Ντιβόκ Οριγκί: Ένας θρύλος του «Άνφιλντ», από τις σκιές στο φώς

Αν ανατρέξει κανείς στην καριέρα του Ντιβόκ Οριγκί στην Λίβερπουλ θα παρατηρήσει ότι κάθε φορά που μοιάζει να τελειώνει, εκείνος προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο.

Ντιβόκ Οριγκί: Ένας θρύλος του «Άνφιλντ», από τις σκιές στο φώς

Ο Ντιβόκ Οριγκί θα αποχωρήσει το καλοκαίρι από την Λίβερπουλ καθώς ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του και όπως όλα δείχνουν οδεύει προς την Serie A και την Μίλαν.

Η αρμάδα του Γιούργκεν Κλοπ οδεύει σε ένα ιστορικό «quadruple» και θα θεωρούσε κανείς πως ο Βέλγος επιθετικός θα βρίσκεται στο «οπισθόφυλλο» αυτής της ιστορίας και όχι στο «εξώφλλο».

Πριν το ντέρμπι του Μέρσεϊσάιντ, είχε παίξει μόλις δύο λεπτά μετά την νίκη επί της Νόριτς για το Κύπελλο Αγγλίας στις 2 Μαρτίου. Ο 27χρονος είχε βρεθεί να είναι η έκτη επιλογή για την επίθεση των «κόκκινων» πίσω από τους Σαλάχ, Μανέ, Ζότα, Φιρμίνο και Ντίας.

Ο Οριγκί δεν ήταν καν στην αποστολή για τα δύο προηγούμενα ματς αλλά ο τραυματισμός του Φιρμίνο στο παιγνίδι με την Μάντσεστερ Σίτι έφερε ξανά στην 23άδα τον Βέλγο.

Όλοι στην ομάδα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την νοοτροπία του Οριγκί και τον επαγγελματισμό που συνεχίζει να δείχνει στις προπονήσεις ενώ αποτελεί την επιτομή του ανιδιοτελή «team-player» που επιθυμεί ο Γιούργκεν Κλοπ.

Εξ’ου και όταν η Λίβερπουλ βρέθηκε στην θέση να χρειάζεται έμπνευση μπροστά στην άμυνα της Έβερτον, ο Κλοπ ήξερε ότι μπορεί να βασιστεί στον Οριγκί. Η είσοδος του Βέλγου μαζί με τον Λουίς Ντίας κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες των «reds» για την κατάκτηση του τίτλου.

Συνεργάστηκε άψογα με τον Σαλάχ στο «χτίσιμο» του πρώτου γκολ και έπειτα έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα απέναντι στα «ζαχαρωτά» γράφοντας το 2-0.

Ο 27χρονος κυνηγός «σεληνιάζεται» απέναντι στην ομάδα του Φρανκ Λάμπαρτ καθώς αυτό ήταν το έκτο του γκολ σε δέκα συμμετοχές απέναντί της. Τον ίδιο αριθμό τερμάτων είχε πετύχει απέναντι στους «μπλε» ο θρυλικός Ρόμπι Φάουλερ όμως σε 11 περισσότερα παιγνίδια και περισσότερα από τον εμβληματικό Σερ Κένι Νταλγκλίς (5 γκολ σε 23 ματς). Οι μόνο που έχουν σκοράρει περισσότερες φορές απέναντι στην Έβερτον για την Λίβερπουλ είναι οι Nτικ Φόρσο και Χάρι Τσέιμπερς την δεκαετία του 1920, ο Στήβεν Τζέραρντ και ο Ίαν Ράς.

Παράλληλα, αυτή ήταν ακόμη μια «cult» στιγμή στην συλλογή του καθώς εγινε ο παίκτης της Λίβερπουλ με τα περισσότερα γκολ ως αλλαγή (11) στην εποχή της Premier League, μπροστά από τον Ντάνιελ Στάριτζ.

Ο Οριγκί ο οποίος δεν έχει ξεκινήσει ματς στο πρωτάθλημα τους τελευταίους 15 μήνες θα είχε πουληθεί το περασμένο καλοκαίρι όμως κανένα κλαμπ δεν πλήρωσε τα 15 εκατομμύρια που ζητούσαν οι «κόκκινοι» με τον Γιούργκεν Κλοπ να σχολιάζει επί του θέματος πως «μάλλον ο κόσμος δεν βλέπει αρκετά ποδόσφαιρο».

