Κλοπ για τον Νιούνιες: «Ήταν η πρώτη μας επιλογή και ήμασταν η δική του»

Ο Γιούργκεν Κλοπ πέρασε μέρος καλοκαιρινών του διακοπών αναλύοντας πού θα μπορούσε να ανεβάσει τον πήχη η Λίβερπουλ.

 

Κλοπ για τον Νιούνιες: «Ήταν η πρώτη μας επιλογή και ήμασταν η δική του»

Μετά από μια σεζόν που έθεσαν γελοία υψηλά πρότυπα χάνοντας μόνο τέσσερις από τους 63 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, το να συνεχίσει η Λίβερπουλ στο ίδιο επίπεδο δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, με τις αλλαγές στο ρόστερ αυτό το καλοκαίρι, ο Γιούργκεν Κλοπ βλέπει μια ευκαιρία για την ομάδα του να εξελιχθεί και να φέρει ένα μεγαλύτερο στοιχείο έκπληξης.

«Λέω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας», είπε. «Μπορούμε να τα ανακατεύουμε καλύτερα, μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί σε στιγμές, μπορούμε να είμαστε πιο πειστικοί σε στιγμές, μπορούμε να είμαστε πιο ήρεμοι σε στιγμές, πιο ζωηροί σε στιγμές - όλα αυτά τα πράγματα.

Όταν ανατρέχουμε στα παιχνίδια, φυσικά μπορείς να πεις ότι χάσαμε από τη Γουέστ Χαμ και τη Λέστερ (οι δύο μόνο ήττες τους στο πρωτάθλημα το 2021-22) και έπρεπε να είχαμε κερδίσει στην Τότεναμ, αλλά δεν μιλάμε για αυτό.

Είναι ο τρόπος που παίζουμε. Πρέπει να κάνουμε τα σωστά πράγματα ξανά και ξανά και ξανά και αυτό είναι κάτι για το οποίο πραγματικά ανυπομονώ. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σύντομη περίοδο τώρα».

Κλειδί για το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη της Λίβερπουλ του Κλοπ είναι ο Ντάργουιν Νούνιες. Ο Ουρουγουανός διεθνής, ο οποίος αποκτήθηκε από την Μπενφίκα έναντι 64 εκατομμυρίων λιρών, θα είναι το επίκεντρο της νέας γραμμής κρούσης μετά την μετακίνηση του Σάντιο Μανέ στη Μπάγερν Μονάχου.

Ο Νούνιες σίγουρα θα προσφέρει έναν διαφορετικό τύπο απειλής με την ταχύτητα και τη δύναμή του. Είναι καθαρό Νο 9 και όχι ψεύτικο. Ο Γιούργκεν Κλοπ τον είχε παρακολουθήσει από μακριά, και η εκτίμησή του για το ταλέντο του αυξήθηκε με τα προβλήματα που προκάλεσε ο 23χρονος στην Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια των δύο αγώνων για τα προημιτελικά του Champions League τον Απρίλιο.

«Ήταν ήδη στη λίστα. Ξέραμε ότι ήταν ενδιαφέρων, αλλά δεν σκεφτήκαμε πραγματικά να τον υπογράψουμε τότε. δεν ήμασταν σε συζητήσεις», λέει ο Κλοπ.

«Έχουμε αυτό το «πορτογαλικό τμήμα» στο προπονητικό επιτελείο (ο Πεπ Λίντερς και ο Βίτορ Μάτος δούλευαν στο παρελθόν στην Πόρτο). Βλέπουν κάθε παιχνίδι ακόμα κι αν δυσκολεύονται λίγο να δουν την Μπενφίκα γιατί και οι δύο είναι στην γαλάζια πλευρά, την Πόρτο!

Ήταν ξεκάθαρο ότι είναι πραγματικά καλός, αλλά δεν επιλέγεις έναν τέτοιο παίκτη απλώς για να τον προσθέτεις. Έπρεπε να ρίξουμε μια ματιά. Δεν ήταν ότι είχαμε έλλειψη αριθμών μπροστά ή έλλειψη ποιότητας. Αλλά υπήρξε μια στιγμή που ήταν σαφές ότι τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και αυτό κάναμε».

