Άλκης Τσαβδαράς, ο πιο φανατικός οπαδός της Άιντραχτ εδώ και μέλος του συλλόγου: «Από τον Ντέταρι»!

Ο σπίκερ της Cosmote TV ήρθε στα 14 του στην Ελλάδα από την Γερμανία. Είναι Άιντραχτ και  Άρης! «Δεν ξανάγινε τέτοια μετακίνηση 30.000 οπαδών εκτός έδρας στην Ευρώπη από γερμανική ομάδα!»

Άλκης Τσαβδαράς, ο πιο φανατικός οπαδός της Άιντραχτ εδώ και μέλος του συλλόγου: «Από τον Ντέταρι»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι ο πιο φανατικός οπαδός της Άιντραχτ στην Ελλάδα. Είναι και μέλος του συλλόγου! Ο ειδικός στην Μπουντεσλίγκα, σπίκερ της Cosmote TV, Άλκης Τσαβδαράς. Είναι πολύ στα… πάνω του, αφού εκτός από Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι και Άρης. Σιγά μην τον άφηνα μετά τους 30.000 Γερμανούς που είδαμε στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/4/2022

Πόσα χρόνια είσαι δημοσιογράφος;


Από το 1997.


Τα γερμανικά σου άπταιστα φαντάζομαι. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με την Μπουντεσλίγκα;


Έχω γεννηθεί στη Χαϊδελβέργη.


Ωραία πόλη αυτή.


Ένας μικρός παράδεισος! Θεωρείται η κορυφαία πόλη της Γερμανίας σε ομορφιά και σε γνώση. Με εξαιρετικό πανεπιστήμιο. Δεν είχε δεχθεί βομβαρδισμό η πόλη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω Αμερικανών φοιτητών στο πανεπιστήμιο εκεί. Έμεινε άθικτη η ομορφιά της.


Πόσων χρόνων ήρθες στην Ελλάδα;


Έμεινα στη Γερμανία έως τα 14 μου.


Έλληνες γονείς;


Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, που γνωρίστηκαν εκεί.


Ήξερες ελληνικά καλά όταν ήρθες στην Ελλάδα; Δύσκολη η προσαρμογή;


Δύσκολη η προσαρμογή, γιατί τα σχολεία ήταν τελείως διαφορετικά... Ελληνικά ήξερα από το σπίτι, αλλά πήγαινα και σε ελληνικό σχολείο το απόγευμα και σε γερμανικό το πρωί.


Πώς έγινες Άιντραχτ; Δεν είναι μεγάλη ομάδα, δεν έχει ιδιαίτερους τίτλους.


Το 1988 τελικός Κυπέλλου, παραδοσιακά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, Άιντραχτ - Μπόχουμ. Στην εντεκάδα Λάγιος Ντέταρι!


Λάγιος ο θεός, Λάγιος ισχυρός, Λάγιος αθάνατος, ελέησον ημάς.


Έπαιζα μπαλίτσα σε τοπική ομάδα, 9 χρόνων, σε χορτάρι φυσικό, παρεμπιπτόντως όλα τα γήπεδα για τα πιτσιρίκια εκεί έχουν φυσικό χόρτο, γυρίζω σπίτι και ανοίγω την τηλεόραση. Βλέπω τον τελικό. 0-0 το σκορ, φάουλ ο Ντέταρι, 1-0, γεια σας. Κι έγινα Άιντραχτ. Επίσης, η Φρανκφούρτη ήταν κοντινή μας πόλη εκεί όπου μέναμε. Υπήρχαν και πιο κοντινές ομάδες, όπως η Καϊζερσλάουτερν, αλλά εγώ κόλλησα με την Άιντραχτ.


