Η επόμενη μέρα της Μπαρτσελόνα και το «καυτό» θέμα του Μέσι

Όταν οι πανηγυρισμοί από αυτήν την εμφατική ομολογουμένως νίκη στο Μπερναμπέου κατασταλάξουν, τι μένει στην Μπαρτσελόνα για την επόμενη μέρα; Το πρωτάθλημα, η Ευρώπη και το «καυτό» θέμα του Λιονέλ Μέσι

Η επόμενη μέρα της Μπαρτσελόνα και το «καυτό» θέμα του Μέσι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σαρωτικό 4-0 της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» μονοπώλησε τη διεθνή αθλητική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και όχι άδικα. Η σταδιακή αλλά εντέλει εντυπωσιακή μεταμόρφωση της Μπαρτσελόνα πιστώνεται σαφώς στην έλευση του Τσάβι στην τεχνική ηγεσία αλλά και στις μεταγραφές της κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Η ίδια ομάδα που λίγο διάστημα πριν σκόρπιζε απογοήτευση με την αγωνιστική της εικόνα και τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα έχει καταφέρει να μεταστρέψει το κλίμα και να ξαναβρεί τη φόρμα της. Μετά τον αποκλεισμό-χαστούκι από την Αθλέτικ στο Copa Del Rey στις 20 Ιανουαρίου, οι «μπλαουγκράνα» αγνοούν την ήττα σε Ισπανία και Ευρώπη, μετρώντας 9 νίκες και 3 ισοπαλίες. Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη βελτίωση για μία ομάδα που ξεκίνησε τη χρονιά με τους χειρότερους οιωνούς, ενώ η ευρεία νίκη στο clasico ήταν κατά κάποιον τρόπο το κερασάκι στην τούρτα.

Όταν όμως οι πανηγυρισμοί από αυτήν την εμφατική ομολογουμένως νίκη κατασταλάξουν, τι μένει στην Μπαρτσελόνα για την επόμενη μέρα; Αρκεί αυτή η μεσούσης της σεζόν μεταμόρφωση για να χαρακτηρίσουμε επιτυχημένη τη φετινή σεζόν; Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στη La Liga, παρά την αίσθηση που δημιούργησε το διπλό, το -12 από την πρώτη Ρεάλ είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Οπότε ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν απασχολεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, την Μπαρτσελόνα. Το αντίθετο, βέβαια, ισχύει για το Europa League. Στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης η ομάδα του Τσάβι οφείλει να θεωρεί τον εαυτό της φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Από τις εναπομείνασες οκτώ ομάδες αποτελεί το πιο βαρύ όνομα παραδοσιακά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να σεβαστεί συλλόγους όπως η Αταλάντα και η Λειψία για παράδειγμα.

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι να συνεχίσει ό,τι άρχισε από τον χειμώνα και το επόμενο καλοκαίρι. Τότε, λογικά με βάση όσα ακούγονται, θα προκύψει και θέμα... Μέσι. Ο Αργεντινός δεν περνάει καλά στην Παρί και οι απανωτές... προσκλήσεις επιστροφής του στη Βαρκελώνη από Τσάβι και Ντάνι Άλβες προφανώς δεν ειπώθηκαν από το πουθενά. Ο Μέσι, άλλωστε, αποτελεί μία από τις κορυφαίες μορφές όλων των εποχών για την Μπαρτσελόνα και είναι λογικό και οι ιθύνοντες να επιθυμούν την επιστροφή του, αν καταστεί δυνατό. Αλλά είναι κάτι που θα ωφελήσει την ομάδα μακροπρόθεσμα;

Η Μπαρτσελόνα φαίνεται ότι μόλις το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει την αποχώρηση του ηγέτη της και έχει βρει ορισμένους αυτοματισμούς χωρίς αυτόν πλέον. Μία πιθανή επιστροφή του, λοιπόν, θα φέρει μία εκ νέου ανισορροπία στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν θέλουμε να ξεγράψουμε τον Μέσι ούτε να πούμε ότι η ενδεχόμενη επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα είναι κατ' αρχήν κακή ιδέα. Όμως, είναι μία κίνηση, η οποία θα χρειαστεί σκέψη και σχεδιασμό από τη διοίκηση και το τεχνικό τιμ, ώστε να αποβεί επιτυχημένη.