Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τι φέρνει ο τεν Χάγκ στην ομάδα

Ο Έρικ τεν Χάγκ είναι ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποιες ήταν οι αρχές του στον Άγιαξ και πώς τις εφαρμόζει στο γήπεδο;

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Τι φέρνει ο τεν Χάγκ στην ομάδα

Ο Έρικ τεν Χάγκ είναι και επίσημα ο νέος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι δεδομένο πως ο Ολλανδός θα προσπαθήσει να επαναλάβει στο Νησί τις επιτυχίες που είχε στον Άγιαξ.

Ο τεν Χάγκ είναι θιασώτης του 4-3-3 όπως και οι επικείμενοι αντίπαλοί του Γιούργκεν Κλοπ και Πεπ Γκουαρντιόλα. Στον Άγιαξ φέτος συνήθως επιλέγει στην τετράδα της άμυνας τους Μπλιντ, Μαρτίνες, Τίμπερ και Μαζράουι και στην μεσαία γραμμή τριάδα με Γκράβενμπερχ, Άλβαρες στην βάση και τον Μπέργκβαις μπροστά τους. Στην γραμμή κρούσεις συνήθως αγωνίζονται οι Τάντιτς, Αλέ και Άντονι, ο οποίος λέγεται πως θα ακολουθήσει τον προπονητή του στο Μάντσεστερ.

Οι αρχές που διέπουν την ομάδα του είναι το πλάτος, το κάθετο ποδόσφαιρο και η χειραγώγηση της πίεσης των αντιπάλων.

Ο Ολλανδός προπονητής θέλει τις επιθέσεις του να ξεκινάνε από χαμηλά, από τον τερματοφύλακα, δημιουργώντας μια στέρεα δομή για το build-up. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί είναι άνετοι με την μπάλα στα πόδια και μπορούν να παίξουν με απλές, προωθητικές πάσες.

Για να υποστηρίξει το χτίσιμο από τους στόπερ, δίνει εντολή τόσο στον τερματοφύλακα όσο και στα δύο πλάγια μπακ να μένουν κοντά τους ούτως ώστε να δημιουργείται ένα ασφαλές τόξο γύρω από την μπάλα.

Συχνά, ένας από τους μπακ έρχεται πιο χαμηλά και κεντρικά στο γήπεδο προκειμένου να αναλάβει ρόλο δημιουργού έχοντας περισσότερο χώρο και χρόνο για να βρει κάθετες μπαλιές στην δική του πλευρά του γηπέδου.

Την ίδια ώρα, με τον ίδιο τρόπο που ο Γκουαρντιόλα χρησιμοποιεί τον Ρόντρι, ο τεν Χάγκ δίνει εντολή στον αμυντικό χαφ να κατέβει χαμηλότερα προκειμένου να λειτουργήσει σαν «άγκυρα» και να δώσει την ευκαιρία στους δύο εσωτερικούς μέσους να ανέβουν ψηλότερα και να «βγάλει» από το παιγνίδι τους αντιπάλους που ασκούν πίεση.

Βασικό ρόλο στην εκτέλεση του παραπάνω πλάνου στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν αποκλείεται να παίξει ο Ντόνι φαν ντε Μπεκ. Ο Ολλανδός μέσος αποτελεί δημιούργημα του τεν Χάγκ και ως εκ τούτου είναι άριστος γνώστης του πλάνου παιγνιδιού του.

Τα θεμέλια του τρόπου ανάπτυξης του τεν Χάγκ είναι στέρεα. Η ουσία όμως είναι ότι ο Άγιαξ βρίσκεται σε θέσει να προωθήσει την μπάλα και να δημιουργήσει αλλά μπορεί παράλληλα να βγάλει αυτοματισμούς και να λύσει προβλήματα προσαρμοζόμενος σε διάφορα σχήματα αντιπάλου.

Όσον αφορά την προώθηση του παιγνιδιού, τα «κλειδιά» είναι:

  • Να ανοίξει τις αντίπαλες γραμμές
  • Να έχει χώρο και χρόνο να κάνει την πάσα
  • Να επιτρέψει στον δέκτη της πάσας να λαμβάνει με συνέπεια την μπάλα με τον βέλτιστο τρόπο.

Γενικότερα, ο τεν Χάγκ έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες ολόκληρες χρονιές με τον Άγιαξ έχοντας ποσοστό νικών 79% στην Eredivisie, το οποίο είναι το κορυφαίο ανάμεσα στους προπονητές με περισσότερα από 100 ματς στον πάγκο μιας ομάδας.