Από ελληνικές ομάδες τι ήσουν;


Ο πατέρας μου είναι από τη Χαλκιδική, από τον Άγιο Πρόδρομο στον Πολύγυρο. Όποτε ερχόμασταν με το αμάξι στην Ελλάδα, ειδικά για διακοπές, ερχόμασταν από την πρώην Γιουγκοσλαβία, 24 ώρες ήμασταν μέσα στο αμάξι, και κάναμε στάση στη Θεσσαλονίκη. Ο νονός του πατέρα μου έχει έναν γιο που έγινε δικός μου νονός. Έμεναν οι νονοί δύο στενά πίσω από το Χαριλάου. Πηγαίναμε λοιπόν στο Χαριλάου. Ήταν και η επιρροή της μεγάλης ομάδας του μπάσκετ που είχε τότε ο Άρης. Έγινα Άρης.


Πώς πήγαν 30.000 οπαδοί της Άιντραχτ στη Βαρκελώνη; Εσύ το ήξερες καιρό πριν;


Το είχαν πει δυο τρεις μέρες πριν από το ματς, δεν ήθελαν να διαρρεύσει πιο πριν. Είναι πάρα πολύ οργανωμένοι. Είναι πανούργοι. Γενικώς τα μεγάλα κλαμπ στη Γερμανία έχουν πολλή οργάνωση στους οπαδούς, έχουν και χρήματα... Και έχουν συνεργασία με τις διοικήσεις των ομάδων. Να σου πω κάτι που είναι εντυπωσιακό;
Εντυπωσιακά πράγματα θέλω, αυτά σου ζήτησα να μου πεις πριν ξεκινήσουμε.
Η ρεβάνς στη Βαρκελώνη ήταν Πέμπτη και από τη Δευτέρα έγραφαν οι οργανωμένοι οπαδοί της Άιντραχτ «πάμε με λευκά μπλουζάκια όλοι» ενώ είναι η τρίτη εμφάνιση της ομάδας! Και πήγαν με λευκά μπλουζάκια όλοι. Και φόραγε σε αυτό το ματς λευκή φανέλα και η Άιντραχτ.


Σε συνεννόηση, λοιπόν, η ομάδα με τους οπαδούς, ακόμα και για το τι φανέλα θα φοράνε.


Προφανώς.


Ποιες είναι οι δύο πρώτες εμφανίσεις της Άιντραχτ;


Η πρώτη είναι μαύρο με κόκκινο στο πλάι. Η δεύτερη είναι κόκκινη με οριζόντιες μαύρες ρίγες. Η τρίτη είναι λευκή. Ε, αυτή φόρεσαν οι οπαδοί και οι παίκτες για τη ρεβάνς στη Βαρκελώνη.


Επεισόδια δεν έγιναν.


Όχι. Και, ξέρεις, δεν είναι από τα καλύτερα παιδιά οι ούλτρας της Άιντραχτ...


H επίσημη ομάδα τι είπε για την απόβαση των οπαδών;


Είπε ότι δεν φέρει ευθύνη και ότι οι οπαδοί μας είναι πάρα πολύ έξυπνοι... Πούλησαν τα εισιτήριά τους οι Καταλανοί, ρε συ... Σε πολύ πιο ακριβή τιμή λογικά.


Έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη μετακίνηση οπαδών γερμανικής ομάδας σε ευρωπαϊκό ματς; Όχι σε τελικό. Σε απλή ρεβάνς.


Ακόμα και σε τελικό τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε! Είναι ρεκόρ όλων των εποχών για γερμανική ομάδα αυτή η μετακίνηση σε ευρωπαϊκό αγώνα.


Καλά, το έπιασα λοιπόν και ασχολούμαι.


Είναι ιστορικό γεγονός, δεν έχει ξαναγίνει τέτοια μαζική μετακίνηση 30.000 οπαδών σε ξένη χώρα από γερμανικό σύλλογο.


Το πίστευες ότι θα περνάγατε την Μπαρτσελόνα μετά το 1-1 του πρώτου ματς;


Ναι, το πίστευα κι εγώ. Παρότι η Μπάρτσα πήγαινε τρένο με επτά σερί νίκες, με τον Τσάβι να τους έχει ανεβάσει, η εικόνα του πρώτου αγώνα όταν τέλειωσα την περιγραφή με άφησε παραπονεμένο ότι αδικείται από το 1-1 η Άιντραχτ. Και με παίκτη λιγότερο εμείς στα τελευταία 15 λεπτά. Στη δε ρεβάνς τούς πήραμε τον αέρα από την αρχή του ματς.


