκε η κριτική του Πάλκιν, ένας εκπρόσωπος της FIFA επανέλαβε τον ισχυρισμό της ότι «είναι σε τακτική επαφή τόσο με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ουκρανία όσο και με μετόχους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου».

Είπαν επίσης ότι η απόφαση «είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς διαφορετικών συναντήσεων, ειδικά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων, του ανεξάρτητου φορέα που εκπροσωπεί άμεσα τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ωστόσο, πηγές κοντά στην ECA επιμένουν ότι ενώ είναι αλήθεια ότι ήταν μέρος συνομιλιών, συμμερίζεται την άποψη του Πάλκιν ότι ένιωθε ότι η απόφαση παρουσιάστηκε ως «τετελεσμένο γεγονός» στην οργάνωση. Επιπλέον, όταν ζητήθηκε να διευκρινιστεί με ποιους Ουκρανούς μετόχους επικοινώνησε, η FIFA δεν απάντησε. Ένας εκπρόσωπος της FIFA πρόσθεσε: «Η απόφαση του Προεδρείου ελήφθη για να βοηθήσει αποτελεσματικά παίκτες, συλλόγους και προπονητές που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η άλλη πλευρά αυτής της συζήτησης είναι ότι η FIFA, ως κυβερνητικό όργανο, έχει ευθύνη να προστατεύει την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών. Οργανισμοί όπως η FIFPro, ουσιαστικά ένα παγκόσμιο συνδικάτο για ποδοσφαιριστές, θα υποστήριζαν ότι είναι σωστό να επιτρέπεται στους παίκτες να αναστείλουν συμβόλαια για να διασφαλίσουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Ο Πάλκιν λέει ότι δεν αναμένει να επιστρέψουν ξένοι παίκτες, αλλά πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί στους συλλόγους ένα πιο σημαντικό παράθυρο για να διαπραγματευτούν και να μετριάσουν τις απώλειές τους. Λέει μάλιστα ότι θα ήταν ευχαριστημένος με τη δήλωση της FIFA στα τέλη Ιουνίου ότι θα λαμβανόταν μια απόφαση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον Αύγουστο, η οποία θα παρείχε ένα επιπλέον παράθυρο έξι εβδομάδων στους ουκρανικούς συλλόγους για να εξασφαλίσουν πωλήσεις.

Ο Πάλκιν λέει: «Αυτό θα ήταν αρκετό για να κλείσουμε συμφωνίες. Επικοινώνησα με πολλούς συλλόγους και δεν πίστευαν ότι η FIFA θα εκδώσει τέτοιου είδους απόφαση. Πίστευαν ότι η FIFA υποστήριζε τους ουκρανικούς συλλόγους και ως εκ τούτου ήταν σε πραγματικές διαπραγματεύσεις μαζί μας και ήταν έτοιμοι να κλείσουν συμφωνίες και να υπογράψουν παίκτες από εμάς. Δεν πίστευαν ότι αυτό το όνειρο θα ερχόταν στη ζωή τους».

Αντί να πουλήσει παίκτες, ο Πάλκιν λέει ότι η πλειονότητα των ξένων της Σαχτάρ έχουν πλέον συμφωνήσει να φύγουν από τον σύλλογο, αλλά επειδή τίποτα δεν μπορεί να ανακοινωθεί μέχρι την 1η Αυγούστου, αρκετές συμφωνίες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

«Το άλλο γεγονός είναι ότι αυτή η απόφαση μπορεί να κάνει πολύ πλουσιότερους τους παράγοντες των παικτών», λέει. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα χρήματα μπορεί να λάβουν από αυτή την απόφαση. Ό,τι έπρεπε να λάβουμε, σχεδόν τα πάντα, μπορεί να πάνε σε πράκτορες».

Πώς το ξέρει αυτό; «Όταν η FIFA εξέδωσε την απόφαση, (άκουσα ότι) οι πράκτορες έλεγαν στους συλλόγους «πληρώστε σε εμάς τουλάχιστον το 70/80 τοις εκατό από αυτό που προτείνατε να πληρώσετε και μετά κλείνουμε τη συμφωνία». Νομίζω ότι θα λάβουν αρκετά χρήματα».