Ο Λίντερς ενήργησε ως διερμηνέας για να βοηθήσει να περάσει το μήνυμα του Κλοπ όταν ο προπονητής συνάντησε τον Νιούνιες για πρώτη φορά. «Η αποφασιστικότητά του να έρθει σε μας ήταν προφανής – ήταν πολύ ωραίο να το βλέπεις», προσθέτει.

«Δεν μου αρέσουν οι καταστάσεις όπου —και πριν από λίγο συνέβη— κάθεσαι με έναν παίκτη και βλέπεις στα μάτια του ότι ακούει, αλλά ακούει πριν από μία ώρα τον μάνατζερ άλλου συλλόγου και σε μία ώρα θα μιλήσει με άλλον. Μπορεί να συμβεί.

Αλλά ο Νούνιες ήταν η πρώτη μας επιλογή και προτιμώ να είμαστε η πρώτη του επιλογή επίσης — και αυτό ήταν απολύτως ξεκάθαρο. Μου αρέσει πολύ αυτό. Τώρα θα αρχίσουμε να δημιουργούμε μια σύνδεση και μια σχέση».

Ο Νούνιες, ο οποίος σημείωσε 34 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις για την Μπενφίκα την περασμένη σεζόν, ξεκίνησε τις προπονήσεις με τους νέους συμπαίκτες του στην Μπανγκόκ μόλις την Κυριακή, αλλά έχει ήδη κάνει μεγάλη εντύπωση.

«Η κίνησή του, η φυσική του κατάσταση, ο ρυθμός δουλειάς του, η ταχύτητά του - έχει όλα όσα χρειάζεται ένας παίκτης της Λίβερπουλ», δήλωσε ο Χάρβεϊ Έλιοτ στο The Athletic.

«Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι να δούμε τι μπορεί να φέρει. Θα μας κάνει μόνο καλύτερους και θα μας δώσει ώθηση. Είμαστε σαν μια οικογένεια εδώ και θα τον φροντίζουμε. Υπάρχει το ισπανόφωνο και το πορτογαλόφωνο σώμα, οπότε αυτό βοηθάει γλωσσικά. Κανείς δεν αισθάνεται ποτέ περιττός εδώ. Υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα στην ομάδα που βοηθά τα νέα παιδιά να εγκατασταθούν».

Ήταν ενδεικτικό ότι όταν ο Νιούνιες αποχώρησε από τη προπόνηση της Δευτέρας λόγω ενός χτυπήματος, ο Τιάγκο έτρεξε κοντά του για να ελέγξει ότι ήταν καλά.

Ναι, υπήρξε ένα κραυγαλέα άστοχο σουτ μετά την είσοδο του στο ντεμπούτο του κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά πιο ενδιαφέρουσες ήταν οι έξυπνες διαδρομές του πίσω και ο τρόπος με τον οποίο οι πλάγιοι μπακ Αλεξάντερ-Άρνολντ και Ρόμπερτσον τον έψαχναν. Αυτή η συννενόηση θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ο Λουίς Ντίαζ χλεύασε τις προτάσεις ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί μετά τη μετακίνησή του £50 εκατομμυρίων από την Πόρτο στο τέλος του παραθύρου του Ιανουαρίου, καθώς φώτισε το χώρο αμέσως.

Ο Κολομβιανός επιθετικός βοηθήθηκε από το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν να αλλάξει πραγματικά τον τρόπο παιχνιδιού του μετά την άφιξή του από την Πορτογαλία και ο Κλοπ είναι σίγουρος ότι θα εξελιχθεί παρόμοια η ιστορία με τον Νούνιες.

«Ο Λουίς μόλις μπήκε μέσα, χωρίς προετοιμασία, έπαιξε και ήταν "Ω, όλα καλά, όλα έτοιμα". Ο λόγος ήταν ότι ο τρόπος που έπαιζε στην Πόρτο ήταν ο τρόπος που θέλαμε να παίξει εδώ, οπότε δεν ήταν ότι του δώσαμε ένα σενάριο και του είπαμε, "Ρίξτε μια ματιά σε αυτό"», λέει ο Κλοπ.