Ποιο είναι το ατού αυτής της ομάδας;


Όσο κουλό κι αν ακουστεί, έχει αποκτήσει την τελευταία πενταετία βαριά φανέλα στην Ευρώπη. Τέσσερις χρονιές παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ και τις τέσσερις πέρασε στα νοκ άουτ, δύο φορές έφτασε στον ημιτελικό.


Πιστεύεις ότι θα το κατακτήσει τώρα;


Θα παλέψει να το πάρει για να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, διότι στο πρωτάθλημα δεν τα έχει πάει καλά. Θα είναι πολύ δύσκολα τα ματς με τη Γουέστ Χαμ. Για εμένα φαβορί στην τετράδα είναι η Λειψία για να το πάρει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Άιντραχτ έχει παίξει τόσα ματς στη διοργάνωση και είναι αήττητη! Τερματοφύλακα έχει πολύ καλό, o Κόστιτς πετάει, ο Μπορέ πήρε μπρος.


Το μπάτζετ της πόσο είναι;


34 εκατομμύρια οι μισθοί ετησίως.


Λίγο είναι.


Εντάξει, Άιντραχτ είναι.


Η Ντόρτμουντ τι μπάτζετ έχει;


105 εκατομμύρια ευρώ.


Η Μπάγερν;


200 εκατομμύρια ευρώ.


Πώς γίνεται αυτή η πλούσια πόλη, η Φρανκφούρτη, η οποία είναι έδρα των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, να έχει τόσο δυναμικούς οπαδούς;


Δεν είναι μόνο τράπεζες και χρηματιστήριο αυτή η πόλη. Έχει και τα περίχωρα, να ξέρεις πολύς κόσμος προτιμά να μένει στα περίχωρα για καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι πολύ πιστοί στις τοπικές τους ομάδες οι Γερμανοί.


Πόσο τοις εκατό των κατοίκων στη Φρανκφούρτη είναι Άιντραχτ;


Σχεδόν όλοι! Η εντοπιότητα είναι στον μέγιστο βαθμό. Έχουν μεγάλη κόντρα με την Όφενμπαχ που είναι δίπλα στη Φρανκφούρτη, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι σε χαμηλές κατηγορίες.


Δεν θεωρείται μεγάλη ομάδα στη Γερμανία. Ποιες είναι οι μεγάλες ομάδες εκεί;


Στη Γερμανία το βλέπουν παραδοσιακά ποια είναι η μεγάλη ομάδα. Κοιτάνε ποια έχει μεγάλη Ιστορία. Λόγου χάρη για εκείνους η Γκλάντμπαχ είναι μεγάλη ομάδα. Δεκαετία '70 μπαλάρα απίστευτη. Το Αμβούργο επίσης. Δεκαετία '80. Η Σάλκε και ας έχει ξεπέσει τόσο. Η Βέρντερ. Η Νυρεμβέργη. Η Λεβερκούζεν. Καλά, για Μπάγερν και Ντόρτμουντ, δεν συζητάμε.


Πες μου ένα περιστατικό αξέχαστο που έχει να κάνει με τη δουλειά σου και την αγάπη σου στην ομάδα αυτή.


Το 2018-19 έκανα τις μεταδόσεις με την Άιντραχτ στην Ευρώπη, την είχα πάρει από το χεράκι. Περνάμε από τον προημιτελικό με την Μπενφίκα και ζητάω από το κανάλι να μη με βάλουν στην περιγραφή, εκτός και αν μπορούσαν να με στείλουν στο γήπεδο για να κάνω την περιγραφή. Αλλιώς παρακάλεσα να κάνει άλλος την περιγραφή από το στούντιο. Και φεύγω για Φρανκφούρτη ως οπαδός! Εξασφάλισα εισιτήρια για τον ημιτελικό με την Τσέλσι. Μάιος 2019. Άιντραχτ - Τσέλσι 1-1. Αυθημερόν ταξίδι έκανα για Φρανκφούρτη, το έζησα όλο αυτό που έγινε στην πόλη και στο γήπεδο και πέταξα για Αθήνα στις 5 το πρωί!


