Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει τα μεγάλα κλαμπ

Πως η οικονομική κρίση στην Τουρκία επηρεάζει τον αθλητισμό και ειδικά τους μεγάλους συλλόγους σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει τα μεγάλα κλαμπ

Τα τελευταία χρόνια μία ποδοσφαιρική αγορά που δύσκολα μπορούσε κανείς να την… κοντράρει ήταν η τουρκική. Διακινούνταν υπέρογκα ποσά και αρκετά σημαντικά ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επέλεξαν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε τουρκικούς συλλόγους. Ακόμα και Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν δίστασαν να παίξουν στα βάθη της Τουρκίας βρίσκοντας ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Άλλοι το επιδίωξαν κιόλας να συνεχίσουν σε σύλλογο της γειτονικής χώρας την καριέρας τους γνωρίζοντας πως θα καταφέρουν να βρουν ένα εξαιρετικά υψηλό συμβόλαιο.

Ακόμα και στο μπάσκετ είδαμε τουρκικές ομάδες, έχοντας φυσικά πίσω τους και χορηγούς-κολοσσούς, να ξοδεύουν τρελά ποσά και να αποκτούν την αφρόκρεμα του αθλήματος. Δύσκολα μπορούσε κάποιος να τα βάλει μαζί τους.

Τα όσα συμβαίνουν, όμως τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική χώρα δεν γίνεται να αφήσουν ανεπηρέαστο τον αθλητισμό. Η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας φυσικά και επηρεάζει τον αθλητισμό, τα μεγάλα κλαμπ της χώρας και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, Αμπντουραχίμ Αλμπαϊράκ αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην τουρκική οικονομία και μάλιστα μίλησε με σκληρά λόγια κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Υπάρχει αυτός ο καταραμένος άνθρωπος. Μας έχει καταστρέψει. Μιλάω για τον Τραμπ. Αυτός ο καταραμένος αυξάνει το χρέος μας κατά 25% κάθε μέρα. Όλα τα κλαμπ προσπαθούν να πουλήσουν παίκτες. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε εύκολα. Πληρώσαμε πολλά χρήματα όταν τους κάναμε μεταγραφή, αλλά πλέον οι ισοτιμίες έχουν αλλάξει εντελώς», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτικό ότι η Γαλατά έχει δαπανήσει φέτος μόνο 2 εκατ. αγγλικές λίρες για να αγοράσει τον Ναγκαμότο από την Ίντερ. Οι υπόλοιπες κινήσεις της είναι δανεισμοί, ενώ το χρέος της αυξάνεται 25% την ημέρα.