«Τον αφήσαμε να παίξει και μετά προσαρμόσαμε λίγο εδώ κι εκεί. Αυτό είναι λίγο πολύ και με τον Νούνιες. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον Νούνιες σε μια ή δύο ή τρεις εβδομάδες.

«Θέλω ο Νούνιες να παίζει όπως ο Μπόμπι Φιρμίνο στην ίδια θέση; Οχι, καθόλου. Δεν βγάζει νόημα. Μιλάμε για ένα ψεύτικο εννιάρι και ένα κανονικό εννιά. Αυτή είναι η διαφορά.

Πρέπει να προσαρμοστούμε λίγο και αν θα είναι στο πρώτο παιχνίδι της Premier League ή το δεύτερο ή το τρίτο ή το τέταρτο, δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο. Υπάρχει πάντα μια δημόσια συζήτηση αν θα έπρεπε να το κάνουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι έχουμε πολλούς τραυματισμούς. Μπορούμε απλώς να το δουλέψουμε και θα δούμε στην προπόνηση πόσο γρήγορα θα πάνε τα πράγματα».

Για τόσο καιρό, η γραμμή κρούσης της Λίβερπουλ ήταν εύκολο να προβλεφθεί με τον Σαλάχ, τον Μανέ και τον Φιρμίνο να πρωτοστατούν. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει πλέον. Ο Ντιόγκο Ζότα διέλυσε αυτή την καθιερωμένη τριάδα όταν ουσιαστικά τερμάτισε την θέση του Φιρμίνο ως εγγυημένος βασικός μετά την άφιξή του από τη Γουλβς. Στην συνέχεια, ο Ντίας έδωσε μια άλλη διάσταση στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν.

Μετά από ένα καλοκαίρι που ο Οριγκί και ο Μιναμίνο ακολούθησαν τον Μανέ στην επιδίωξη μιας νέας πρόκλησης αλλού, ο Κλοπ πιστεύει ότι έχει μια σειρά από πιθανούς μπροστινούς συνδυασμούς που θα κάνουν τους αντιπάλους να μαντεύουν. Του αρέσει να έχει έναν βαθμό απρόβλεπτου.

Θα μπορούσε να τηρήσει το αξιόπιστο 4-3-3 του με τον Ντίαζ και τον Σαλάχ να λειτουργούν σε κάθε πλευρά του Νούνιες. Η παρουσία του νέου επιθετικού ανοίγει επίσης το ενδεχόμενο να βρει χώρο για τον Φιρμίνο ή τον Ζότα σε διάταξη 4-2-3-1. Έπειτα, υπάρχει το προικισμένο εφηβικό δίδυμο των Φάμπιο Καρβάλιο και Χάρβεϊ Έλιοτ, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στη μεσαία γραμμή είτε στο πλάτος σε μια πρώτη τριάδα.

«Αυτό μου αρέσει σε αυτό. Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον», λέει ο Κλοπ.

«Είχαμε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια όπου ήταν πάντα ξεκάθαρο πριν την προετοιμασία της σεζόν να ξεκινήσουμε μπροστά με τον Σάντιο, τον Μπόμπι και τον Mo. Τώρα η πόρτα είναι ανοιχτή για σχεδόν όλους. Αυτό είναι πραγματικά υπέροχο και αυτό είναι που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

Αυτό θα μας κάνει εντελώς δύσκολο να αναλυθούμε πριν από το παιχνίδι. Θα ήταν τεράστια διαφορά να παίζει αυτός ή αυτός στη θέση του παιχνιδιού, που τώρα είναι πραγματικά διαφορετικό.

Ο Νούνιες είναι το Νο 9 που μπορεί να παίξει στα άκρα. Αν συγκρίνετε με τον Σάντιο, ήταν ένας εξτρέμ που μπορούσε να παίξει στο Νο 9. Έχουμε τον Λουίς, έχουμε τον Φάμπιο που μπορεί να παίξει και στα αριστερά, έχουμε τον Ντιόγκο, σίγουρα επέστρεψε και όλα αυτά τα πράγματα. Ο Mo είναι ακόμα εδώ, είναι εδώ πολύ καιρό και είναι επίσης καλός και έχουμε τον Χάρβεϊ, οπότε έχουμε τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές μπροστά που είμαι σίγουρος ότι έχω ήδη ξεχάσει κάποιες.