Ο Οριγκί έμεινε και ήταν αποφασισμένος να αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει. Η αγάπη του για την πόλη του Λίβερπουλ μπορεί να υπογραμμιστεί από τις προσπάθειες που κάνει να καλύπτει τα έξοδα για νέα παιδιά που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ο Βέλγος έχει στο ιστορικό του ορισμένες στιγμές που κάθε παίκτης θα ζήλευε. Η πρώτη του χρονιά στο «Άνφιλντ» περιλάμβανε το γκολ στο 96ο λεπτό απέναντι στην Γουέστ Μπρομ που έφερε τον Κλοπ και τους ποδοσφαιριστές του να αποθεώσουν τον κόσμο στο γήπεδο για την στήριξή του και αποτέλεσε το εφαλτήριο για την «αναγέννηση» του φρουρίου που λέγεται Άνφιλντ.

Πέτυχε επίσης δύο κομβικά τέρματα εντός και εκτός έδρας απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ στο Europa League όμως ο τραυματισμός του από το σοκαριστικό τάκλιν του Φούνες Μόρι στο ντέρμπι με την Έβερτον τον «κράτησε πίσω».

Η καριέρα του στο «Άνφιλντ» έμοιαζε αρκετές φορές να έχει τελειώσει, το 2018 πήγε δανεικός στην Βόλφσμπουργκ ενώ την επόμενη σεζόν έμοιαζε εκτός ομάδας. Όμως το πρώτο του γκολ στην Premier League έπειτα από 19 μήνες στο 90ο λεπτό απέναντι στην Έβερτον αναπτέρωσε το ηθικό του και έγινε η απαρχή για μια ιστορική σεζόν. Το γκολ του απέναντι στην Νιουκάστλ κράτησε την Λίβερπουλ στην μάχη του τίτλου μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Η σπουδαιότερη στιγμή του όμως με την φανέλα της Λίβερπουλ ήταν αναμφισβήτητα στην ρεβάνς του 3-0 με την Μπαρτσελόνα στο «Άνφιλντ». Ο Βέλγος σκόραρε το πρώτο και το τέταρτο τέρμα της ομάδας του στο 4-0 που της έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό του Champions League, όπου σκόραρε ξανά φυσικά ερχόμενος από τον πάγκο!

Πρόκειται για έναν τόσο ήρεμο και χαλαρό άνθρωπο που ο Τζέιμς Μίλνερ έχει πει πως πολλές φορές αναρωτιέται για το πώς είναι η ζωή στον «πλανήτη Οριγκί». Αυτή η χαλαρότητα είναι που του επιτρέπει να μένει ψύχραιμος σε καταστάσεις μεγάλης πίεσης.

Οι φίλοι της Λίβερπουλ τον λατρεύουν, μάλιστα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πανό τους γράφει: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα χωρίς τον Οριγκί».

Ο Ρόμπερτσον ανέφερε νωρίτερα μέσα στην σεζόν πως «θα φέρνω τα παιδιά μου στο άγαλμα του Οριγκί μια μέρα».

Ο ερχομός των Ζότα και Ντίας περιόρισε δραματικά τον χρόνο συμμετοχής του όμως όχι την ικανότητά του να «βγαίνει μπροστά» όταν χρειάζεται.

Τον Δεκέμβριο χάρισε την νίκη στην Λίβερπουλ στο «Μολινό» απέαντι στην Γούλβς στις καθυστερήσεις με ένα τέρμα το οποίο μπορεί να κρίνει και την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο φινάλε.

«Ο Ντιβόκ είναι ένας θρύλος μέσα και έξω από το γήπεδο» ανέφερε ο Γιούργκεν Κλοπ. «Είναι ένας επιθετικός παγκόσμιας κλάσης, είναι ξεκάθαρα ο καλύτερός μας εκτελεστής. Όλοι τον λατρεύουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον».

Το όνομα του Οριγκί αντηχούσε στο «Άνφιλντ» στα τελευταία λεπτά. Από τις σκιές και πάλι στο φώς. Το τέλος του στην Λίβερπουλ αχνοφαίνεται όμως δεν θα φύγει στο «οπισθοφυλλο», θα φύγει στο «πρωτοσέλιδο».