Premier League: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Πρέμιερ Λιγκ άνοιξε τις πύλες της και ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει πως αναμένεται να εμφανισθούν φέτος φαβορί και αουτσάιντερ, όπου η Λίβερπουλ έκλεψε την παράσταση στις μεταγραφές!

Premier League: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το πλέον συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου η Πρέμιερ Λιγκ άνοιξε και φέτος από τις πρώτες τα «φτερά της». Φαβορί οι ίδιες όπως και πέρυσι ομάδες, εκτός αν δούμε πάλι κανένα όνειρο του στυλ Λέστερ. Δύσκολο ωστόσο να γίνει πραγματικότητα, όσο κι αν στην Αγγλία οι εκπλήξεις είναι μέρος του προγράμματός της.

Πρώτο φαβορί υπάρχει όμως και ακούει στο όνομα της πρωταθλήτριας, Μάντσεστερ Σίτι. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα μπορεί να μην ξόδεψε τα χρήματα προηγούμενων ετών, ωστόσο δεν έμεινε άπρακτη. Απέκτησε με νέο μεταγραφικό ρεκόρ του συλλόγου της, τον Ριγιάντ Μαχρέζ για τον οποίο κατέβαλε στην Λέστερ το ποσό των 67, 8 εκ. ευρώ. Πήρε επίσης με 2.5 εκ. ευρώ τον Φίλιπ Σάντλερ από την Ολλανδική, Τσβόλε . Αλλαγές δεν αναμένονται στην ομάδα, που θα στηριχθεί στην κλάση των Ντε Μπρούινε, Γκίντογκαν, Αγουέρο και Νταβίντ Σίλβα.

Η φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, Λίβερπουλ ενισχύθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα του Νησιού. Κάλυψε τα νώτα της με την απόκτηση του διεθνούς βραζιλιάνου τερματοφύλακα, Άλισον Μπέκερ (62,5 εκ. που θα φτάσουν τα 70 από Ρόμα). Πήρε τον συμπατριώτη του, αμυντικό χαφ της Μονακό, Φαμπίνιο με 50 εκ.ευρώ. Τον Ελβετό, ακραίο μεσοεπιθετικό της Στόουκ, Σερντάν Σακίρι με 14, 7 εκ.ευρώ, ενώ είχε ήδη κλείσει από πέρυσι το καλοκαίρι τον χαφ της Λειψίας, Ναμπί Κειτά με 60 εκ. ευρώ. Παράλληλα διατήρησε την εκπληκτική επιθετική της γραμμή με τους Σαλάχ, Φιρμίνο και Μανέ. Όλα δείχνουν πως είναι σε θέση πλέον να διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις μετά από πάρα πολλά χρόνια, τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Πριν καλά – καλά ξεκινήσει το πρωτάθλημα και άρχισαν οι γκρίνιες στο «Ολντ Τράφορντ» ο Ζοσέ Μουρίνιο τα έχει με τους δημοσιογράφους και την διοίκηση που δεν του πήραν ορισμένους ποδοσφαιριστές που ήθελε. Έως τελευταία στιγμή πάντως η Γιουνάιτεντ έδινε μάχη για τον Ουρουγουανό στόπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης, Γοδίν αλλά δεν ευτύχησε να τον εντάξει στο δυναμικό της. Προτίμησε να παραμείνει στους «ροχιμπλάνκος». Πήρε όμως τον βραζιλιάνο, μεσοεπιθετικό της Σαχτάρ Ντονέτσκ, Φρεντ για τον οποίο πλήρωσε 59, 4 εκ.ευρώ. Ακόμη απέκτησε και τον ταλαντούχο ακραίο μπακ της Πόρτο, Ντιόγκο Νταλό. Η άμυνά της τουλάχιστον στα άκρα, παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες, καθώς έφτασαν τα 33τους ο Βαλένσια με τον Άσλει Γιάνγκ , εκτός αν ο νεαρός, Νταλό (δεξιά) και ο Λουκ Σο (απίστευτα άτυχος) καταφέρουν και παρουσιάσουν αυτά που μπορούν και ξέρουν. Στο κέντρο το βάρος θα πέσει στον Πογκμπά που του έδωσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού ο Μουρίνιο σε μία προσπάθεια να τον κρατήσει στο Μάντσεστερ και να ξεχάσει τις «σειρήνες» της Μπαρσελόνα. Πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του διεθνούς γάλλου, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο πρόσφατο Παγκόσμιο κύπελλο, αλλά δεν έχει πείσει στους «κόκκινους διαβόλους». Επιθετικά είναι δυνατή με τους Ράσφορντ, Λουκακού και Λίντγκαρντ,ενώ ερωτηματικό αποτελεί ο Μαρσιάλ.

