Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο

 Η μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στην Άρσεναλ ούτε τον ίδιο φαίνεται να ωφέλησε ούτε τη λονδρέζικη ομάδα.

Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο

Πέντε γκολ στις δυο πρώτες αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ μετράει η Άρσεναλ με τον διεθνή Έλληνα στο κέντρο της άμυνάς της. Δεν θα το έλεγες και το καλύτερο ξεκίνημα για μια ομάδα που δηλώνει διεκδικήτρια του τίτλου.

Βεβαίως δεν τα δέχτηκε από τη Μπράιτον (όπως η Γιουνάιτεντ) αλλά από τις Μάντσεστερ Σίτι (0-2 στο γήπεδό της) και Τσέλσι (2-3 εκτός έδρας) που ήταν οι δυο τελευταίες πρωταθλήτριες στην Αγγλία.

Αλλά με την εικόνα που παρουσίασε στα δυο πρώτα επίσημα παιχνίδια, είναι βέβαιο ότι ο Τσεχ θα μαζέψει αρκετές φορές τη μπάλα από τα δίχτυα του και στις αναμετρήσεις με ομάδες μικρότερης δυναμικότητας. Κατά πως λέει ο λαός, «δώσε θάρρος στο χωριάτη...»

Η άμυνα υπήρξε η αχίλλειος πτέρνα της Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια. Με τις επιπολαιότητες, τις κακές αντιδράσεις και τις συχνές γκέλες της χαντάκωσε ό,τι καλό δημιούργησε η επίθεση και πριόνισε την καρέκλα του προπονητή Αρσέν Βενγκέρ.

Ο Αλσατός τεχνικός πλήρωσε το γεγονός ότι, είτε από ξεροκεφαλιά, είτε από κακή εκτίμηση, απέτυχε σε όλες τις επιλογές του τα τελευταία χρόνια. Ο καλύτερος στόπερ του, ο Κοσιένλι αποδείχθηκε εύθραυστος (μια παίζει, τρεις είναι τραυματίας). Οι υπόλοιπες ήταν ο γκαφατζής Μουστάφι, ο αργοκίνητος Μερτεσάκερ και οι αφερέγγυοι Χόλντινγκ, Τσέιμπερς.

Θα περίμενε κανείς ότι με την αποχώρηση του Βενγκέρ η κατάσταση στην άμυνα θα διορθωνόταν, γιατί, δεν μπορεί, μόνο ένας χαζός θα επαναλάμβανε τα λάθη του «διωγμένου» προκατόχου του. Να όμως που οι φίλοι της Άρσεναλ βρίσκονται μπροστά στο ίδιο έργο θεατές.

Δεν ξέρω αν ο Ουνάι Έμερι, που πήρε τη θέση του Βενγκέρ, έχει τη δική του συνταγή ή αντιγράφει αυτή του Γκουαρντιόλα. Ο Ισπανός τεχνικός τοποθετεί τη γραμμή άμυνάς του πολύ ψηλά, κοντά στη «σέντρα», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, αφενός να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από την εστία του Τσεχ, αφετέρου να μικρύνει το πλάτος του γηπέδου όταν η ομάδα του επιτίθεται.

Όμως αυτό το στυλ ττου παιχνιδιού προϋποθέτει την παρουσία γρήγορων αμυντικών. Κι εδώ ακριβώς είναι που ο Σωκράτης «πίνει το κώνειο». Ο Παπασταθόπουλος ποτέ του δεν υπήρξε ταχύς. Σε οργανωμένη άμυνα όχι μόνο κρατά τη θέση του αλλά αναδεικνύεται και σε ηγέτη.

Εκεί που έχει πρόβλημα είναι όταν θα πρέπει να σταματήσει ταχυπόδαρους επιθετικούς σε ανοιχτό γήπεδο. Τότε συμβαίνει αυτό που είδαμε στα δυο πρώτα γκολ της Τσέλσι. Του βγαίνει η γλώσσα να κυνηγά τον Πέδρο ή τον Μοράτα αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να τους δει από κοντά καθώς σκοράρουν...

Ο Έμερι υποστηρίζει ότι είναι νωρίς για κριτική γιατί το πρότζεκτ του βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που δεν μας λέει με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί αφού περίπτωση να γίνουν ταχύτεροι ο Μουστάφι με τον Σωκράτη δεν υπάρχει.

Και είναι απορίας άξιο πως ενώ είχε κατά νου να κάνει την Άρσεναλ να παίζει όπως η Μάντσεστερ Σίτι, εκείνος επέλεξε το καλοκαίρι από τους δεκάδες στόπερ που υπήρχαν στην αγορά, έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Παπασταθόπουλου.

Τώρα και τον Σωκράτη εκθέτει και ο ίδιος εκτίθεται.