Στη ρεβάνς τι έγινε;


Πάλι 1-1 στο Λονδίνο, αποκλειστήκαμε από την Τσέλσι στα πέναλτι. Και μετά το κατέκτησε η Τσέλσι του Σάρι.


Άλλη εμπειρία ωραία;


Δημοσιογραφικά το ταξίδι στη Φρανκφούρτη τον Οκτώβρη για το ματς με τον Ολυμπιακό. Κάλυψα το ρεπορτάζ του αγωνιστικού χώρου. Μίλησα με τον προπονητή της Άιντραχτ και παίκτες, ήταν στο γήπεδο και ο Γιάννης Αμανατίδης που έχει υπάρξει αρχηγός της Άιντραχτ. Σχολίαζε το ματς για το ραδιόφωνο της Άιντραχτ, το Άιντραχτ FM.


Άιντραχτ FM;


Ναι.


Έχεις ακούσει μετάδοση αγώνα από εκεί;


Ναι.


Αντικειμενική είναι;


Όχι (γελάει), είναι σαν να βάζεις οπαδό Έλληνα από την εξέδρα να κάνει μετάδοση! Τραγέλαφος, εντελώς οπαδική.


Έλληνες έχει πολλούς η πόλη;


Ναι, και τους συμπαθούν διότι πέρασαν πολλοί Έλληνες παίκτες από την Άιντραχτ, οι Αμανατίδης, Γκέκας, Κυργιάκος, Λυμπερόπουλος, Μάντζιος. Έχει και ελληνικά εστιατόρια και καφέ.


Ποιο είναι το παραδοσιακό φαγητό που αξίζει να φάει κανείς εκεί; Και τι να πιει;


Σνίτσελ, λουκάνικα, κρασόμηλο.


Επεισόδια γίνονται στη Γερμανία;


Γίνονται, ναι. Έξω από τα γήπεδα. Μέσα στα γήπεδα δεν τολμάς.


Γιατί δεν τολμάς;


Τιμωρείσαι διά παντός και χάνεις την πρόσβαση στο γήπεδο. Και το έχουν μεγάλη έγνοια αυτό, διότι λατρεύουν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Ξέρεις ότι θα σε πιάσουν, έχει κάμερες, σεκιούριτι, αστυνομία, υπάρχει συνέπεια στη Γερμανία.


Πες μου τον μέσον όρο εισιτηρίων τώρα στην Άιντραχτ να πέσουν όλοι κάτω.


Ρε συ, γεμάτο είναι το γήπεδο σε κάθε ματς. Δεν μπορείτε να καταλάβετε! Δεν βρίσκεις εισιτήριο! 51.500 θέσεις. Και αν θέλεις διαρκείας, πρέπει να περιμένεις τη σειρά σου χρόνια! Και να είσαι μέλος φυσικά. Κι εγώ είμαι μέλος.


Είσαι μέλος του συλλόγου;


Ναι, είμαι μέλος.


Με τι κόστος;


50 ευρώ τον χρόνο.


Τιμές των διαρκείας;


Στο πέταλο 184 ευρώ.


Δεν είναι κάτι τρομερό. Τα ακριβά;


Το πιο ακριβό στα VIP κοστίζει 827 ευρώ.


Ούτε αυτό είναι κάτι τρομερό για VIP.


Και θεωρείται το πιο ακριβό διαρκείας VIP στην Μπουντεσλίγκα!


Και μιλάμε για μικρή πόλη.


Η Φρανκφούρτη έχει 750.000 πληθυσμό.


Το Ντόρτμουντ;


Ακόμα πιο μικρό, 600.000 κόσμο. Έχω φίλο, τον κ. Κώστα, που περιμένει το διαρκείας του για την Ντόρτμουντ εδώ και οκτώ χρόνια! Περιμένει τη σειρά του οκτώ χρόνια! Και μιλάμε για γήπεδο 81.000 θέσεων. Άλλη κατάσταση, φίλε...