Η Τότεναμ πέρυσι πλησίασε ξανά κοντά στον τίτλο, αλλά το καλοκαίρι δεν έκανε καμία μεταγραφική κίνηση. Ίσως η κατασκευή του νέου «Γουάιτ Χάρτ Λέιν», ίσως έχει κάτι άλλο στο μυαλό του (για προώθηση νέων ταλέντων) ο Ποκετίνο έπαιξαν τον ρόλο τους. Γεγονός είναι ότι έγινε η πρώτη ομάδα μετά το 2003 που δεν ξόδεψε ούτε ένα…ευρώ για νέο ποδοσφαιριστή. Σίγουρα διαθέτει καλό σύνολο , αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει και τα φόντα για να τερματίσει πρώτο τον Μάιο…

Έστω και στο …πάρα πέντε η Τσέλσι πραγματοποίησε μία σπουδαία μεταγραφή, παίρνοντας από την Μπιλμπάο με ποσό ρεκόρ για τερματοφύλακα, που ανέρχεται στα 80 εκ. ευρώ (71, 6 συν διάφορα μπόνους) κι αναφερόμαστε στον Ισπανό, Κέπα. Τον 23χρονο ταλαντούχο πορτιέρε που σίγουρα θα καλύψει όσο καλύτερα μπορεί την μετακίνηση του Κουρτουά στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ακόμη η ομάδα του Λονδίνου που έχει νέο προπονητή, τον Ιταλό, Μαουρίτσιο Σάρι πήρε δανεικό από την Ρεάλ και τον Κροάτη, διεθνή μεσοεπιθετικό, Κόβατσιτς , ο οποίος έχει τα φόντα να την βοηθήσει σημαντικά. Θετική και η απόκτηση του βραζιλιάνου μέσου της Νάπολι, Ζορζίνιο αντί 57, 4 εκ.ευρώ. Αν ο Σάρι καταφέρει και βρει την λύση στο πρόβλημα του σκοραρίσματος, καθώς ο Ισπανός, Μοράτα έως τώρα δεν έχει πείσει, τότε είναι ικανή για σπουδαία πράγματα η Τσέλσι.

Με τον Πορτογάλο-πρώην προπονητή του Ολυμπιακού- Μάρκο Σίλβα στο «τιμόνι της» η Έβερτον ποντάρει για μία αξιόλογη πορεία στο φετινό πρωτάθλημα. Πραγματοποίησε μερικές σημαντικές μεταγραφές όπως του μέσου της Μπαρσελόνα (δανεικός) , Αντρέ Γκόμες. Του κολομβιανού στόπερ της Μπαρσελόνα, Γέρι Μίνα με 30 εκ.ευρώ. Του βραζιλιάνου επιθετικού της Γουότφορντ, Ριτσάρλισον με 45 εκ. ευρώ. Του γάλλου, ακραίου μπακ επίσης της Μπαρσελόνα, Λούκας Ντινιέ με 20 εκ.ευρώ καθώς και του επιθετικού της Σεβίλλης, Σάντρο Ραμίρες με 6 εκ.ευρώ. Επίσης πήρε και τον ελεύθερο από την Σαχτάρ Ντονέτσκ, Μπέρναρντ έναν πολύ καλό μεσοεπιθετικό. Η Έβερτον με την ενίσχυση αυτή, είναι ικανή για μεγάλα πράγματα…Θα κυνηγήσει σίγουρα έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ

Αλλαγές και μάλιστα πολλές στην Άρσεναλ. Ο αμερικανός, Στάν Κρένκε πήρε τον πλήρη έλεγχο του συλλόγου μ ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 97%. Τον Ισπανό, Ουνάι Έμερι να διαδέχεται τον Βενγκέρ (έμεινε 22 χρόνια ) στην τεχνική ηγεσία. Πήρε ποδοσφαιριστές ουσίας όπως ο γερμανός τερματοφύλακας, Μπέρντ Λένο με 25 εκ.ευρώ (από την Λεβερκούζεν). Τον διεθνή κεντρικό αμυντικό της Ντόρτμουντ, Σωκράτη Παπασταθόπουλο με 19 εκ.ευρώ. Τον μέσο της Σαμπντόρια, Λούκας Τορέιρα με 30 εκ.ευρώ. Τον δεξιό μέσο της Λοριάν , Ματέο Γκουεντούζι με 9 εκ.ευρώ και τον ελεύθερο από την Γιουβέντους, ελβετό δεξιό μπακ, Στεφάν Λιχστάινερ. Είναι μία νέα εποχή για τους «κανονιέρηδες» και σίγουρα ένα μεγάλο ερωτηματικό για την φετινή πορεία της…

Τέλος πέρυσι η Γουέστ Χαμ είχε μία σκληρή σαιζόν. Τώρα με τον Μανουέλ Πελεγκρίνι και τις πολύ καλές μεταγραφικές της ενέργειες, μπορεί να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Γιουρόπα Λίγκ.

Πήρε τον βραζιλιάνο επιθετικό της Λάτσιο, Φελίπε Άντερσον με 40 εκ. ευρώ. Τον Ουκρανό, μεσοεπιθετικό της Ντόρτμουντ, Αντρέι Γιαρμολένκο με 25 εκ.ευρώ. Τον κολομβιανό χαφ της Φιορεντίνα, Κάρλος Σάντσες ένα μεγάλο μαχητή. Τον Πολωνό τερματοφύλακα, Λούκας Φαμπιάνσκι με 7, 9 εκ.ευρώ από την Σουόνσι. Τον γάλλο κεντρικό αμυντικό της Τουλούζ, Ίσα Ντιόπ με 25 εκ.ευρώ . Τον βραζιλιάνο ακραίο μπακ της Κορίνθιανς, Βαλμπουένα (καμμία σχέση με τον γάλλο) . Τον μεσοεπιθετικό της Αρσεναλ, κι ένα φεγγάρι του ΠΑΟΚ, Λούκας Πέρεθ με 4, 45 εκ.ευρώ. Και τον διεθνή άγγλο μέσο, Πολ Γουίλσιρ που δεν ανανέωσε με τους «κανονιέρηδες». Η Γουέστ Χαμ αναμένεται καλύτερη από πέρυσι και ίσως είναι μέσα στην πρώτη 7άδα…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo