Νότιγχαμ Φόρεστ – Λίβερπουλ: Από το «Χίλσμπορο» στο σήμερα…

Τα άδεια καθίσματα στο «Σίτι Γκράουντ» ενόψει της σημερινής (20/3) πρώτης αναμέτρησης της Νότιγχαμ Φόρεστ με τη Λίβερπουλ μετά από 33 χρόνια στο FΑ Cup, η προϊστορία στις μεταξύ τους συναντήσεις και η μάχη για μια θέση στα ημιτελικά της γηραιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Νότιγχαμ Φόρεστ – Λίβερπουλ: Από το «Χίλσμπορο» στο σήμερα…

Έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που Λίβερπουλ και Νότιγχαμ Φόρεστ συναντήθηκαν στο FΑ Cup.

Έναν μήνα μετά την τραγωδία του «Χίλσμπορο» (που 97 οπαδοί των «κόκκινων» έχασαν τη ζωή τους), σε εκείνο το 3-1 στο «Ολντ Τράφορντ» του Μάντσεστερ για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, που χάρισε την πρόκριση στον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, ο οποίος κατέκτησε τελικά και το τρόπαιο στον τελικό με την Έβερτον (3-2) στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου.

Η 15η Απριλίου του 1989 ωστόσο, παραμένει η ημερομηνία που έχει σημαδέψει την ιστορία των δύο συλλόγων στις μεταξύ τους συναντήσεις και κατέχει ξεχωριστή θέση στη «μαύρη λίστα» του αθλήματος με τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών.

Οι «κόκκινοι» δεν ξέχασαν ποτέ τους φιλάθλους τους που έχασαν τη ζωή τους στο «Χίλσμπορο» λόγω εσφαλμένης κατανομής των οπαδών από την αστυνομία στις εξέδρες και για δεκαετίες συνέχισαν τον δικαστικό αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Δεν τους ξέχασε όμως ούτε η Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία στο σημερινό παιχνίδι με τη Λίβερπουλ άφησε 97 καθίσματα κενά στην έδρα της για να τιμήσει τη μνήμη τους.


Απόψε οι δύο σύλλογοι τίθενται και πάλι αντιμέτωποι, αυτήν τη φορά στα προημιτελικά του θεσμού, και η αγωνία κορυφώνεται στο «Σίτι Γκράουντ» ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν για το εισιτήριο που οδηγεί στην τετράδα της γηραιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Συνολικά η Λίβερπουλ έχει προκριθεί τις 6 από τις 7 φορές που οι δύο ομάδες κληρώθηκαν στο FΑ Cup και μένει πλέον να φανεί αν θα γευτεί και αυτήν τη φορά το νέκταρ της επιτυχίας ή αν οι «ξυλοκόποι» θα πανηγυρίσουν μία ιστορική πρόκριση και μάλιστα την πρώτη τους επί των «κόκκινων» στον θεσμό από το 1895, ήτοι μετά από… 127 χρόνια (3-0)!

Αξιοσημείωτο είναι φυσικά και το γεγονός ότι αυτή είναι και η παρθενική συνάντηση των δύο συλλόγων σε οποιαδήποτε διοργάνωση στον 21ο αιώνα, καθώς η προηγούμενη ήταν τον Απρίλη του 1999 στην Premier League (2-2).

Παράλληλα όμως, για τη Φόρεστ είναι η πρώτη της παρουσία σε προημιτελικά από το 1996 και για τη Λίβερπουλ η παρθενική της από τη μέρα που ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία (σ. η προηγούμενη με τον Μπρένταν Ρότζερς το 2015).

Για τη γηπεδούχο σήμερα Φόρεστ, που νωρίτερα στη διοργάνωση έχει αποκλείσει τόσο την Άρσεναλ όσο και την Λέστερ, απουσιάζουν οι αμυντικοί Κουκ, Λόουε και αμφίβολη είναι η συμμετοχή του μπακ Μακ Κένα, ενώ στη Λίβερπουλ δεν υπολογίζεται ο «λαβωμένος» Αλεξάντερ-Άρνολντ και αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Σαλάχ, ενώ στην εστία των φιλοξενούμενων θα βρίσκεται ο Άλισον.

Στα υπόλοιπα ματς του σημερινού προγράμματος, η Μάντσεστερ Σίτι θα μεταβεί στο «Σεν Μέρις» για το παιχνίδι με τη Σαουθάμπτον και η Κρίσταλ Πάλας θα υποδεχτεί στο Λονδίνο την Έβερτον.