Ενώ οι πράκτορες είναι ένας στόχος της απογοήτευσης του Πάλκιν, τα νομικά έγγραφα είναι εναντίον της FIFA και οι ζημιές είναι τεράστιες. «Αν κοιτάξετε τις άμεσες και έμμεσες απώλειες, θα φτάσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ», λέει. «Η FIFA θα πρέπει να οργανώσει αυτή τη διαδικασία. Κάναμε μεγάλες απώλειες σε σχέση με μια απόφαση της FIFA. Είναι μια απώλεια που μπορώ να αποδείξω. Μπορώ να δείξω όλα τα χαρτιά, όλες τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι σαν να είμαι μόνο λέξεις. Όλα θα υποστηρίζονται από κατάλληλα έγγραφα. Αυτές οι απώλειες πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο. Δεν έχουμε καλή οικονομική κατάσταση ούτως ή άλλως στην Ουκρανία και οικονομικά δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις απώλειες».

Λέει ότι όλα τα έγγραφα θα κατατεθούν στο CAS έως τις 15 Αυγούστου, αλλά λέει επίσης ότι ελπίζει ότι «μπορούν να συμφωνηθούν ορισμένοι όροι μεταξύ της FIFA και του συλλόγου μας» που θα επιτρέψουν στη Σαχτάρ να αποσύρει την αξίωσή της.

Στο μεταξύ, οι συνέπειες θα επεκταθούν πέρα ​​από τη Σαχτάρ και σε άλλους συλλόγους που χρωστούσαν χρήματα από την ουκρανική πλευρά για προηγούμενες μεταγραφές. Εξηγεί: «Στην ποδοσφαιρική επιχείρηση, συνήθως πληρώνεις για μια περίοδο τριών, τεσσάρων ή και πέντε ετών. Πρέπει να ξεπληρώσω αυτά τα χρέη και κανείς δεν ενδιαφέρεται καν για το πώς θα αποπληρώσουμε αυτά τα χρέη, όχι η FIFA. Όταν πήραν αυτή την απόφαση, σκότωσαν ουκρανικούς συλλόγους. Έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία και το να πουλήσουμε παίκτες ήταν μια ευκαιρία να ανακτήσουμε με κάποιο τρόπο τα χρήματα για να πληρώσουμε τα χρέη που χρωστάμε. Έχω στείλει επιστολές σε συλλόγους για να πω ότι δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τέτοιου είδους χρήματα. Καταλαβαίνουν την κατάστασή μας, ότι έχουμε πόλεμο».

Η Σαχτάρ ανήκει στον Ρινάτ Αχμέτοφ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, αλλά οι αυστηροί κανονισμοί για το Financial Fair Play της UEFA σημαίνουν ότι οι σύλλογοι που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να θεωρούνται ότι λειτουργούν ως βιώσιμες επιχειρήσεις και συνήθως δεν μπορούν να δεχτούν ενέσεις μετρητών από ευεργέτες για την κάλυψη ζημιών. Ο Πάλκιν λέει: «Την επόμενη σεζόν, η FIFA μπορεί να έρθει σε εμάς και να μας ρωτήσει για το οικονομικό fair play και εγώ θα απαντήσω: «Τι είδους οικονομικό fair play ζητάς από εμένα όταν έχεις κλέψει όλους τους ξένους παίκτες μας;». Τώρα μας υποχρεώνεις να πληρώσουμε χρέη αλλά πώς μπορούμε να το κάνουμε;».

Τέλος, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και το CAS δεν υποστηρίξει την προσφυγή της Σαχτάρ, πού αλλού μπορούν να απευθυνθούν; Λέει: «Πρέπει να λάβω συμβουλές από δικηγόρους για να καταλάβω τα επόμενα βήματά μας. Είναι νωρίς να το πούμε. Ας αγωνιστούμε για την απόφασή μας και ας είμαστε δίκαιοι. Η FIFA μιλάει πάντα για δίκαιο παιχνίδι και ένα δίκαιο παιχνίδι, αλλά δεν βλέπω εδώ το fair play ή ένα δίκαιο παιχνίδι».