Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώρα μηδέν…

Έχω γράψει και παλαιότερα πως μια ομάδα που έχει πορευτεί για δεκαετίες με τον ίδιο προπονητή τα βρίσκει μπαστούνια όταν αυτός αποχωρεί. Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως, η διοίκηση των -ούτως ή άλλως αμφισβητούμενων- αδερφών Γκλέιζερ έχει διαπράξει εγκλήματα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ώρα μηδέν…

Το 1981 ο Ρον Άτκινσον ανέλαβε τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία θέση που διατήρησε έως το φθινόπωρο του 1986 και την έλευση του Άλεξ Φέργκιουσον. Ο «Big Ron» σήκωσε δύο Κύπελλα Αγγλίας, το πρώτο το 1983, σπάζοντας ένα αρνητικό σερί πέντε ετών χωρίς τον παραμικρό τίτλο για τη Γιουνάιτεντ. Σαράντα χρόνια κύλησαν από τότε. Μέχρι την περασμένη Τρίτη ποτέ δεν ξανασυνέβη να κλείσουν πενταετία άτιτλοι οι «κόκκινοι διάβολοι». Ο αποκλεισμός, όμως, από το Champions League, πλάι στους αντίστοιχους αποκλεισμούς στο Κύπελλο και στο League Cup και συνοδεία της αχανούς βαθμολογικής διαφοράς από την πρώτη θέση στη βαθμολογία της Premier League, σημαίνει πως η «Μan U» έχει να κατακτήσει κάτι από το 2017. 2018-2022, πέντε χρόνια and counting... Από το Europa League (αλλά και το League Cup) του Μουρίνιο. Ο «Μου» έφυγε ως αποτυχημένος. Όπως ως αποτυχημένος είχε φύγει προηγουμένως και ο Λουίς Φαν Χάαλ, παρά το Κύπελλο του 2016. Δύο τεράστιοι προπονητές, στους οποίους δόθηκε ελάχιστη πίστωση χρόνου. Η Γιουνάιτεντ συνέχισε με τον άπειρο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος αντικαταστάθηκε πρόσφατα από τον βετεράνο και χωρίς πείρα σε μεγάλους συλλόγους Ραλφ Ράνγκνικ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

Η μεγαλύτερη ίσως ομάδα που ανέδειξε το αγγλικό ποδόσφαιρο αποτελεί πλέον ένα συνονθύλευμα ορισμένων εξοργιστικά ντεφορμέ ποδοσφαιριστών και κάποιων άλλων, οι οποίοι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έβγαζαν το ψωμί τους σε συμπαθή μικρομεσαία κλαμπ (sic) της Championship, της Β' Κατηγορίας των διαφόρων χωρών καταγωγής τους ή της μακρινής Αραβίας. Το κακό είναι πως η Αγγλία δεν είναι Ελλάδα. Καμία φανέλα, όσο βαριά και αν είναι, δεν προσφέρει ασφάλεια. Υπενθυμίζω πως το 1974, έξι χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Γιουνάιτεντ είχε υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία.

Έχω γράψει και παλαιότερα πως μια ομάδα που έχει πορευτεί για δεκαετίες με τον ίδιο προπονητή τα βρίσκει μπαστούνια όταν αυτός αποχωρεί. Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως, η διοίκηση των -ούτως ή άλλως αμφισβητούμενων- αδερφών Γκλέιζερ έχει διαπράξει εγκλήματα. Το όνομα του προπονητή που θα αντικαταστήσει τον Ράνγκνικ και -κυρίως- η εμπιστοσύνη που θα δείξουν στο πρόσωπό του οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες θα κρίνουν πολλά για το άμεσο μέλλον του τόσο ιστορικού και τόσο δημοφιλούς συλλόγου.