Δεν χάσαμε απλώς τον Μανέ, χάσαμε επίσης τον Οριγκί και τον Μιναμίνο και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι χωρίς αυτά τα δύο αγόρια δεν θα είχαμε κερδίσει έναν από τα δύο Κύπελλα πέρυσι, οπότε είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό, αλλά είχαμε την αίσθηση επίσης ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Όσο μας λείπει ο Σάντιο, τόσο ο Ντιοβόκ και ο Τάκι, πρέπει να ανανεώσουμε τις προσπάθειες και τον τρόπο που παίζουμε. Αυτό εξαρτάται πάντα από τις ιδιότητες των παικτών και όλοι έχουν διαφορετικές ιδιότητες, οπότε τι κάνουμε; Έχω μια ιδέα, αλλά δεν θέλω να πω τώρα ότι το κάνουμε έτσι, καθώς είμαι πραγματικά ανοιχτός σε αυτά που προσφέρουν τα αγόρια και από εκεί πάμε.

Έχουμε ένα σταθερό σχήμα αν θέλετε και όλοι ξέρουν πώς είναι έτσι, αλλά τώρα έχουμε κάποιες πραγματικές επιλογές για να αλλάξουμε τη δυναμική στον αγωνιστικό χώρο και νομίζω ότι αυτό είναι λογικό για εμάς».

Οι έξυπνες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας της Λίβερπουλ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κλοπ. Ξανά και ξανά, η κρίση τους στο μεταγραφικό παζάρι έχει αποδειχθεί σωστή. Είναι μια τεράστια επένδυση με τον Νιούνιες, αλλά ο προπονητής είναι πεπεισμένος ότι θα ανθίσει όπως ακριβώς πριν από αυτόν οι Ζότα και Ντίας.

«Είμαστε πραγματικά θετικοί σε αυτό, αλλά πρέπει ακόμα να το αποδείξουμε», προσθέτει.

«Ξέρουμε ακριβώς τι χρειαζόμαστε και ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε. Δεν θα κυνηγήσουμε έναν παίκτη εκεί έξω μόνο και μόνο επειδή τον θέλουν άλλες ομάδες. Έχουμε ξεκάθαρες ιδέες.

Τα τελευταία χρόνια, πρέπει να λέτε πιο συχνά ότι πήραμε τον παίκτη που θέλαμε - και αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ήταν πάντα οι πρώτες επιλογές (για όλους τους άλλους) και μερικές φορές οι άνθρωποι έλεγαν «Γιατί αυτός;».

Αλλά νομίζω ότι με τον Ντάργουιν ήταν κάπως ξεκάθαρο και όλοι συμφωνούν ότι είναι ένας πολύ καλός επιθετικός. Δεν πάμε για φανταχτερά πράγματα. Θέλουμε να βρούμε τα σωστά πράγματα για εμάς και αυτό λειτούργησε. Εν μέρει λόγω της ποιότητας, εν μέρει λόγω του χαρακτήρα.

Ο χαρακτήρας πρέπει να ταιριάζει με τον τρόπο παιχνιδιού μας. Και εκείνη τη στιγμή, όταν αποδέχεστε τον τρόπο που παίζουμε, θα έχετε αμέσως το όφελος από το πώς παίζουμε. Για τους επιθετικούς παίκτες, είναι πολύ ωραίο αν κερδίσετε την μπάλα πίσω ψηλά και δεν χρειάζεται να τρέξετε 80 μέτρα πίσω και να προσπαθήσετε να πιάσετε την μπάλα και μετά να τρέξετε 80 μέτρα προς την άλλη κατεύθυνση. Όλα αυτά βοηθούν και γι' αυτό λειτουργεί. Ελπίζω ότι θα λειτουργήσει ξανά».