European Super League: Φίλαθλοι απευθύνθηκαν στην Ε.Ε. για την καθιέρωση νόμου που θα την αποτρέψει

Μια ομάδα φιλάθλων κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την θέσπιση νόμου με τον οποίο θα αποτραπεί μια νέα προσπάθεια δημιουργίας της European Super League.

European Super League: Φίλαθλοι απευθύνθηκαν στην Ε.Ε. για την καθιέρωση νόμου που θα την αποτρέψει

H European Super League, η οποία «συστάθηκε» στο Ευρωπαϊκό κοινό την άνοιξη του 2021 προτού «καταρρεύσει» λίγα 24ωρα αργότερα θα περιλάμβανε τις Λίβερπουλ, Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Μάντσεστρ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η προσπάθεια «πραξικοπήματος» απέτυχε, υποβόσκει ακόμα η ανησυχία της επανασύστασής της. Έτσι, ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Φιλάθλων Ποδοσφαίρου, οποίος έχει αναγνωριστεί από την UEFA, ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο «Κερδίστε το στο γήπεδο» προκειμένου να θεσπιστεί νέος σχετικός νόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσω ενός μηχανισμού της Ε.Ε. που στοχεύει στην ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας, της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) προέβησαν σε μια σειρά αιτημάτων.

Η δήλωσή τους ανέφερε: «Το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού βασίζεται σε δημοφιλείς αρχές όπως η αθλητική αξία, η άνοδος και ο υποβιβασμός, η πρόκριση στην Ευρώπη μέσω της εγχώριας επιτυχίας και η οικονομική αλληλεγγύη. Αυτό το μοντέλο και οι αρχές του πρέπει να προστατεύονται σε επίπεδο ΕΕ για να αποτραπούν οποιεσδήποτε άλλες απόπειρες απόσχισης σε στυλ Super League.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια δήλωση, η οποία έγραφε: «Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) με τίτλο «Win It On The Pitch».

«Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν την Επιτροπή να προστατεύσει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού «βασισμένο στις αξίες, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα και τον ανοιχτό ανταγωνισμό». Αίτημά τους από την Επιτροπή είναι να εγκρίνει μια σύσταση που παρέχει ένα πλαίσιο και κατευθυντήριες γραμμές για δράση από τα κράτη μέλη «για την προστασία του μοντέλου ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας του αθλητισμού στην ευρωπαϊκή κοινωνία και της ιδιαιτερότητας του αθλητισμού στους κανόνες αγώνων της ΕΕ και να ενισχύσει το όραμα της ΕΕ και τη μακροπρόθεσμη πολιτική για το μέλλον και τη διακυβέρνηση του ευρωπαϊκού αθλητισμού».

O Ευρωπαϊκός Σύλλογος Φιλάθλων θα πρέπει τώρα να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός ενός έτους από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκστρατεία.